De scholen zijn weer begonnen. Om die reden fietsen de scholieren weer volop door het dorp. Dorpsraad Lieshout wil graag aandacht vragen voor de verkeersveiligheid van deze groep “jongste verkeersdeelnemers”. Om die reden heeft ze de taak om weggebruikers te attenderen op deze jonge fietsers op zich genomen en zelf de aandacht trekkende spandoeken geplaatst. Hopelijk dragen ze bij aan een “verkeersveiliger Lieshout”.
Jarenlang heeft de gemeente Laarbeek steeds bij aanvang van het schooljaar opvallende spandoeken geplaatst om medeweggebruikers te attenderen op het feit dat scholieren weer op de fiets zitten en er dus rekening gehouden moet worden met deze jonge -en soms onbezonnen- weggebruikers. Vanwege kostenbeheersing bleek het plaatsen van deze spandoeken niet meer haalbaar voor de gemeente; om die reden heeft de Dorpsraad (in overleg met de Sprankel) deze klus overgenomen: zij vinden het immers belangrijk dat -vooral automobilisten- hierop geattendeerd worden.
Verkeer is gevaarlijk
Recent metingsonderzoek van de werkgroep “Verkeer en Verkeersveiligheid” van de Dorpsraad Lieshout heeft aangetoond dat er (veel) te hard gereden wordt over de Lieshoutse Molenstraat. Sommige automobilisten halen daar een snelheid van meer dan 100 km./uur (!), terwijl er een maximum snelheid geldt van 30 km./uur. Dat hier door gevaarlijke situaties ontstaan mag duidelijk zijn. Nu de kinderen weer naar school gaan wordt het alleen maar gevaarlijker. Niet alleen hard rijden is een gevaar, ook het niet rekenen op de onverwachtse beweging van de jonge fietsers is een groot gevaar. Vanwege die gevaren wil de Dorpsraad graag dat het verkeer extra gewaarschuwd wordt is deze periode: in de eerste schoolweken moeten de weggebruikers immers weer even “aan elkaar wennen”.
Attenderen werkt
Omdat de gemeente de spandoeken niet meer plaatst heeft de werkgroep Verkeer en Verkeersveiligheid de keuze gemaakt om dit “dan maar zelf te gaan doen”. Graag wil zij immers geen enkele mogelijke bijdrage aan een (verkeers)veiliger dorp missen en daar hoort ook bij dat weggebruikers even geattendeerd worden dat er weer (vaak jonge) scholieren fietsend de weg op komen. De werkgroep heeft besloten de spandoeken bij de ingangen van het dorp te hangen, zodat iedereen die het dorp in komt nét even geattendeerd wordt. Ook hebben ze besloten ze niet meer “op hoogte” over de weg te plaatsen, maar langs de weg “op oog-hoogte”. De verwachting is immers dat ze op de die lagere positie nét wat meer aandacht van de passerende weggebruiker pakken.