Voor een leefbaar Lieshout!
Zoek   
 
 
 
Gerealiseerde projecten  
 

 

 

Sounds of caecilia

Een waar dorpsfeest voor iedereen, dat is de Sounds of Caecilia XXL op 8, 9 en 10 juli geworden. Drie dagen lang vermaakte een grote groep mensen zich in de feesttent van de jubilerende Harmonie St Caecilia Lieshout/Mariahout. De vereniging probeert in haar dagelijkse bezigheden mensen te verbinden. Met muziek en bijvoorbeeld door het brengen van serenades. De maatschappelijke functie binnen het dorp staat daarom hoog in het vaandel bij St Caecilia. Die gedachte moest ook terug komen in het feest, er moest voor ieder wat wils zijn en dat was er ook! Van de kinderdisco voor de allerkleinsten, tot het grootse promsconcert voor de liefhebbers, van een swingende band voor de feestgangers tot de sfeervolle promswedstrijd waar rustig van genoten kon worden. Voor dat laatste programmaonderdeel is met hulp van onder meer de Dorpsraad Lieshout gratis vervoer geregeld voor diegene die niet zelf naar de tent kon komen. Iedereen moet mee kunnen doen en op deze manier is die mogelijkheid ook gecreëerd. Een grote groep ouderen heeft die dag genoten van de topharmonieën uit de buurt. Harmonie St Caecilia kijkt vol tevredenheid terug op haar feestweekend en ook in de twee dorpen gaan de goede verhalen rond onder haar bewoners. Dit alles is mogelijk gemaakt door sponsoren en ondersteunende instanties en daar is St Caecilia zeer erkentelijk voor.

Koningsdag 2017

De dag zou bijna in duigen gevallen zijn door de regen die voorspeld was. Toch, mede ook dankzij de bijdrage van de Dorpsraad, is het een drukbezocht evenement geweest. Het is gehouden bij Bavaria Brouwerij Cafe binnen in de grote zaal. Daar konden kinderen knutselen, cakejes versieren, nagels lakken, schminken enz. Er was ook een heuse rodeobal, een grote voetbalschijf waar kinderen zo lang mogelijk op moesten blijven liggen terwijl hij in de rondte draaide. Ondertussen was er voor in het cafe een optreden van DJ Rick Schepers. Er zijn van het begin tot het einde bezoekers geweest. Koningsdag is weer geslaagd door de inzet van enkele betrokken inwoners en vrijwilligers. De Dorpsraad dankt iedereen die hier aan heeft bijgedragen!

Boombank

Op zaterdag 23 april om 10 uur ging de dag van start. Verschillende vrijwilligers uit de buurt zetten de boombank en zandbak in elkaar en plaatsten deze op de daarvoor bestemde locatie. Rond de klok van 14.00 uur vond de onthulling plaats die door wethouder Frans van Zeeland werd verricht. Na het officiële gedeelte was er nog tijd voor het uittesten van het bankje onder het genot van een hapje en een drankje. Mede door uw sponsorring (Dorpsraad) is het ons gelukt om de buurt wat aantrekkelijker te maken en leefbaar te houden voor jong en oud.

Carnaval : 13 jarigen bouwen geheel zelfstandig carnavalswagen: Er zijn een 14-tal Lieshoutse jongeren die vanaf november elke week al bezig zijn met het bouwen van een eigen carnavalswagen, zonder hulp van (jong) volwassenen. Ze hebben zelf een eigen bijdrage gedaan uit hun zakgeld en gingen zeer ambitieus (en naïef?) aan de slag. Alles begon met een groeps-whatsapp, want hoe kan je anders communiceren, tegenwoordig? Vervolgens gingen ze marktplaats afstruinen om zo goedkoop mogelijk `een platte kar` te bemachtigen, de goedkoopste was in Breda ergens te koop: maar ....uh.... hoe krijg je die naar Laarbeek? Toen hebben ze er 1 gevonden (iets duurder) in Helmond. Toen moesten ze een opslagloods vinden, en dat viel ook niet mee. Uiteindelijk hebben ze onderdak gevonden in Beek en Donk. Vervolgens hadden ze hout nodig, want..... de bodem was rot, en moest geheel vervangen worden. Het hout, dat hadden ze nog niet, dus moest dat ook `ergens` vandaan komen. Na veel spijkers verwijderen uit gekregen pallets, kon men eindelijk "echt aan de slag". Ze begonnen gewoonweg te timmeren, geen ontwerp: het moest gewoon `een huis` worden. Een thema, dat hadden ze nog niet, en dat hoefde ook niet. Velen die een carnavalswagen gaan maken, beginnen met een slogan, maar die hadden ze nog niet verzonnen maar..... dat maakte ook niet uit. Van thuis uit wordt wekelijks een fles cola meegenomen en elke vrijdag verzamelen ze in de loods om de `plannen` steeds `echter en echter` te laten worden. Zorgvuldig is er door iemand - die dus echt niet kan timmeren- een enveloppenstapel klaargemaakt om de kostuums te `regelen` Daarom wordt De Pri-mark in Eindhoven bezocht en ze kopen One-sies, want ......`dan zien ze er toch allemaal hetzelfde uit`. Ze komen erachter dat hun bouwsel ECHT sterk en ECHT stevig moet zijn want ze hebben gehoord dat er ook een keuring vooraf volgt: extra spijkers worden gekocht en die worden er weer driftig ingeslagen. Ze zijn inmiddels zover dat ze een slogan gaan schilderen: "wilde biste kunnen ook fiste Ze hebben namelijk One-sies aan van allemaal dieren. en dan...... komen ze erachter dat 1 pot van 1 liter verf niet afdoende is voor alle letters. Ai, weer terug om verf te kopen. En dan: tatatataaaa: `moment suprême`, komen ze erachter dat ze ook een tractor moeten regelen enne...... dat ook iemand die mag/kan en wil besturen. En tot hun verassing kwamen ze er vorige week achter: dat de banden plat stonden.... Hoe los je dat nu weer op? 1 ding is zeker: deze jeugd heeft de toekomst en is echt van de straat geweest. Inmiddels hebben ze zichzelf ook een naam gegeven: HOP HOP GAS D`ROP" Ze hopen op een (aanmoedigings-)prijs en dat verdienen ze!

 

 Hollandse pot met halal-gehaktbal

 

Het was een vrolijke boel in Franciscushof in Lieshout op dinsdagavond 8 december.

Vijfentwintig dames uit Laarbeek, vertegenwoordigsters van elf landen (!), genoten samen van een gezellige avond. De `opdracht ` aan de buitenlandse vrouwen was geweest om een Nederlandse uit te nodigen. En dat was goed gelukt … Klokslag zeven uur werd er gestart met een kommetje erwtensoep die, geheel volgens Nederlandse traditie, werd opgevolgd door hutspot met een gehaktbal. Zelfs voor de liefhebster was er aan een `halal-gehaktbal` gedacht. De voorbereidingen waren overdag gedaan door drie Nederlandse vrouwen, zodat de anderen `s avonds een keer `lekker` konden aanschuiven. Nieuwe gerechten werden ontdekt en de complimenten voor de koks vlogen over de tafel. En met een vlaflip als toetje kon de avond niet meer stuk. Na een toneelstukje werd het tijd voor het verlate Sinterklaasweggeefspel. Iedereen had een klein cadeautje meegenomen en een dobbelspel bepaalde welk cadeautje je na één ronde mee naar huis kon nemen.

Marta uit Irak trakteerde de groep op een zelfgemaakte lekkernij omdat ze jarig was. Kortom: de bijdrage van de Dorpsraad in Lieshout heeft ervoor gezorgd dat dit allemaal door kan gaan. Alle vrouwen kijken met veel plezier terug op deze avond. Er zijn veel nieuwe contacten gelegd, gesprekken gevoerd en er is vooral heel veel gelachen. Bedankt! 

 

Haloween activiteit geslaagd

Het zit erop! Een in mijn ogen schitterend voorbeeld van samenwerken
met andere buurten... Ruim 150 kinderen, 70 begeleidende ouders, 7 vossen, 4 snoepadressen, en een ruim bemande eetpost hebben de kinderen een hele leuke middag bezorgd. Tel daarbij de traktaties en broodjes knakworst bij op, en alle ingrediënten waren aanwezig om de kinderhandjes te vullen. Het enge verhaal wat werd voorgelezen verhoogde de spanning enigszins en vol goede moed begon men de ontbrekende boekpersonages uit het verhaal te zoeken.   De avond was niet minder geslaagd. 115 personen, verdeeld in 21 loopgroepen liepen de 5,5 kilometer lange spooktocht welke voornamelijk door het buitengebied van Lieshout voerde. De 9 posten (in totaal 50 man!) die men onderweg tegen kwam hadden alles uit de kast getrokken om de bloeddruk van de deelnemers te verhogen.... Een enkeling weet nu zeker dat men 4 hartkleppen heeft.... Een van de posten werd bemand door maar liefst 20 man, en is ruim 3 weken lang bezig geweest om van een vervallen boerenschuur een echt spookhuis te maken. Een unicum in samenwerking tussen de verenigingen.  Al met al een zeer geslaagde activiteit, niet alleen door de deelnemers aantallen (de gehele activiteit had een deelname bereik van 400 deelnemende personen!), maar zeker ook door de samenwerking onderling, werkelijk niets op aan te merken. Ook heel frappant om te zien hoeveel gelijkenissen er tussen de clubs zijn (qua organiserende activiteiten, vragen eigen bijdrages, wisselende opkomsten bij activiteiten, maar zeker ook de moeilijkheid om nieuwe bestuursleden te vinden/houden).   Groeten, Namens de organiserende (buurt)verenigingen Plan West, Nieuwenhof, Revershof, Dorpsstraat/Kuiperstraat, RCCH en BC Lieshout,
 

Veiligheidsjassen voor VVN

De Dorpsraad heeft een bijdrage gegeven aan Veilig Verkeer Laarbeek voor
de aanschaf van een paar veiligheidsjassen.
Deze jassen worden gedragen door vrijwilligers tijdens diverse acties van
VVN zoals controle en voorlichting over o.a.;
fietslicht, Broem cursus, caravan,dode hoek spiegel.
Ook kinderen uit groep 7 en 8 doen mee aan deze voorlichting.
Afdeling VVN Laarbeek ontvangt voor activiteiten geen financiele middelen
van de landelijke organisatie.

 Bloembakken Heuvel

Something Else, bloemen/planten winkel uit de Dorpsstraat,
heeft voor de inwoners van Lieshout weer de plantenbakken
prachtig gevuld met viooltjes. We hebben lang kunnen genieten
van de geraniums maar met de kou op komst is de beplanting
nu aangepast. De Heuvel ziet er weer fraai uit.
Bedankt Els!

Zoutkist

Buurtvereniging Revershof wil graag hun steentje bijdragen
aan de gladheidsbestrijding in hun buurt.
Het gaat om het pad tussen Revershof/Melter en Melter/Servaasstraat.
Met een bijdrage van de Dorpsraad hebben zij een zoutkist gekocht.
Hiermee gaan de bewoners zelf het pad met zout strooien als het glad is.
De Dorpsraad vindt dit een heel mooi idee en nodigt andere buurten uit 
tot hetzelfde initiatief.

 Social Sofa

In Laarbeek zijn al diverse Social Sofa`s geplaatst; betonnen bakjes die
met mozaieksteentjes zijn beplakt.
Buurtvereniging RCCH wilde graag in de speeltuin aan de Ruitjensakker
ook zo`n bank plaatsen. Met een bijdrage van de Dorpsraad is deze bank
bijzonder mooi geworden. Meerdere mensen en kinderen hebben een
aantal maanden aan deze bank gewerkt.
Op 26 september tijdens burendag werd de Social Sofa onthult in
aanwezigheid van de wethouder en vele kinderen en bewoners.

 

DAGJE EKELCAMP

35 personen uit de Ekelcamp hebben samen een leuke dag georganiseerd.

Ze zijn naar naar museum Hoeve de Strobol gefietst
Talrijke historische voertuigen,oude ambachten en duizenden werktuigen waren te zien.

Voor de vrouwen was er veel uit overgrootmoeders tijd .
Terug in Ekelcamp stond er een heerlijke BBQ klaar van Slagerij Hurks.
De bewoners waren zeer te spreken over deze dag en het `gezelligste plein van Lieshout`.
Mede door de sponsoring van de Dorpsraad hebben zij dit mogelijk kunnen maken, en blijft het Ekelcamp een hecht plein.

 

 

 

LIESHOUT CULTINAIR 2015

Wow! Wat was de tweede editie van Lieshout Cultinair een geweldig feest. Het lijkt alsof het elk jaar lekkerder wordt. Met nieuwe deelnemers, die hun land van herkomst vertegenwoordigen, is het zelfs cultureler geworden. Geconcentreerd, fanatiek en met plezier werden per kraam ruim 200 gerechtjes voorbereid. Een tijdrovende en spannende klus. Er waren kramen die hun gerechtje thuis voorbereiden. Ook waren er kramen die dit onder leiding van een enthousiaste vrijwilliger en dorpsondersteuner hebben gedaan. Ze mochten gebruik maken van het wijkrestaurant de Laarbikker. We genoten die dag van stralend weer, lekker gerechtjes en een ongedwongen gezellig samen zijn. Kinderen genieten op gekleurde stoeltjes van het poppentheater Kris Kras en/of laten zich schminken. De mooiste creaties lopen rond. Ondertussen halen de ouders, opa’s, oma’s en wie dan ook, een hapje bij één van de kramen. De organisatie van Lieshout Cultinair ligt in handen van buurtvereniging Dorpsstraat/Kuiperstraat en Karel Huygens. Met dank aan de financiële bijdrage van o.a. de Dorpsraad

 

 

 

PLANTEN LANTAARN

Sinds 2 jaar worden er in de Dorpsstraat plantenbakken opgehangen aan de lantaarnpalen. Dit om de straat een mooie uitstraling te geven. Er is gekozen om alleen zomerbeplanting aan te brengen vanwege het kleurrijke resultaat. De Limo heeft het dit jaar weer keurig verzorgd en de Dorpsraad gevraagd in een bijdrage. Er is besloten om de helft van de kosten te vergoeden.


 

NAAIMACHINES

Een groep buitenlandse vrouwen had aangegeven dat ze graag wilde leren naaien.
Ze zijn een paar maanden geleden gestart met 8 dames en een paar naaimachines. De machines zijn oud en functioneren niet goed.
er is daarom een beroep gedaan op de Dorpsraad.
De Dorpsraad heeft 4 naaimachines aangeschaft zodat de deelnemers weer goed kunnen meedoen.
De naaiclub is elke woensdagochtend in het Dorpshuis en is voor iedereen toegankelijk.
Er is begeleiding vanuit de dorpsondersteuner.

 

BIJEENKOMST BUURTHULP NOV. 2014 met Bert Kuijpers

Met de veranderingen in de zorg op komst, biedt buurthulp mogelijk uitkomst. Dat is de gedachte van de Lieshoutse dorpsraad en Team Puur Groen. De twee partijen sloegen de handen ineen en organiseerden een bijeenkomst om in gesprek te gaan over de mogelijkheden.

De zaal van Franciscushof in Lieshout stroomt maandagavond 24 november langzaam maar zeker vol. De gemeenschap gaat hier vanavond met elkaar in gesprek over de zorg en met name over de buurthulp. De aankomende transities brengen onzekerheid met zich mee en roepen de nodige vragen op, zo blijkt. Zowel de Lieshoutse Dorpsraad als Team Puur Groen willen bijdragen aan een oplossing om een sociale toekomst mogelijk te maken.(volledig verslag in het archief)

 

ZOMERGOED
Elke bewoner en bezoeker van Lieshout zal ervaren dat bloemenpracht onze kern `vriendelijk` doet ogen.
Bij de kiosk zijn wederom de 3 bloembakken weer gevuld en ook zijn diverse lantaarnpalen in de Dorpsstraat voorzien van mooi zomergoed.
De Limo en de Dorpsraad dragen samen bij aan deze onkosten.
De plaatselijke hoveniers dragen vrijwillig bij aan het oppotten en ophangen van de bloembakken.
Er is een vrijwilliger in de Kuiperstraat die de hele zomer de planten water geeft.
Zo draagt de Dorpsraad bij aan een fraai straatbeeld.

 

 DEELNAME CARNAVALSOPTOCHT
Al zo`n 30 jaar deed de buurtvereniging Dorpstraat/Kuiperstraat mee met de carnavalsoptocht.
Dit jaar zou de buurtvereniging niet meedoen omdat enkele vaste initatiefnemers andere verplichtingen hadden.
De adjudant woont in de buurtschap en daardoor was `geen deelname`
geen `optie`.
Een paar buurtbewoners wilden graag de traditie voortzetten en hebben
daarom meegedaan met de optocht.
Enkele avonden zijn gebruikt om kostuums te naaien en om andere
voorbereidingen te doen.
Na de optocht heeft een buurtbewoner de groep voorzien van heerlijke
soep.Ze hebben de 3e plaats van de groepen weten te bemachtigen.
Het was een heerlijk sociaal gebeuren waar zowel de toeschouwers van de optocht als de buurtvereniging van genoten hebben.

 

Beweegtuin 

Seniorenvereniging KBO Lieshout bestaat dit jaar 60 jaar.Naast allerlei feestelijke activiteiten wil de KBO een beweegtuin realiseren. Met deze beweegtuin wil men bereiken dat ouderen met behulp van aanwezige toestellen meer in beweging komen op een leuke manier. De beweegtuin is toegankelijk voor alle senioren van Lieshout. Begeleiding via een fysiotherapeut is mogelijk. De beweegtuin heeft ook een belangrijke sociale functie; men kan elkaar makkelijk ontmoeten. Ook is bewegen met b.v. kleinkinderen een leuke bezigheid. De Dorpsraad steunt dan ook dit mooie initiatief met een bijdrage.

 

De Ruit

 In de voorbereiding naar de verkiezingen heeft het Platform NOC en de BMF initiatieven genomen om hun standpunt duidelijk te maken aan de kiezers van Laarbeek. Daarvoor is een flyer ontwikkeld, zijn posters gedrukt, borden gemaakt en een avond georganiseerd. Deze initiatieven zijn genomen om de leefbaarheid in Laarbeek te verdedigen die door de aanleg van de Ruit mogelijk aangetast zou worden. De Dorpsraad geeft geen hard standpunt over de Ruit ingenomen maar steunt wel de organisatie om de inwoners te informeren. Het bleek dat veel inwoners niet goed geinformeerd werden. Vandaar dat de Dorpsraad een bijdrage heeft gegeven in de kosten van publicatie. De Ruit is inmiddels definitief van de baan.

 

 Koningsdag

De viering van Koningsdag dreigde 2 jaar geleden niet door te gaan doordat de organisatie is weggevallen. Gelukkig heeft buurtvereniging Plan West dit opgepakt en het voor de tweede maal georganiseerd. Ze hebben weer veel inspanningen geleverd om er ook dit jaar weer een feest van te maken. Om alle leuke ideeen vorm te geven heeft de Dorpsraad een bijdrage gegeven. Koningsdag was wederom weer een succes. Hartelijk dank aan alle vrijwilligers!

 

 Social Sofa

Buurtvereniging RCCH wil graag een social sofa plaatsen in de speeltuin `het renneveld`. De kosten hiervoor worden niet geheel gedekt door subsidie. De Dorpraad ondersteunt het initiatief van de buurtvereniging om de speeltuin te verfraaien en om met buurtbewoners de bank te mozaieken. Het project is voor en door de gebruikers van de speeltuin. Het plaatje is een voorbeeld van elders. De bank is nog in ontwikkeling.
 

 

Radio Kontakt

De Stichting Laarbeekse Omroep Kontakt is al 20 jaar een begrip in de gemeenschap. De stichting bestaat uit ruim 100 vrijwilligers. Ze zijn zeer actief op radio, TV, internet en social media. De bestaande appartauur verkeerd in slechte staat en is aan vervanging toe. Dit is een grote investering. De stichting ontvangt te weinig inkomsten om dit te kunnen bekostigen. De Dorpsraad verleent een bijdrage in de kosten hiervoor.
 

 
 

 Stichting AED-Alert Laarbeek

De Dorpsraad heeft een bijdrage gegeven voor het vervangen van electroden die horen bij de AED apparaten in Lieshout. Deze electroden zijn kostbaar en moeten elke 2 jaar worden vervangen om een goede werking te garanderen. De stichting ontvangt minder subsidie van elders waardoor de vervanging in gevaar kwam. De Dorpsraad steunt het project van harte. Veel vrijwilligers hebben zich al aangemeld als vrijwilliger om in actie te komen bij een reanimatie oproep.
 

 
 

KRUISBEELD

Onlangs kregen wij, de aanleunhuizen van de Franciscushof, een prachtig kruisbeeld aangeboden van het verzorgingshuis Franciscushof. Het kruisbeeld was afkomstig van het oude kerkhof aan de Renstraat, thans Burg.v.d.Heuvelstraat. Het kerkhof is daar in gebruik geweest tot 1938, dus het is een heel oud kruis. Het kruis heeft later in de rouwkamer gehangen in het Franciscushof. Het was heel goed onderhouden. Onderaan het kruis zien we de beeltenis van Maria Magdalena, bij Jezus op weg naar de calvarieberg. We hebben het kruisbeeld een mooie plaats gegeven in het Parkje Franciscushof. Immers de huizen staan op de plaats waar het klooster en de Mariaschool heeft gestaan. Wanner u via de oude schoolpad het parkje inloopt, en dan rond  wandelt, dan komt u er langs. Ter herinnering hebben wij er de info bij vermeld. Ter herinnering aan de zusters van Schijndel, van 1889 tot 1980, met dank aan de dorpsraad, die ons financieel bij hebben gestaan. Het is een verfraaiing van ons parkje.

Met dank aan de dorpsraad

De bewoners van de aanleunhuizen aan de Franciscushof


 

 

Bewegen is gezond! Vijf vrouwen kunnen door een bijdrage van de dorpsraad op vrijdagochtend meedoen aan aerobic in het Dorpshuis. Lekker dichtbij en met andere Lieshoutse vrouwen. Het zorgt naast beweging (en spierpijn!) voor ontmoetingen en gezelligheid. De vrouwen zorgen zelf ook voor een eigen bijdrage in de contributie. Zo wordt sporten voor iedereen haalbaar.

 

EEN ZEER GESLAAGDE EERSTE ACTIVITEIT VAN FAMILY FOR ALL!

Op 2e Kerstdag vond de 1e activiteit van Family for all plaats om inwoners van Laarbeek bij elkaar te brengen die alleen zijn of financieel niet over de middelen beschikken om iets extra’s te doen voor zichzelf of de kinderen.

Na de nodige voorbereiding was de organisatie 2e Kerstdag ’s middags om 14 uur klaar om iedereen te ontvangen in Aarle-Rixtel. De ruimte was omgetoverd in een gezellige kerstsfeer, de kaarsjes branden en de kerstboom stond.

Een groepje inwoners uit Laarbeek, van alle leeftijden, werd hartelijk ontvangen met koffie en warme chocomel en natuurlijk iets lekkers erbij.

Er was voor iedereen iets te doen. De kinderen hebben zich goed vermaakt met allerlei kerst-knutselwerk, spelletjes, bouwen, ze kwamen tijd tekort. Ook de volwassenen hadden het prima naar hun zin, gezellig aan de koffie, later samen een eenvoudige maaltijd bereid in de keuken en de tafel mooi gedekt.

Tijd daarna om samen aan tafel te gaan en te genieten van wat lekkers en het gezellige samen zijn. Na het eten ook nog samen de afwas gedaan en alles opgeruimd te hebben was het tijd om afscheid te nemen. Iedereen die aanwezig was, bedankt voor je aanwezigheid en het gezellige samenzijn. Tot de volgende keer!

Deze activiteit is betaald uit het budget Leefbaarheidsinitiatieven.

 

 

 

 Feestavond voor Laarbeekse jongeren

Op 22 november was het dan zover! De Feestavond voor Laarbeekse Jongeren in café de koekoek.

Vanaf half negen draaiden de eerste dj, Ruben Kampert uit Uden, terwijl het publiek groter en groter werd, en zelfs de prins en zijn gevolg een kijkje kwamen nemen. Was het al snel de beurt aan de Lieshoutse Dj R-Bass om het publiek een waar OOR-gasme te geven. Nadat we namens  de organisatie onze sponsoren , Dorpsraad Lieshout, Straatman Amusement en Café De Koekoek bedankt hadden was Dj  Wild’nBerg (o.a. bekent van 7th Sunday) aan de beurt. Voordat hij echt kon beginnen was het ook nog even tijd voor een echte ‘’Selfie’’ . En kon Wild’nBerg verder met de wat hardere stijlen! Rond twee uur was het helaas tijd om de avond tot een einde te brengen! Aan de vele reacties van de ruim 200 bezoekers  te horen was een feest voor jongeren ook echt nodig, en zodoende heeft de organisatie dan ook besloten om er een vervolg aan te gaan geven!

De Dorpsraad heeft voor deze avond een bedrag uit het Leefbaarheidsinitiatief geschonken


 

 Verlichte kerstboom

De Dorpsraad heeft een kerstboom opgehangen, bestaande uit ledlampjes, aan de vlagmast bij de molen. Wij willen hiermee de kerstsfeer een beetje verhogen in het dorp. De verlichting is aangeschaft uit het budget Leefbaarheidsinitiatieven. Deze aankoop is voor de komende jaren weer te gebruiken. De Dorpsraad zorgt voor de op- en afbouw van de kerstboom.

 

Repair Café

Een initiatief dat maandelijks terugkomt is het Repair Café. Dit initiatief is opgericht door de Dorpsraad. In het Repair Café kunnen alle inwoners uit Laarbeek komen om ,samen met de vrijwilligers, hun spullen te repareren. Hiermee hoeven mensen minder spullen weg te gooien wat goed is voor het milieu en de portemonnee.
En je leert hoe je voortaan zelf iets kunt repareren.
De vrijwilligers staan elke maand klaar om dingen te helpen repareren zoals b.v. een stofzuiger, broodrooster, computer, kleding, fiets, een stoel etc. Het café wordt steeds drukker bezocht en is een echte ontmoetingsplek geworden. De data van het Repair Café is te vinden op de site van de dorpsraad en de infoschermen.

 

 

Kerstfeest voor de minima

In de strijd tegen armoede, raken steeds meer mensen in een isolement. Allerlei sociale activiteiten worden afgezegd i.v.m. het feit dat er gewoon geen geld voor is. Een kinderfeestje, uitje, sinterklaas of kerstfeest wordt hierdoor dan ook vaak niet gevierd.
Stichting "Durf jij?" is speciaal bedoeld om deze mensen een steuntje in de rug te geven. Mensen als minderbedeelden en eenzame ouderen. Dit doet de stichting door het organiseren van verschillende activiteiten zoals bijvoorbeeld een kerstbrunch.
Het is voor deze mensen een verademing om even onder lotgenoten te zijn en ontspannen te kunnen genieten van een lekkere brunch.Natuurlijk komt de Kerstman en heeft hij wat pakjes bij zich voor iedereen. In de kern van Lieshout zijn ook minima, die onverhoopt dankbaar gebruik maken van deze kerstpakketten
De Dorpsraad is erg blij dat deze stichting ook heeft gedacht aan de mensen in Laarbeek en heeft met plezier dit initiatief ondersteunt met een bijdrage. De kerstbrunch wordt gegeven op eerste kerstdag.

 

 

Buurtschap de Molen viert feest

Buurtschap de Molen viert dit jaar het 50-jarig bestaan. Met diverse activiteiten werd de verjaardag gevierd met een echte burendag.
De buurt kreeg bezoek van de gemeente, de harmonie en de Dorpsraad. Er was van alles te doen; voor de kleintjes spelletjes en knutselen, er was muziek, eten en drinken en vooral veel gezelligheid. Ook de buurtbewoners die geen lid zijn van het buurtschap waren van harte welkom.
Voor alle buurtbewoners is er een mooie brochure gemaakt met veel informatie over vroeger en nu rond het buurtschap. Aan de Dorpsraad is gevraagd voor een bijdrage om de brochure mogelijk te maken.
Het resultaat is erg mooi geworden. De Dorpsraad kreeg een exemplaar uitgereikt tijdens burendag.

 

 

 

Herdenking 70 jaar bevrijding

De drie Heemkundeverenigingen van Laarbeek hielden op 28 sept. 2014 een grandioos herdenkingsfeest naar aanleiding van de 70 jarige bevrijding van Laarbeek. Een stoet van antieke legervoertuigen reden door de kernen en konden rekenen op een enthousiast onthaal door de inwoners.
Er waren veel belangstellenden langs de weg.  In elke kern bleef de stoet even stilstaan zodat alles goed bekeken kon worden. De deelnemers van de parade hadden zich gehuld in passend tenue.
Met de nodige muziek werd het een heel mooi feest.
De Dorpsraad heeft, samen met de andere dorpsraden, een bijdrage geleverd om dit feest mogelijk te maken.

 

 

Nieuwe planten voor aan de lantaarnpalen

De planten in de bakken aan de lantaarnpalen waren aan vervanging toe.
De LIMO heeft gevraagd of de Dorpsraad een bijdrage wil geven om er dit keer hanggeraniums in te zetten. De LIMO vraagt dit éénmalig en zal daarna zelf voor de kosten zorgen.
De Dorpsraad is blij met de keuze voor de geraniums. De planten zijn goed zichtbaar en fleuren de dorpsstraat op met wat kleur.
Gekozen is om alleen in de zomermaanden de bakken van planten te voorzien omdat dit het mooiste resultaat geeft met minder kosten.

 

‘Walk en talk, met koffie na!’

Oefenen van de Nederlandse taal, gezelligheid en rustig wandelen zijn de belangrijkste ingrediënten van ‘Walk en Talk’ in Lieshout.
Het idee komt van Marta uit Irak. Naast de bestaande koffieochtend wordt in ‘walk en talk’, wandelen en praten gecombineerd. Meestal wordt er veel gelachen. Er is ruimte om praktische zaken te bespreken, zoals de nieuwsbrief van school of de Nederlandse gewoonten.
Eén keer per week wordt er gewandeld, afwisselend op de maandagochtend of de dinsdagochtend. Start is om 9 uur bij het Dorpshuis.
Alle Laarbeekse vrouwen kunnen meedoen. Na afloop staat er een lekker kopje koffie of thee klaar in het Dorpshuis.
De Dorpsraad heeft een bijdrage geleverd voor koffie en thee voor ongeveer een jaar.

 

 

Lieshout Cultinair

Een culinair evenement met een cultureel tintje.Op 2 juni 2014 vond aan de Dorpsstraat de eerste editie van Lieshout Cultinair plaats.

Kosten noch moeite was gespaard om dit evenement te doen slagen.

Aan statafels was het gezellig druk en was het ‘smikkelen en smullen’ geblazen. (Hobby)koks serveerden en etaleerden het lekkerste eten. Onder de klanken van het koor ‘Primavera’ en de blaasband ‘Smesit’, was het goed toeven.Er was courgettesoep, crips met een dip op zijn Peruaans, strudel, alcoholische versnapering uit Tsjechië,  Mexicaanse, Engelse  en Thaise versnaperingen. Voor de kinderen was er een voorstelling van poppentheater ’Kriskras’.

De opkomst van 200 personen was zeer geslaagd en voor herhaling vatbaar. Buurtvereniging Dorpstraat/kuiperstraat nam het initiatief. De initiatieven vanuit de buurtverenigingen stellen wij enorm op prijs

De Dorpsraad heeft hiervoor een bijdrage geleverd vanuit het Leefbaarheidsinitiatief.

 

 

 

Mobiele snelheidsdisplay op Laarbeekse wegen

Na een overleg tussen de vier dorpsraden van Laarbeek en de gemeente Laarbeek, heeft de gemeente besloten op haar kosten een mobiele snelheidsdisplay aan te schaffen. Deze is bij de start geplaatst in de Ribbiusstraat, ter hoogte van het Servaasplein.
Omdat uit ervaringen van andere gemeenten is gebleken dat er gewenning kan optreden als een display ergens te lang staat en het effect ervan afneemt, is besloten om de mobiele snelheidsdisplay steeds te verplaatsen. De eerste vijf keren krijgt de display om de drie weken een andere locatie in Laarbeek. De locaties worden bepaald door de gemeente in overleg met de dorpsraden. Dit kan aan de hand van klachten en ongevallengegevens bekeken worden. Dorpsraad Lieshout heeft dit initiatief voorgesteld om iets te doen aan de klachten van inwoners over het te hard rijden door de straat. Wat blijkt; Het zijn de inwoners zelf die te hard rijden!

 

 

Wandelvierdaagse Gezond Laarbeek

In mei 2014 werd er voor de vijfde maal een wandelvierdaagse georganiseerd door de kernen van Laarbeek.
De organisatie kon niet meer rekenen op subsidie van de gemeente en heeft de dorsraden gevraagd voor een bijdrage. De vier dorpsraden staan achter dit initiatief; het brengt mensen tot elkaar en meedoen draagt bij aan de gezondheid.
Er is rekening gehouden met alle leeftijden en doelgroepen. Ondanks het slechte weer waren er toch ruim 500 deelnemers. Zij waren lovend over de mooie routes. Ook enkele leden van de Dorpsraad liepen mee.

 

 

 

Zoutstrooier

 

De Dorpsraad heeft een zoutstrooier aangeschaft voor algemeen gebruik.
Vorige winter hebben we gemerkt dat we met de sneeuwschuivers niet overal kunnen komen en dat grotere oppervlakken moeilijk te behandelen zijn zoals een parkeerterrein, en grotere ingangen zoals het Dorpshuis.
Met een strooiwagen is het zout makkelijk te verspreiden.
De LIMO en de huisartsenpraktijk hebben bijgedragen in de aanschaf waardoor de kosten hiervoor zijn weggevallen.

 

 

 

Halloweentocht

De jeugdorganisaties uit Laarbeek kregen een bijdrage uit het Leefbaarheidsinitiatief voor het organiseren van een Laarbeekse Halloweentocht in Lieshout voor 19 oktober. Het is een mooie en spannende tocht geworden voor de tieners t/m 15 jaar. De tocht is georganiseerd voor zo’n 250 kinderen en 150 vrijwilligers. De bijdrage is opgegaan aan zaken als kledinghuur, bouwwerken, schmink, huur geluidsinstallatie, aankleding van de zaal etc.
Om deelname voor iedereen te bevorderen is de entree gratis.
Er is veel energie gestoken om het evenement veilig, goed en spannend te laten verlopen.

 

 

Boek Wilhelminakanaal

Een inwoner uit Lieshout heeft een boek gemaakt over de aanleg van het Wilhelminakanaal. Het boek geeft informatie over de betrokken mensen uit het verleden, het uitgraven van het kanaal en diverse achtergronden. Tijdens de juni watermaand van 2013 is het boek gepresenteerd met een tentoonstelling.
De Dorpsraad vindt dit een heel mooi initiatief van een betrokken inwoner waarmee een belangrijk stuk geschiedenis van Lieshout voor latere generaties is vastgelegd. Het is een heel mooi boek geworden.
De Dorpsraad heeft een bijdrage geleverd voor de drukkosten.
Het boek is met winst verkocht. De winst is geschonken aan het Solidariteitsfonds, een goed doel.

Burgerinitiatief Tafeltennistafel

Eindelijk…vorige week is de pingpongtafel geleverd, met man en macht is de 1800 kg zware tafel op zijn plek gezet. Gelukkig stond hij meteen op zijn goede plek, de kinderen konden dan ook niet wachten om te gaan spelen. De leraren zijn ook enthousiast en meteen kwam men met het idee om een competitie te starten.
Ook de buurt kan door het openbare karakter van het plein gebruik maken van de tafel, wellicht samen een competitie opstarten?

Samen sportief….goed idee..

De Dorpsraad bedankt het Kindcentrum voor het indienen van het burgerinitiatief.

Hek geplaatst bij RK Servatius

Op initiatief van de Dorpsraad is een 80 meter lang hek geplaatst rondom de sloot bij de RK Servatius in Lieshout.

Reden hiertoe is dat het naast gelegen pad hellend afloopt naar de sloot toe. Met name voor mensen met rollators of rolstoelen kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Derhalve is dit hek geplaatst.

 
 

 

Vlaggenmasten

Onlangs zijn er vlaggenmasten geplaatst bij de drie invalswegen van Lieshout. De Dorpsraad heeft deze laten plaatsen met medewerking van de gemeente, zodat een evenement binnen onze kern extra in het zonnetje gezet kan worden en er een warm onthaal is voor de bezoeker van uw evenement.

Indien u in het bezit bent van een eigen vlag of wilt uw organisatie gebruik maken van de vlag van Laarbeek, dan kunt u gebruik maken van de masten. Op deze site, kunt u dat vinden onder home: De vlag hangt uit voor....

 

 

Plantenbakken aan de lantaarnpalen in de Dorpsstraat

Een lang gekoesterde wens van de ondernemers van Lieshout aan de Dorpsraad, was om de Dorpstraat aantrekkelijker te maken. De Dorpsraad-Lieshout gaf nadere uitvoering aan dit plan. Met vele vrijwilligers werden plantenbakken aan de lantaarnpalen opgehangen.

 

Plantenbakken op de heuvel

Om het dorp op te fleuren zijn 3 plantenbakken bij de Kiosk in het centrum van Lieshout geplaatst.

 

Sneeuwschuivers

Vorige winter hebben heel veel inwoners last gehad van de sneeuwoverlast. De buurten waar de meeste seniorenwoningen staan; De Vang, Franciscushof en Servaasplein zijn door de Dorpsraad voorzien van een drietal sneeuwschuivers. Sinds het begin van de winter staat er in elke buurt bij een van de vaste vrijwilligers een sneeuwschuiver paraat en wordt bij de eerste sneeuwval de directe omgeving bij onze seniorenwoningen en het Dorpshuis sneeuwvrij gemaakt. Wellicht blijft deze winter de sneeuwval uit maar wanneer er een witte deken over ons dorp valt, zijn de oudere bewoners van ons dorp niet meer aan hun huis gekluisterd.

 

Buurtbus

De buurtbus is een initiatief van de gezamenlijke Dorpsraden. Met de buurtbus is er een verbinding tussen de kernen en het Elkerliek Ziekenhuis, welke met reguliere busroutes niet mogelijk is. Een groep vrijwilligers zorgt ervoor dat de bus op werkdagen in een uur de hele route aandoet

 

 

Infoschermen

5 infoschermen geven informatie over geplande activiteiten, infoavonden en informatie over maatschappelijke organisaties. Club`s en verenigingen kunnen hier gratis hun informatie en oproepen plaatsen. Er is ook ruimte voor een aantal commerciele advertenties tegen betaling.De techniek van deze narrow casting techniek werd speciaal ontwikkeld voor de Dorpsraad door Wim Hubrechsen, die tevens onze website maakte. Meer informatie op deze site bij `infoschermen` op de hoofdpagina.

 

Vismiddag gehandicapten

Er is in 2012 een viswedstrijd voor verstandelijk gehandicapten gehouden door Hengelsportvereniging ‘het Sluisje’ voor De wedstrijd is tot stand gekomen met medewerking van de vele vrijwilligers van Hengelsportvereniging ‘t Sluisje en is een initiatief van de vereniging zelf. De deelnemers werden gehaald en gebracht, er is voor eten en drinken gezorgd, er was extra begeleiding aanwezig en er is gezorgd voor vismaterialen. De deelnemers en vrijwilligers vonden de middag erg geslaagd. De Dorpsraad gaf zijn toestemming om deelname van mensen met een beperking aan het verenigingsleven te stimuleren.

 

 

Uitrenbeugels bij de Fontein

Door de plaatsing aan de beugels bij de kleuteruitgang wordt de kans sterk verminderd dat de leerlingen plotseling oversteken waardoor (bijna-)ongelukken worden voorkomen. Natuurlijks is bij de aanvraag en het ontwerp gedacht aan de tijdelijke locatie van de Fontein en is voor gezorgd dat de drie items verplaatsbaar zijn en dus te zijner tijd kunnen meeverhuizen naar de nieuwe locatie aan de Grotenhof. De Dorpsraad heeft door deze motivatie in 2011 besloten om de aanvraag te honoreren.

 

Social sofa / KLetsbenske

Dit project is in 2012 gerealiseerd. Een Social sofa is een buitenbank van beton, versierd met mozaïeken. Het idee voor deze bank is een gezamenlijk initiatief van de betrokkenen bij het voorzieningencluster in Lieshout met 2 leden van de Dorpsraad. Deze groep maakte zelf een ontwerp en volgde een cursus mozaïeken. Vervolgens is er maanden hard gewerkt om de bank te bekleden met mozaieksteentjes. De vrijwilligers waren erg enthousiast over de gezellige samenwerking en het mooie resultaat. Het Liessents Kletsbenkske krijgt een plaats voor het Dorpshuis. De Dorpsraad staat achter de bijdrage ter stimulering van samenwerking en betrokkenheid tussen vrijwilligers met een mooie en praktische bank als gevolg  

De kippekooi
 

Achter de woningen bij de Franciscushof staat een kippenverblijf welke gefinancierd is door het Oranjefonds. Veel inwoners genieten dagelijks van de wandeling over het door de buurbewoners aangelegde pad naar de “kippenkooi”.

Een onvoorzien probleem; de kippen traden hun nieuwe domein niet binnen omdat er geen verlichting aanwezig was. 

De Dorpsraad heeft de enthousiaste buurtbewoners de kans gegeven om hun project af te maken. Om te voorzien in de energiebehoefte voor verlichting is op de “kippenkooi” een zonnepaneel gemonteerd en een windmolen is geplaatst. De kippen kunnen nu lekker op stok!

 

Pannakooien

Pannakooien zijn een soort minivoetbalveldjes in een kooi vorm. Twee tot vier voetballers kunnen  zich hier uitleven. Een hoog hekwerk voorkomt dat de bal de straat op gaat. Aan Buurtvereniging De Nieuwenhof en RCCH zijn burgerinitiatieven toegekend, die inmiddels zijn geplaatst.

  

 

 

 
         
     
 
WHP design Dorpsraad Lieshout, Secretariaat: M. Hubrechsen - Ruitjensakker 14, 5737 HA Lieshout