Dorpsraad Lieshout blij met aandacht voor “80 jaar bevrijding”

18 september 1944 -dit jaar dus exact 80 jaar geleden- is Lieshout bevrijd uit de handen van de Duitse bezettingsmacht. Deze datum is “officieus”, omdat die datum genoemd wordt in een brief van de toenmalige burgemeester Mostermans, maar er daarna zeker nog schermutselingen waren. “Officieus”, maar wél een héél belangrijk moment in de Lieshoutse geschiedenis. Zeker dit jaar zal dit moment herdacht worden met een stemmige bijeenkomst. Op vrijdagmiddag 20 september (vanaf 13:30 uur) is er een herdenking in het Prinsenhof in Lieshout in samenwerking met de kinderen van basisschool de Sprankel.

Herdenking 80 jaar bevrijding

Ondanks dat het exact 80 jaar geleden is, is de bevrijding van Lieshout nog steeds uiterst actueel. Oorlog en andere brandhaarden zijn immers dagelijks te zien en niet echt ver weg. De gruwelen van oorlog en conflicten in Oost-Europa en het Midden-Oosten zijn dagelijks te zien. Om die reden is het stilstaan bij de bevrijding -en de vrijheid die wij daardoor hebben- erg belangrijk. Een werkgroep bestaande uit Louis Doomernik, Ton van den Baar, Miryam van de Biggelaar en Cees Dingemans heeft samen met Mies van Berlo ook dit jaar weer een passende herdenking in elkaar gezet. Vrijheid is immers iets wat écht gekoesterd mag worden.

Tentoonstelling

Voorafgaand aan de herdenking op 20 september is er -sinds 6 september- een tentoonstelling ingericht in het Dorpshuis in Lieshout waarin aandacht besteed wordt aan de bevrijding van Lieshout en Mariahout, dit jaar dus exact 80 jaar geleden. De tentoonstelling is geopend door wethouder Monika Slaets en gebaseerd op het boek “Lieshout buiten schot”. De Lieshoutse heemkundekring “’t Hof van Liessent” heeft veel informatie en foto’s voor deze tentoonstelling aangedragen. Ook is er informatie en foto’s van particulieren gebruikt om een zo compleet mogelijk beeld van die bevrijding te krijgen.

Vrijheid niet vanzelfsprekend

Vrijheid is -nu nog steeds- niet iets dat vanzelfsprekends is. Door met een tentoonstelling en een officiële viering stil te staan bij deze bevrijding wordt duidelijk gemaakt dat de bevrijding een heel belangrijke gebeurtenis uit het verleden is geweest, die na 80 jaar nog steeds gekoesterd moet worden. Hier even -gepast- bij stil staan zorgt voor de nodigde bezinning en brengt de mensen dichter bij elkaar. Deze viering past dan ook goed in het versterken van de sociale banden in het dorp. Dorpsraad Lieshout is dan ook blij dat er -in dit jubileumjaar- extra veel aandacht is voor deze bevrijding.

Dorpsraad Lieshout ondersteunt renovatie clubhuis ELI

Op 25 augustus heeft voetbalvereniging ELI haar clubhuis officieel heropent. Na een uitgebreide renovatie is het clubhuis van binnen en van buiten helemaal opgeknapt én verduurzaamt. Bij die renovatie zijn veel vrijwilligers betrokken geweest die bij de opening in het zonnetje zijn gezet. Dorpsraad Lieshout heeft hier een behoorlijke financiële ondersteuning voor vrijgemaakt, zodat die vrijwilligers extra bedankt konden worden voor hun inspanningen: een passende (sport)kantine/clubhuis is immers van grote waarde voor de sociale samenhang in het dorp.

Een kantine of clubhuis is als de huiskamer van een vereniging. In die kantine komen de leden samen als ze bij hun (sport)vereniging zijn. Vóór het sporten verzamelen ze daar en ná het sporten evalueren ze daar. Kortom, de kantine van een vereniging heeft een heel belangrijke sociale functie en brengt de mensen samen. Een kantine verstrekt dus de “sociale cohesie” en draagt nadrukkelijk bij aan het versterken van de onderlinge banden.

Sociale functie belangrijkste

Een kantine is nadrukkelijk geen commerciële horeca die winst moet maken om te kunnen blijven bestaan. De sociale functie van een kantine of clubhuis is véél belangrijker. Kantines en clubhuizen zijn er niet om winst te maken of verbouwingen bij elkaar te verdienen. Dat de kantine of het clubhuis er is: dat is het meest belangrijke. Als dit soort bedragen bij een vereniging nodig zijn moeten deze elders gegenereerd worden: uit (overheids)ondersteuning of uit (verhoging van) de contributie of op een andere wijze: in dit geval door “zelf de handen uit de mouwen te steken”..

Weinig middelen

Voor een vereniging is het dus lastig om geld vrij te spelen voor (noodzakelijke) renovaties, zeker als de vereniging de drempels laag wil houden en de contributie niet wil verhogen. Om tóch te kunnen realiseren is écht een creatieve oplossing nodig. Bij ELI hebben de leden er daarom samen de schouders onder gezet, waardoor ze er in geslaagd zijn om het clubhuis op een betaalbare manier flink op te knappen en ook te verduurzamen. Een knap staaltje samenwerking, waardoor de vereniging nu weer over een clubhuis beschikt dat “helemaal bij de tijd is”.

Dorpsraad draagt bij om sociale samenhang te versterken

Dorpsraad Lieshout is blij dat ze óók een steentje bij heeft kunnen dragen aan de renovatie van “de huiskamer van deze vereniging”. De vrijwilligers hebben immers aangetoond dat samenwerken en elkaar helpen tot mooie resultaten kan leiden: dat is op zich al een beloning waard. Daarnaast is het belang van een goede, passende kantine voor iedere vereniging sowieso een must. Die “huiskamer” is immers de basis voor de sociale samenhang binnen die vereniging. Dorpsraad Lieshout wil juist die sociale samenhang versterken en is dus blij dat ze hier aan heeft bij kunnen dragen.

Dorpsraad Lieshout via belangentafel betrokken bij renovatie N279

Het plan voor de grote herziening/renovatie van de N279 -de weg van Veghel naar Asten- begint langzaamaan vorm te krijgen. De provincie heeft voor dit project een compleet projectteam opgericht en diverse partijen gevraagd om te adviseren. Die verschillende partijen hebben ze samengebracht aan een “belangentafel”. Brian Kersten, lid van verkeerswerkgroep van de Dorpsraad Lieshout, brengt hier de Lieshoutse belangen in. Dorpsraad Lieshout is dan ook blij dat ze op deze wijze betrokken worden en dus invloed kunnen uitoefenen.

De herontwikkeling van de N279 begint stap-voor-stap vorm te krijgen. Deze provinciale weg van Veghel naar Asten heeft vooral aan de randen raakvlakken met Laarbeek en dus ook met Lieshout. Om die reden is Brian Kersten aangeschoven bij de belangentafel, die samen met de andere vertegenwoordigers advies mag geven en mee mag denken over het tracé en de uitwerking van deze weg bij de komende renovatie. Vanwege zijn ervaring en kennis van dit soort grote infrastructurele projecten is hij de vertegenwoordiger van de Dorpsraad Lieshout. Naast Brian zijn ook Henk Peters (namens Beek en Donk) en Vincent Kuijpers (namens Aarle-Rixtel) aangesloten aan deze belangentafel waar ze gezamenlijk de afvaardiging vormen van de bewoners van alle kernen van Laarbeek en tevens ook van Boerdonk.

Groot project, veel belangen
De renovatie van de N279 is een groot project, waar heel veel belangen een rol spelen. Zo zijn er de bewoners en omwonenden, zo zijn er bedrijven en zo zijn er agrarische ondernemers die allemaal iets vinden van deze weg. Ook zijn er “groene partijen” die ook meegewogen moeten worden. Vanwege die vele belangen heeft de provincie een complete structuur voor de advisering opgezet, waarin de belangentafel een belangrijke -adviserende- rol speelt. Omdat de provincie eigenaar van deze weg is, is deze provincie uiteindelijk wél dé beslisser in dit proces: de deelnemers aan de belangentafel hebben dan ook nadrukkelijk gevraagd om de uiteindelijke beslissingen zodanig te nemen, dat deze goed uitlegbaar zijn voor de achterban.

Verkeersknoop “Beekse brug” belangrijk voor Laarbeek en ook voor Lieshout
Naast de ontwikkeling van de N279 zelf, speelt lokaal de problematiek bij de Beekse brug, waar de N615 even verderop aansluit op deze N279. Omdat er directe invloed is bij keuzes die gemaakt worden voor de N279 op de doorstroming bij de “Beekse brug”, is aan de provincie Noord-Brabant geadviseerd om de verkeersknoop “Beekse brug” op te nemen in het project N279. Vanuit bestuurlijke redenen is dit niet mogelijk, maar de provincie Noord-Brabant heeft wél aangegeven er zoveel mogelijk rekening met elkaar gehouden zal worden. Uiteraard wordt scherp gevolgd hoe de provincie met deze raakvlakken rekening gaat houden om daarmee de belangen voor Laarbeek en Lieshout te borgen.

Dorpsraad Lieshout vraagt aandacht voor “vulling buurtkastje”

Het initiatief voor een “buurtkastje” is behoorlijk succesvol. Uit het kastje -dat in de Dorpsstraat bij huisnummer 50 staat- worden volop levensmiddelen meegenomen. Zo veel zelfs, dat de initiatiefnemers behoefte hebben aan meer “vulling”.  Heeft u levensmiddelen (of andere levensbehoeften) over ? Zet ze dan in het kastje zodat anderen ermee geholpen kunnen worden.  Dorpsraad Lieshout ondersteunt dit kleinschalige initiatief graag en wil dan ook een oproep plaatsen voor méér “vulling voor het buurtkastje”.

 Buurtkastje

“Neem wat u nodig hebt en geef wat je kunt missen” staat er op het briefje dat op het deurtje van het kastje is geplakt. “Zonder verplichtingen, zomaar, voor elkaar” geeft ook meteen het doel aan van het buurtkastje dat inmiddels alweer enkele jaren in gebruik is. Het neerzetten van zo’n buurtkastje heeft een tweeledig doel. Eerste doel is om mensen die in armoede leven een klein steuntje in de rug te geven en een klein beetje bij te dragen aan het verbeteren van hun leefomstandigheden. Ook Lieshout kent immers nog behoorlijk wat (verborgen) armoede. Aan de andere kant -het tweede doel- draagt het op deze wijze delen van wat je kunt missen bij aan het voorkomen van voedselverspilling. Veel voedsel wordt immers weggegooid omdat iemand het “over” heeft, terwijl het best een nieuw leven zou kunnen krijgen.

Samen leven

Initiatiefnemers Nathalie en Rob hebben enige tijd geleden de daad bij het woord gevoegd en zo’n buurtkastje in hun voortuin geplaatst. Graag willen zij zo een bijdrage leveren aan het letterlijk samen-leven. “Als iedereen op hun eigen manier dit doet hebben we een échte samen-leving” weten te melden. “Samen leven is voor ons dan ook delen en geven en niet alleen binnen één huis of gezin” maken ze duidelijk. “De wereld wordt een stuk mooier als we de scheidingslijn van onze muren af en toe even vergeten”. Dorpsraad Lieshout vind dit zo’n mooi initiatief dat zij (een deel) van de kosten voor het maken van het kastje op zich hebben genomen.

Vulling nodig !

Het buurtkastje is helemaal anoniem. Er worden geen vragen gesteld als iemand iets uit het kastje haalt, je hoeft niks te laten zien of iets uit te leggen. Dat geldt óók voor degene die iets kunnen missen: donaties zijn ook anoniem en zéér welkom. Inmiddels blijkt immers dat het “buurtkastje” in een behoefte voorziet. Dus is er óók behoefte aan vulling van het kastje. Wie -niet bederfelijke- boodschappen kan missen kan ze zelf in het kastje zetten of afgeven bij de organisatie, op Dorpsstraat 50. Alle voedselproducten -niet bederfelijk en met uitzondering van alcohol- zijn welkom. Daarnaast zijn ook zaken als verzorgingsproducten, shampoo en zeep welkom.