Dorpsraad Lieshout hoopt alsnog op oplossing voor Franciscushof

Dorpsraad Lieshout zou alsnog graag appartementen in het -deels leegstaande- Franciscushof zien.

Dorpsraad Lieshout wil graag een nieuwe verbinding leggen om de Zorgboog en de gemeente Laarbeek samen aan tafel te krijgen om een oplossing te vinden voor het (tijdelijk) bewoonbaar maken van het Franciscushof. Dit woongebouw -dat al enige tijd deels leeg staat- zou immers een prima oplossing kunnen bieden voor starters en bewoners die graag wat kleiner willen gaan wonen. Een ultieme poging om dit te heroverwegen welteverstaan: de Zorgboog heeft immers aangegeven op dit moment geen heil te zien in dit project. Dorpsraad Lieshout ziet echter een meewerkende gemeente, waardoor er wellicht alsnog een opening gemaakt kan worden.

Al tijden ijvert de Dorpsraad -samen met de Seniorenvereniging Lieshout en Gemeenschapskracht- voor het in gebruik nemen van de -nu leegstaande- ruimtes in het Franciscushof. Deze zorg-appartementen staan immers leeg, terwijl er veel animo is om deze als “normaal appartement” in gebruik te nemen. Eerder heeft de Zorgboog -die eigenaar is van het Franciscushof- besloten hier geen stappen in te gaan ondernemen om tot een ombouw te komen. Als motivatie hiervoor werd gemeld dat de terugverdientijd van deze investeringen te kort zou zijn. Dat de terugverdientijd te kort zou zijn, zou weer mede oorzaak vinden bij een noodzakelijke bestemmingsverandering, waaraan de gemeente medewerking zou moeten verlenen.

Mogelijke opening ?

Uit overleg met de verantwoordelijke wethouder komt naar voren dat de gemeente best wil meewerken aan een bestemmingsverandering, maar dat daarvoor wél eerst een aanvraag ingediend moet worden. De Zorgboog zou er -om onduidelijke redenen- van uitgegaan zijn dat de tijd die de procedure in beslag zou nemen sowieso te lang zou zijn om er überhaupt aan te beginnen. Navraag bij de gemeente leert dat zij hier zeker graag naar gekeken zouden willen hebben, maar er dus geen verzoek voor hebben ontvangen.

Waar een wil is …

Dorpsraad Lieshout zou graag -samen met de Seniorenvereniging Lieshout en Gemeenschapskracht-zien dat de Zorgboog en de gemeente alsnog met elkaar in gesprek gaan om de (on)mogelijkheden van het (tijdelijk) “woongeschikt maken” van het Franciscushof te bespreken. Deze partijen zien hier immers een ongewenste leegstand ten opzichte van vele woningzoekenden. Een korte navraag in het dorp leert dan ook dat er voldoende gegadigden zijn die graag een woonunit in het Franciscushof zouden willen huren. Het lijkt dan ook zéér de moeite waard om een nieuwe poging te wagen om het Franciscushof “bewoonbaar” te krijgen. Waar een wil is, is immers altijd een weg …

Dorpsraad Lieshout maakt kennis met nieuwe dorpsondersteuner

Dorpsraad Lieshout heeft op een prettige wijze kennis gemaakt met de nieuwe dorpsondersteuner Noud van Leeuwen

Noud van Leeuwen is als nieuwe -extra- dorpsondersteuner begonnen. In die functie werkt hij voor alle Laarbeekse kernen: dus óók voor Lieshout. Om die reden heeft de Dorpsraad Lieshout nader kennis gemaakt met Noud en aangehoord welke aandachtspunten hij van zijn opdrachtgever heeft meegekregen. Gelijktijdig heeft de Dorpsraad hem alle mogelijke ondersteuning aangeboden en ook wat aandachtpunten meegegeven die in de ogen van de Dorpsraad de aandacht verdienen.

Dorpsraad Lieshout vergadert eens per ca. acht weken en neemt tijdens die bijeenkomsten alle lopende zaken door. Ter plekke worden eventuele formele beslissingen genomen over cruciale issues en krijgen de verschillende aandachtsgebieden de benodigde aandacht. Tijdens de meest recente vergadering is Noud van Leeuwen -als nieuwe dorpsondersteuner- aangeschoven om nader kennis te maken. Hij kwam samen met de bestaande dorpsondersteuner voor het Lieshoutse: Miranda Goedemans, die altijd bij de vergaderingen van de Dorpsraad aanwezig is.

Huiskamers

Noud van Leeuwen is door welzijnsorganisatie LEVgroep ingezet om de Laarbeekse kernen te begeleiden. Noud heeft van zijn opdrachtgever (de gemeente Laarbeek) twee belangrijke aandachtgebieden meegekregen. Allereerst zijn dat de huiskamers. De introductie van deze huiskamers -enkele jaren geleden- heeft immers niet geresulteerd in voldoende aanloop en voldoende activiteiten, waardoor de huiskamers niet de verbindende factor zijn geworden die men er graag van had gezien. Noud heeft de opdracht meegekregen om de aanloop verder te activeren en heeft daar inmiddels ook al plannen voor. Zo werkt hij al aan het “Jaar van de Huiskamer” en aan een “Huiskamerfestival” waarmee hij de loop naar deze huiskamers verder wil activeren. Dorpsraad Lieshout heeft de nieuwe dorpsondersteuner nog meegegeven dat ze ook graag initiatieven zouden willen zien die leiden naar een eigen jongerenruimte in het Dorpshuis. Eigenlijk dus een soort “huiskamer, maar dan voor de jeugd”. Ook die doelgroep heeft -naar de mening van de Dorpsraad- de aandacht nodig.

Laaggeletterdheid

Niet alleen het verder activeren van de huiskamers ligt op het bordje van Noud. Ook “laaggeletterdheid” heeft hij meegekregen als aandachtgebied. Laaggeletterdheid zou immers bij zo’n 16% van de mensen voorkomen, maar bij slechts 1% van de mensen zichtbaar zijn. De gemeente zou graag de ontbrekende 15% zichtbaar willen krijgen zodat ze daar een aanpak voor kunnen maken, als aanvulling op wat er nu al bestaat (o.a. via de bibliotheek). Noud geeft aan dat hij ook hier initiatieven voor wil nemen. Noud wil overigens voor beide aandachtpunten “de verbindende rol” gaan spelen en er voor zorgen dat de juiste partijen aangesloten zijn om het doel te bereiken. Dorpsraad Lieshout heeft hem daarop aangeboden gebruik te maken van de informatieschermen, die ze op belangrijke plaatsen in het dorp hebben hangen.

Dorpsraad Lieshout vraagt problemen te melden bij gemeente

Op- en aanmerkingen op de openbare ruimte kunnen eenvoudig bij de gemeente gemeld worden. Hulp nodig ? De Dorpsraad helpt u graag naar het juiste loket.

Dorpsraad Lieshout wordt regelmatig gevraagd om hulp bij het aankaarten van een probleem in de gemeente. Uiteraard helpen ze daar graag bij, maar de gemeente Laarbeek heeft hier al langere tijd een prima (digitaal) loket voor klaar staan, waar via een invulformulier makkelijk de geconstateerde problematiek aangekaart kan worden. De ervaring leert dat aangekaarte problemen -na melding- ook nog eens snel opgepakt worden. Mochten er toch vragen zijn, dan kan de Dorpsraad altijd de juiste verbinding leggen.

 Op de site van de gemeente Laarbeek zit een overzichtelijk “Startformulier Melding Openbare Ruimte”. In dat formulier kan eenvoudig aangegeven worden waarop de melding betrekking heeft. Ook kan verder gespecificeerd worden wat de exacte melding betreft, kan de melding verder omschreven worden, kan de locatie opgegeven worden en kunnen eventuele foto’s worden meegezonden.

Meldingen openbare ruimte

Alle soorten van meldingen kunnen via dit “Startformulier Melding Openbare Ruimte” gedaan worden. Of het nu gaat om afval, om overlast door bijvoorbeeld groenvoorzieningen of door insecten of andere dieren. Ook kunnen hier meldingen over (straat)verlichting en verkeerslichten gedaan worden, net als problemen met riolering en/of straat- of wegmeubilair. Ook meldingen met betrekking tot water, sloten en vijvers kunnen hier net als meldingen over wegen en paden gedaan worden. Kortom; alle meldingen over de hele openbare ruimte kunnen hier overzichtelijk gedaan worden.

Dorpsraad kan helpen

Indien u het lastig vindt om deze melding in te vullen kunt u ook altijd een mail sturen naar de gemeente via gemeente@laarbeek.nl of ze gewoon bellen, via (0492) 469 700. Dorpsraad Lieshout verwijst u graag naar deze mogelijkheden die de gemeente Laarbeek hiervoor in het leven heeft geroepen. Mocht u er niet uit komen of hulp nodig hebben ? Uiteraard kunt u ook altijd contact opnemen met de Dorpsraad Lieshout via info@dorprsraad-lieshout.nl. Zij helpen u graag verder !

Nieuw in het dorp ? Dorpsraad Lieshout heet u welkom !

De Dorpsraad Lieshout houdt zich met veel aandachtsgebieden bezig. Zo heet de Dorpsraad óók nieuwe inwoners van Lieshout van harte welkom. Dat doen ze door een bijdrage te leveren aan het welkomstpakket dat iedere nieuwe inwoner persoonlijk ontvangt. Hierdoor wordt iedere nieuwe inwoner direct lokaal wegwijs gemaakt. In dit pakket is ook volop aandacht voor “lokaal kopen”: dat is van groot belang voor iedereen om zo de lokale economie gezond te houden.

 Gewild

Iedere nieuwe inwoner van Laarbeek ontvangt een welkomstpakket. Afgelopen jaren zijn deze pakketten dan ook al aan veel nieuwkomers uitgereikt. Het -in 2022- opnieuw samengestelde pakket is immers divers en heeft een goed gewogen samenstelling om kennis te kunnen maken met het dorp. Via de KBO worden deze welkomstpakketten persoonlijk bij de nieuwe inwoners afgegeven. Een mooi moment -ook voor de KBO- om zo kennis te maken met de nieuwe bewoners.

Laarbeekse info

Het  welkomstpakket wordt samengesteld door de gemeente Laarbeek én de dorpsraden van de vier dorpen samen. Het pakket bevat allerlei informatie over Laarbeek in het algemeen en de betreffende kern in het bijzonder. De Dorpsraad Lieshout zorgt er dan ook voor dat hier de juiste Lieshoutse informatie in komt. Naast informatie zitten er ook een aantal items in die door lokale ondernemers beschikbaar zijn gesteld. Zo kunnen niet alleen de overheden en de (sociale) instellingen zich voorstellen, maar óók de lokale ondernemers en verenigingen.

Lieshoutse info

In het Lieshoutse pakket zit natuurlijk een brochure van “Ons Tejater”: hét theater in het Dorpshuis in Lieshout. Ook zit er informatie in over de lokale KBO-afdeling, van de seniorenvereniging en informatie over de -overigens zeer actieve- heemkundekring “’t Hof van Liessent”. Ook zit er een waaier in die samengesteld is door lokale ondernemers waarmee korting verkregen kan worden bij een aankoop of bezoek. Ook zitten er flyers van diverse clubs en verenigingen in en wordt het geheel afgevuld met enkele fietsroutes, zodat de nieuwe inwoner snel en eenvoudig de betreffende dienst kan vinden en snel thuis is in zijn nieuwe omgeving. En, uiteraard heeft de grootste brouwer van Lieshout ook wat lekkers aan het pakket toegevoegd.

Geef je op !

Komt u ook in aanmerking voor zo’n welkomstpakket ? Geef dat dan aan bij uw gemeentelijke inschrijving of via https://www.laarbeek.nl/welkomstpakket. Ook kunt u contact leggen met de Dorpsraad via het contactformulier van de Dorpsraad: https://www.dorpsraad-lieshout.nl/?page_id=61. De Dorpsraad Lieshout én de KBO heten u graag van harte welkom, met een persoonlijke bezorging van het pakket !

Overigens: ook als u -als ondernemer of vereniging- graag uw informatie in dit welkomstpakket wil hebben, kunt dat ook bij de Dorpsraad aangeven.

Dorpsraad Lieshout ziet plannen voor Baverdestraat graag in stroomversnelling

De plannen voor de herontwikkeling van de Lieshoutse Baverdestraat beginnen steeds concreter te worden. Uit overleg, dat de Dorpsraad onlangs weer met de projectleiding had, blijkt dat de plannen in november 2024 officieel ingediend zullen gaan worden. Dorpsraad Lieshout is blij met deze volgende stap en hoopt op een échte stroomversnelling voor dit langlopende project.

Al jaren wachten vele inwoners op de realisatie van de plannen aan de Baverdestraat. Door de realisatie komen er immers (eindelijk) weer wat extra woningen in Lieshout beschikbaar en kunnen inwoners doorstromen. De behoefte aan méér en betaalbare woningen is immers groot in Lieshout en dit plan biedt daarvoor heel wat oplossingen. Het algemeen belang is dan ook groot.

Goed overleg geweest

Uiteindelijk heeft de projectleiding er heel wat aan gedaan om zoveel mogelijk wensen in het project te verwerken. Helaas kunnen zij het niet voor iedereen “maximaal naar de zin maken”, maar door hoor-en-wederhoor zijn de plannen behoorlijk bijgesteld en zijn diverse -soms cruciale- wensen in de plannen verwerkt. Niet ieder individueel belang kon meegenomen worden, maar inmiddels is vooral het algemeen belang gediend: volop betaalbare woningen en een oplossing voor de huidige anti-kraak situatie. Dorpsraad Lieshout komt dan ook graag in contact met (eventuele) individuele bezwaarmakers om samen met hen te kijken naar oplossingen voor hun individuele bezwaren en geen verder oponthoud voor het project zouden willen hebben. Contact leggen met de Dorpsraad kan heel eenvoudig door een berichtje te zenden naar info@dorpsraad-lieshout.nl

Stroomversnelling gewenst

Dorpsraad Lieshout komt óók graag in contact met potentiële bewoners. Wilt u ook graag uw intrek nemen in een van de vele nieuw geprojecteerde huizen ? Graag hoort de Dorpsraad uw verhaal om zo inzicht te krijgen in de woonwensen (ook dit contact kan via info@dorpsraad-lieshout.nl).  Overigens is de Dorpsraad tevreden over de gelopen procedures en blij dat velen hun input hebben kunnen geven. Daartegenover staat dat ieder plan altijd wel bezwaren met zich mee brengt en nooit iedereen tevreden gesteld kan worden. Belangrijk is vooral het algemene belang en dus wil de Dorpsraad dat verder oponthoud voorkomen wordt: de belangen voor velen zijn immers groot.

Dorpsraad Lieshout blij met nieuwe sportschool

De herontwikkeling van de Lieshoutse Heuvel draagt eigenlijk nú al bij aan een positieve ontwikkeling van de voorzieningen in het dorp. Omdat panden moeten wachten op de daadwerkelijke aanpak worden ze nu gebruikt om (onder andere) ondernemingen aan de gang te krijgen. Binnenkort opent dan ook een nieuwe sportschool in het dorp: een compleet nieuwe voorziening die met open armen ontvangen wordt.

Jarenlang is het aantal voorzieningen in Lieshout stap voor stap afgenomen. Zo zijn er bakkers verdwenen, is de groentezaak gesloten, is een van de fietsenwinkels verdwenen en is ook de slijterij al jaren geleden gesloten. Ook de recent gesloten bloemenwinkel draagt bij aan langzaam -maar wel gestaag- afnemende voorzieningen. “Een zorgelijke ontwikkeling” vindt de Dorpsraad die juist graag méér voorzieningen in het dorp wil zien om zo de leefbaarheid te stimuleren.

Nieuwe voorziening

Tegenover die terugloop staat nu een mooie toename. Door het (voorlopig tijdelijk) leegkomen van de bedrijfsgebouwen van de voormalige fietsenwinkel en werkplaats van “de Concurrent” is er ruimte ontstaan voor nieuwe initiatieven. Voor het winkelgedeelte worden diverse initiatieven opgezet en lijkt er bijvoorbeeld een heuse fotoclub te gaan komen. Verderop in het gebouw vestigt zich nu een sportschool. Hiermee komt er een écht nieuwe voorziening in het dorp waardoor de inwoners voor hun “sportieve uitjes” niet meer naar de buurdorpen hoeven.

Leefbaarheid verbeteren

Dorpsraad Lieshout juicht dit initiatief toe. Aan hun doelstelling om “de leefbaarheid in het dorp zo veel mogelijk te optimaliseren” wordt zo immers een mooie bijdrage geleverd. Graag zouden zij meer van dit soort ondernemers willen zien die door hun inspanningen de leefbaarheid in het dorp kunnen verbeteren. Meer voorzieningen in het dorp betekent immers dat het wonen in het dorp makkelijker en dus aantrekkelijker wordt omdat de voorzieningen dan “lekker dichtbij” aanwezig zijn. Dorpsraad Lieshout hoopt dan ook dat deze mooie “stap voorwaarts” voor inspiratie zal zorgen en gevolgd zal worden door meerdere ondernemers.

Dorpsraad Lieshout blij met aandacht voor “80 jaar bevrijding”

18 september 1944 -dit jaar dus exact 80 jaar geleden- is Lieshout bevrijd uit de handen van de Duitse bezettingsmacht. Deze datum is “officieus”, omdat die datum genoemd wordt in een brief van de toenmalige burgemeester Mostermans, maar er daarna zeker nog schermutselingen waren. “Officieus”, maar wél een héél belangrijk moment in de Lieshoutse geschiedenis. Zeker dit jaar zal dit moment herdacht worden met een stemmige bijeenkomst. Op vrijdagmiddag 20 september (vanaf 13:30 uur) is er een herdenking in het Prinsenhof in Lieshout in samenwerking met de kinderen van basisschool de Sprankel.

Herdenking 80 jaar bevrijding

Ondanks dat het exact 80 jaar geleden is, is de bevrijding van Lieshout nog steeds uiterst actueel. Oorlog en andere brandhaarden zijn immers dagelijks te zien en niet echt ver weg. De gruwelen van oorlog en conflicten in Oost-Europa en het Midden-Oosten zijn dagelijks te zien. Om die reden is het stilstaan bij de bevrijding -en de vrijheid die wij daardoor hebben- erg belangrijk. Een werkgroep bestaande uit Louis Doomernik, Ton van den Baar, Miryam van de Biggelaar en Cees Dingemans heeft samen met Mies van Berlo ook dit jaar weer een passende herdenking in elkaar gezet. Vrijheid is immers iets wat écht gekoesterd mag worden.

Tentoonstelling

Voorafgaand aan de herdenking op 20 september is er -sinds 6 september- een tentoonstelling ingericht in het Dorpshuis in Lieshout waarin aandacht besteed wordt aan de bevrijding van Lieshout en Mariahout, dit jaar dus exact 80 jaar geleden. De tentoonstelling is geopend door wethouder Monika Slaets en gebaseerd op het boek “Lieshout buiten schot”. De Lieshoutse heemkundekring “’t Hof van Liessent” heeft veel informatie en foto’s voor deze tentoonstelling aangedragen. Ook is er informatie en foto’s van particulieren gebruikt om een zo compleet mogelijk beeld van die bevrijding te krijgen.

Vrijheid niet vanzelfsprekend

Vrijheid is -nu nog steeds- niet iets dat vanzelfsprekends is. Door met een tentoonstelling en een officiële viering stil te staan bij deze bevrijding wordt duidelijk gemaakt dat de bevrijding een heel belangrijke gebeurtenis uit het verleden is geweest, die na 80 jaar nog steeds gekoesterd moet worden. Hier even -gepast- bij stil staan zorgt voor de nodigde bezinning en brengt de mensen dichter bij elkaar. Deze viering past dan ook goed in het versterken van de sociale banden in het dorp. Dorpsraad Lieshout is dan ook blij dat er -in dit jubileumjaar- extra veel aandacht is voor deze bevrijding.

Dorpsraad Lieshout ondersteunt renovatie clubhuis ELI

Op 25 augustus heeft voetbalvereniging ELI haar clubhuis officieel heropent. Na een uitgebreide renovatie is het clubhuis van binnen en van buiten helemaal opgeknapt én verduurzaamt. Bij die renovatie zijn veel vrijwilligers betrokken geweest die bij de opening in het zonnetje zijn gezet. Dorpsraad Lieshout heeft hier een behoorlijke financiële ondersteuning voor vrijgemaakt, zodat die vrijwilligers extra bedankt konden worden voor hun inspanningen: een passende (sport)kantine/clubhuis is immers van grote waarde voor de sociale samenhang in het dorp.

Een kantine of clubhuis is als de huiskamer van een vereniging. In die kantine komen de leden samen als ze bij hun (sport)vereniging zijn. Vóór het sporten verzamelen ze daar en ná het sporten evalueren ze daar. Kortom, de kantine van een vereniging heeft een heel belangrijke sociale functie en brengt de mensen samen. Een kantine verstrekt dus de “sociale cohesie” en draagt nadrukkelijk bij aan het versterken van de onderlinge banden.

Sociale functie belangrijkste

Een kantine is nadrukkelijk geen commerciële horeca die winst moet maken om te kunnen blijven bestaan. De sociale functie van een kantine of clubhuis is véél belangrijker. Kantines en clubhuizen zijn er niet om winst te maken of verbouwingen bij elkaar te verdienen. Dat de kantine of het clubhuis er is: dat is het meest belangrijke. Als dit soort bedragen bij een vereniging nodig zijn moeten deze elders gegenereerd worden: uit (overheids)ondersteuning of uit (verhoging van) de contributie of op een andere wijze: in dit geval door “zelf de handen uit de mouwen te steken”..

Weinig middelen

Voor een vereniging is het dus lastig om geld vrij te spelen voor (noodzakelijke) renovaties, zeker als de vereniging de drempels laag wil houden en de contributie niet wil verhogen. Om tóch te kunnen realiseren is écht een creatieve oplossing nodig. Bij ELI hebben de leden er daarom samen de schouders onder gezet, waardoor ze er in geslaagd zijn om het clubhuis op een betaalbare manier flink op te knappen en ook te verduurzamen. Een knap staaltje samenwerking, waardoor de vereniging nu weer over een clubhuis beschikt dat “helemaal bij de tijd is”.

Dorpsraad draagt bij om sociale samenhang te versterken

Dorpsraad Lieshout is blij dat ze óók een steentje bij heeft kunnen dragen aan de renovatie van “de huiskamer van deze vereniging”. De vrijwilligers hebben immers aangetoond dat samenwerken en elkaar helpen tot mooie resultaten kan leiden: dat is op zich al een beloning waard. Daarnaast is het belang van een goede, passende kantine voor iedere vereniging sowieso een must. Die “huiskamer” is immers de basis voor de sociale samenhang binnen die vereniging. Dorpsraad Lieshout wil juist die sociale samenhang versterken en is dus blij dat ze hier aan heeft bij kunnen dragen.

Dorpsraad Lieshout ondersteunt graag uw initiatieven

Dorpsraad Lieshout ondersteunt niet alleen met “raad”, maar ook met “daad”initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid in Lieshout. In het voorjaar hebben ze besloten om extra ondersteuning te bieden aan de wieler-jeugd-vijfdaagse vanwege hun 50-jarig jubileum, ook het  dialectenfestival en de organisatie van de open-tuinen route kon rekenen op een mooie bijdrage.

 

Mooie initiatieven die de leefbaarheid in het dorp bevorderen kunnen vaak rekenen op -financiële- ondersteuning van de Dorpsraad. Om die rede roept de Dorpsraad ook op om met initiatieven te komen. Op die wijze kun u immers zélf óók bijdragen aan de leefbaarheid in het dorp en rekenen op “raad en daad” van de Dorpsraad. Óók financieel.

 

Commissie leefbaarheid

Leefbaarheidsinitiatieven zijn er in alle maten en vormen. Een speciale commissie van de Dorpsraad  beoordeelt aanvragen voor ondersteuning van een leefbaarheidsinitiatief steeds op basis van een aantal vooraf opgestelde criteria, die terug te vinden zijn op de site van de Dorpsraad (www.dorpsraad-lieshout.nl). Na beoordeling kennen zij al-of-niet een subsidie toe. Gelukkig weten diverse initiatiefnemers inmiddels de weg naar de subsidiepot van de Dorpsraad te vinden; u ook ?

 

Portemonnee getrokken

De commissie heeft de afgelopen maanden de portemonnee getrokken om het Dialectenfestival “beter zichtbaar” te maken. Het dialectenfestival is immers een evenement dat de inwoners samen brengt en duidelijk iets toevoegt aan de sociale cohesie in het dorp. Ook de jeugd-wieler-vijfdaagse is zo’n evenement dat wat ondersteuning verdient ter gelegenheid van hun 50-jarig bestaan. Ook hier brengen de vrijwilligers veel inwoners op de been en bieden ze de jeugd  een mooi evenement aan. Ook de organisatie van de “open tuinen route” heeft kunnen rekenen op de financiële ondersteuning van de Lieshoutse Dorpsraad. Met die ondersteuning hebben ze  de vrijwilligers een zetje in de rug geven om dit evenement in Laarbeek verder van de grond te krijgen.

 

Voorwaarden

Allerlei leefbaarheidsinitiatieven worden dus ondersteund. “Leefbaarheid” is immers een breed begrip. Gelukkig heeft de Dorpsraad budget om in de volle breedte te ondersteunen. Organiseert u ook een evenement in Lieshout en heeft u twijfel of uw evenement ondersteund zou kunnen worden ? Doe dan navraag bij de Dorpsraad via info@dorpraad-lieshout.nl of vul het aanvraagformulier in. Wellicht kan ook uw evenement immers zomaar extra ondersteund worden.

 

Dorpsraad Lieshout dankt vrijwilligers voor inzet

Dorpsraad Lieshout heeft de goede gewoonte om alle vrijwilligers die op een-of-andere wijze onder de paraplu van de Dorpsraad opereren eens per jaar éxtra voor hun inzet te bedanken. Dit jaar is er als dank weer voor een “zomerborrel” gekozen. Op woensdagavond 26 juni zijn alle vrijwilligers die een bijdrage leveren in een van de vele werkgroepen dan ook uitgenodigd in het Dorpshuis voor een gezellig samenzijn.

 

Dorpsraad Lieshout is zodanig georganiseerd dat zij het uitvoerende werk ondergebracht hebben in diverse werkgroepen, die op zich redelijk autonoom functioneren. De werkgroepen hebben overigens wel steeds een link naar (het bestuur van) de Dorpsraad: soms ligt deze link in het gezamenlijk oppakken van problematieken zoals bij de werkgroepen voor “Wonen” en “Verkeer en Verkeersveiligheid”, soms ligt de link bij de penningmeester die bijvoorbeeld de financiën van een werkgroep beheert zoals bij de “Collectieve Collecte” of het “Speelpark Nieuwenhof”.

 

Veel vrijwilligers

Door deze wijze van organiseren kent de Dorpsraad Lieshout heel wat vrijwilligers die ze wil bedanken. Zo zijn er de -al genoemde- vrijwilligers van de werkgroep “Verkeer & Verkeersveiligheid”, de vrijwilligers van het goed draaiende Lieshoutse Repair Café, van de Collectieve Collecte, van “de Sneeuwruimploeg”, van de werkgroep die  gaat over de subsidieverstrekking aan “Leefbaarheidsinitiatieven” en ook de vrijwilligers die de ontwikkeling van het “Speelpark Nieuwenhof” hebben gerealiseerd. Ook de “adviesraad Sociaal Domein” mag -door deze link- bedankt worden voor het verrichte werk en de werkgroep die bezig is met het buitengebied, met het maken en uitdelen van welkomstpakketten voor nieuwe bewoners en de vrijwilligers die de “4 en 5 mei viering” organiseren. Ook de vrijwilligers die zich bezighouden met de woon-problematieken in het dorp horen er natuurlijk bij. Kortom, Dorpsraad Lieshout kent zo heel wat vrijwilligers die -onder de paraplu van de Dorpsraad Lieshout- op een-of-andere wijze met hun werk bijdragen aan het verbeteren van de leefbaarheid in Lieshout.

 

Belangrijk werk

Met deze zomerborrel, waarvoor ze alle vrijwilligers inmiddels persoonlijk voor heeft uitgenodigd, wil de Dorpsraad Lieshout benadrukken hoe belangrijk hun werk is voor de Lieshoutse gemeenschap. Met hun werk dragen ze immers bij aan het in stand houden of verbeteren van de leefbaarheid in Lieshout: het allerbelangrijkste streven waar de Dorpsraad staat. Een bedankje waard, dus.

 

Wilt u ook als vrijwilliger een bijdrage leveren “aan Lieshout” ? Neem dan contact op via info@dorpsraad-lieshout.nl of kijk voor meer informatie op  www.dorpsraad-lieshout.nl