Dorpsraad Lieshout dankt vrijwilligers voor inzet

Dorpsraad Lieshout heeft de goede gewoonte om alle vrijwilligers die op een-of-andere wijze onder de paraplu van de Dorpsraad opereren eens per jaar éxtra voor hun inzet te bedanken. Dit jaar is er als dank weer voor een “zomerborrel” gekozen. Op woensdagavond 26 juni zijn alle vrijwilligers die een bijdrage leveren in een van de vele werkgroepen dan ook uitgenodigd in het Dorpshuis voor een gezellig samenzijn.

 

Dorpsraad Lieshout is zodanig georganiseerd dat zij het uitvoerende werk ondergebracht hebben in diverse werkgroepen, die op zich redelijk autonoom functioneren. De werkgroepen hebben overigens wel steeds een link naar (het bestuur van) de Dorpsraad: soms ligt deze link in het gezamenlijk oppakken van problematieken zoals bij de werkgroepen voor “Wonen” en “Verkeer en Verkeersveiligheid”, soms ligt de link bij de penningmeester die bijvoorbeeld de financiën van een werkgroep beheert zoals bij de “Collectieve Collecte” of het “Speelpark Nieuwenhof”.

 

Veel vrijwilligers

Door deze wijze van organiseren kent de Dorpsraad Lieshout heel wat vrijwilligers die ze wil bedanken. Zo zijn er de -al genoemde- vrijwilligers van de werkgroep “Verkeer & Verkeersveiligheid”, de vrijwilligers van het goed draaiende Lieshoutse Repair Café, van de Collectieve Collecte, van “de Sneeuwruimploeg”, van de werkgroep die  gaat over de subsidieverstrekking aan “Leefbaarheidsinitiatieven” en ook de vrijwilligers die de ontwikkeling van het “Speelpark Nieuwenhof” hebben gerealiseerd. Ook de “adviesraad Sociaal Domein” mag -door deze link- bedankt worden voor het verrichte werk en de werkgroep die bezig is met het buitengebied, met het maken en uitdelen van welkomstpakketten voor nieuwe bewoners en de vrijwilligers die de “4 en 5 mei viering” organiseren. Ook de vrijwilligers die zich bezighouden met de woon-problematieken in het dorp horen er natuurlijk bij. Kortom, Dorpsraad Lieshout kent zo heel wat vrijwilligers die -onder de paraplu van de Dorpsraad Lieshout- op een-of-andere wijze met hun werk bijdragen aan het verbeteren van de leefbaarheid in Lieshout.

 

Belangrijk werk

Met deze zomerborrel, waarvoor ze alle vrijwilligers inmiddels persoonlijk voor heeft uitgenodigd, wil de Dorpsraad Lieshout benadrukken hoe belangrijk hun werk is voor de Lieshoutse gemeenschap. Met hun werk dragen ze immers bij aan het in stand houden of verbeteren van de leefbaarheid in Lieshout: het allerbelangrijkste streven waar de Dorpsraad staat. Een bedankje waard, dus.

 

Wilt u ook als vrijwilliger een bijdrage leveren “aan Lieshout” ? Neem dan contact op via info@dorpsraad-lieshout.nl of kijk voor meer informatie op  www.dorpsraad-lieshout.nl

Dorpsraad Lieshout feliciteert jubilerend Repair Café

Op 17 mei 2023 is het exact 10 jaar geleden dat er voor de allereerste keer een “Repair Café” in Lieshout gehouden werd. Onder de naam “Repair Café Laarbeek” gingen de Lieshoutse vrijwilligers -op initiatief van Kees Dekker en Annemarie de Groot-  van start. Als werkgroep van de Dorpsraad is het Repair Café inmiddels uitgegroeid tot een waar instituut waar de inwoners al 10 jaar terecht kunnen met hun defecte apparaten. Dorpsraad Lieshout feliciteert de vrijwilligers dan ook van harte !

 Repair Café
“Het Repair Café redt al tien jaar apparaten van de afvalberg. Is je laptop, fiets, broek of lamp kapot ? Dan kun je meteen een nieuwe kopen maar je kunt ook naar het Repair Café gaan. Daar zitten vrijwilligers die weten hoe je een apparaat of kledingstuk dat kapot is, kunt repareren. Zo hoef het  minder snel weg te gooien en dat is weer goed voor het milieu”. Met dit duidelijke statement is de stichting Repair Café jaren geleden begonnen met het inspireren van lokale vrijwilligers om in hun dorp of stad óók een Repair Café te beginnen. “Veel kapotte voorwerpen blijken overigens relatief eenvoudig te repareren” stelt de stichting “mensen hebben helaas maar weinig reparatiekennis waardoor repareren hen niet lukt. Mensen weten niet eens dat simpele handelingen zoals schoonmaken, ontkalken of smeren problemen voorkomt én oplost”.

10 jaar in Lieshout
In Lieshout proberen de vrijwilligers al 10 jaar invulling te geven aan deze uitgangspunten. Onder coördinatie van Giel Reijnders werken de vrijwilligers iedere derde woensdag van de maand in het Dorpshuis in Lieshout. De negen vrijwilligers zitten dan klaar om de kapotte spullen te beoordelen en in veel gevallen ook meteen te repareren. Met uitzondering van de corona-periode is de afgelopen 10 jaar dan ook heel wat gerepareerd. Overigens komen de vrijwilligers en hun klanten niet alleen bij elkaar om te repareren. Een praatje hoort er ook bij en samen repareren schept een band.

Naaister gezocht
Dorpsraad Lieshout ondersteunt het Repair Café ook al 10 jaar omdat het nadrukkelijk bijdraagt aan het samenbrengen van inwoners en daarmee vergroten van de sociale cohesie. Overigens kan het Repair Café nog steeds een extra vrijwilliger gebruiken: een naaister. Wil jij ook gezellig anderen helpen met de reparatie van kapotte kleding of textiel ? Neem dan contact op met Giel Reijnders via 06-58842046 of giel.r@live.nl of leg contact met de Dorpsraad via info@dorpsraad-lieshout.nl: zij helpen u graag verder.

Dorpsraad Lieshout blij met gemeentelijke aandacht

Door middel van het bijwonen van een vergadering van de Dorpsraad Lieshout heeft de gemeente Laarbeek haar interesse getoond in het werk van deze Dorpsraad. Naast beleidsadviseur Merel van Veen schoof ook wethouder Monika Slaets persoonlijk aan om te zien hoe de Dorpsraad functioneert. Door dit directe contact konden ook meteen wat concrete afspraken worden gemaakt over actuele zaken.

Samen aan tafel

Tijdens de reguliere zes-wekelijkse vergadering van de Dorpsraad Lieshout schoof naast wethouder Slaets en beleidsadviseur Merel van Veen ook de nieuwe dorpsondersteuner Miranda Goedemans voor het eerst aan. Hierdoor was er ook op sociaal vlak een direct aanspreekpunt aanwezig. Dorpsraad Lieshout was blij met al deze extra aandacht. Voor het werk wat de Dorpsraad doet is het immers makkelijk als er een goede relatie met de beleidsmakers is en er directe ingangen zijn. Dit verkleind nadrukkelijk de afstand van de politiek ten opzichte van de burgers en draagt dus bij aan een beter functioneren.

Afstemmen actualiteiten

Vanwege de mogelijkheden werd in de vergadering dan ook volop gebruik gemaakt van deze “directe ingang”. Door alle actuele aandachtsgebieden en de lopende actualiteiten te delen kon de status (en dus ook de problematiek) rechtstreeks worden gedeeld. Wethouder Slaets zegde ook al direct toe enkele zaken (snel) binnen de gemeente af te stemmen. Zo kwam het achterblijven van de verlenging van het voetpad aan de Vogelenzang aan de orde, inclusief het niet branden van de maanden geleden geplaatste twee extra lantaarnpalen. Ook werden op verkeersgebied enkele actualiteiten besproken, waardoor aan de wethouder een duidelijke mondelinge toelichting gegeven kon worden.

Wederzijds delen

Van de andere kant kon de wethouder de gemeentelijke inzichten ook delen, bijvoorbeeld m.b.t. het aandachtgebied “wonen”. Hier spelen immers dorps-overschrijdende aspecten als “het behouden van de eigen identiteit van de 4 Laarbeekse kernen” een rol, waardoor deze niet aan elkaar gebouwd kunnen worden. En, omdat “inbreiding” steeds maar weinig plaats biedt, moet nogal eens méér woningaanbod op minder ruimte geplaatst worden. Ook de stikstof-problematiek is een issue wat voor gemeente remmend werkt. Deze problematiek komt ook naar voren bij het uitblijven van een oplossing voor de verkeerssituatie op de kruising tussen Deense hoek en Hoofakker/N615.

Constructief

Het wederzijds uitwisselen van kennis en visie over lopende zaken was dan ook een mooi tastbaar resultaat van de bijenkomst. Zowel Dorpsraad Lieshout als de gemeentelijke vertegenwoordiging sloten de bijeenkomst dan ook af met een dankwoord naar elkaar voor de constructieve houding en getoonde wil om op een goede manier met elkaar samen te werken.

Dorpsraad Lieshout zoekt ervaren naaister voor Repair Café

Iets defect ? Het Repair Café Lieshout is dé plaats om iets dat defect is een tweede leven te geven. De monteurs van het Repair Café Lieshout zien ieder defect apparaat als uitdaging om “hem weer aan de gang te krijgen”. Vanwege het stoppen van één van de monteurs is de groep op zoek naar een ervaren naaister: ook stoffen verdienen immers een tweede kans.

Tweede kans
Kleding, (kleine) houten meubelstukken, fietsen, klein huishoudelijk elektrische apparatuur en vele andere zaken kunnen in het Repair Café allemaal een tweede kans krijgen. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed en servies kunnen allemaal onderzocht worden en vaak ook hersteld worden. Dus, “alles wat niet meer werkt” is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten immers (bijna) altijd raad. Ter plekke beschikken zij volop over gereedschappen en hulpmaterialen om het zo direct te herstellen. Het Lieshoutse Repair Café is maandelijks geopend, steeds op de derde woensdag van de maand.

Samen repareren
Door het repareren te promoten wil de Dorpsraad Lieshout iets bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg: in Nederland wordt immers héél veel weggegooid. Blijkbaar zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café is daar verandering in gebracht. Het Repair Café is er dan ook voor alle inwoners van Lieshout (en omgeving). Het dient uiteindelijk óók om bewoners eens op een andere manier met elkaar in contact te brengen. De mensen kunnen zo ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Samen repareren kan immers ook leiden tot hele leuke contacten in de buurt. Maar bovenal willen ze met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk.

Vacature
Met negen “vaklui en monteurs” is het team van het Repair Café goed bezet. Toch ontbreekt er nog een taak: een naaister. Giel Reijnders -die het Repair Café coördineert- geeft dan ook aan dat ze “een ervaren naaister zoeken die het leuk vindt kapotte textiel te herstellen en óók nog eens in is voor een gezellig praatje”. Dorpsraad Lieshout ondersteunt al jaren het Repair Café en wil dan ook graag deze vacature onder de aandacht brengen. Heeft u interesse ? neem dan contact op met Giel Reijnders via 06-58842046 of giel.r@live.nl of leg contact met de Dorpsraad via info@dorpsraad-lieshout.nl: zij helpen u graag verder.

Dorpsraad Lieshout ondersteunt Repair Café Laarbeek

Ondanks beperkende corona-maatregelen is het “Repair Café Laarbeek” in Lieshout weer volop van start gegaan. De vrijwilligers zitten weer iedere derde woensdag van de maand van 13:30 tot 16:00 uur in hun vertrouwde ruimte in het Dorpshuis in Lieshout. Wilt u ook iets bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg en een defect apparaat opnieuw in gebruik te nemen ? Kom dan langs en laat één van de deskundige vrijwilligers naar uw apparaat kijken.

Ondersteuning door Dorpsraad
Dorpsraad Lieshout wil graag een bijdrage leveren aan het verkleinen van de afvalberg: in Nederland wordt immers ontzettend veel weggegooid. Ook goede zaken die best een tweede leven zouden kunnen leiden. Dat “tweede leven” kan gegeven door een van de vakmensen van het “Repair Café Laarbeek”. Deze vakkundige vrijwilligers zijn immers specialisten in het herstellen en repareren van defecte apparaten. Omdat het werk van deze vakmensen bijdraagt aan een “minder afval” en dus een beter leefklimaat ondersteunt Dorpsraad Lieshout dit initiatief met raad én daad.

Weer opgestart
Na een lange corona-stop is het Repair Café Laarbeek weer opgestart in het Lieshoutse Dorpshuis. Eíndelijk konden de gedreven vrijwilligers de afgelopen maanden weer aan de slag met het herstellen van broodroosters, bandrecorders, fietsen en broeken. Héél veel zaken kunnen immers nog hersteld worden en hoeven niet op een vuilnisbelt terecht te komen. Veel inwoners van Laarbeek lijken dat ook te beseffen en komen naar het Repair Café om hun “ding” te laten herstellen en een tweede leven te geven.

Ontmoetingsplaats
Het Repair Café is, naast een plaats waar zaken hersteld kunnen worden, ook een sociale ontmoetingsplaats. Inwoners en vrijwilligers treffen elkaar ter plekke en onder het genot van koffie of thee worden zaken hersteld en verhalen gedeeld. Dit sociale karakter is van groot belang voor de leden: samen zaken herstellen en óók nog eens gezellige middag hebben is immers een ideale samenloop van omstandigheden.

Oók stoffen
Overigens kunnen niet alleen apparaten of fietsen en zo worden aangeboden bij het Lieshoutse Repair Café. Dilia van der Aa is als “vakvrouw” gespecialiseerd in het herstel van stoffen. Zij kan kleding herstellen, dekbedovertrekken repareren en met haar naaimachine kan ze heel veel kapotte stoffen voorwerpen herstellen. Heeft u ook iets liggen wat gerepareerd kan worden ? Kom dan gerust lang op een komende “derde woensdag van de maand”, tussen 13:30 en 16:00 uur en laat het repareren.

Corona maatregelen
Vanwege corona is het Repair Café gebonden aan maatregelen. Die maatregelen wisselen bij iedere nieuwe fase en daarbij behorende persconferentie. Wat de consequenties voor het Repair Café zijn is steeds terug te vinden op de site van het Dorpshuis en/of van de Dorpsraad Lieshout. Heeft u specifieke vragen aan het Repair Café ? Mail deze dan naar info@dorpsraad-lieshout.nl dan zorgen zij dat uw vraag bij de juiste vakman/vakvrouw terecht komt.

Repair Café Laarbeek

De Dorpsraad van Lieshout organiseert op woensdag 22 september wederom het maandelijkse Repair Café. In het Dorpshuis aan de Grotenhof 2 draait het dan allemaal om repareren en ontmoeten. Tussen 13.30 en 16.00 uur staan diverse vaklieden voor u klaar.

Kleding, kleine houten meubelstukken, fietsen en klein huishoudelijk elektrische apparatuur kunnen daar allemaal een tweede kans krijgen. Gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies… Alles wat niet meer werkt is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten wil de Dorpsraad van Lieshout bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. In Nederland wordt er ontzettend veel weggegooid. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café wil de Dorpsraad daar verandering in brengen.

Het Repair Café is voor alle inwoners van Laarbeek en omgeving. Het dient ook om bewoners op een andere manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Samen repareren kan leiden tot hele leuke contacten in de buurt. Maar vooral willen ze met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.

Dorpsraad Lieshout blij met heropstart “Repair Café Laarbeek”

Giel Reijnders en Harrie van den Berg kunnen er niet op wachten: de heropening van “hun” Repair Café. Samen met de acht andere vrijwilligers liggen ze al bijna anderhalf jaar stil. De corona-maatregelen hebben ze tot deze ongewenste break gedwongen. Gezien de ontwikkelingen hopen ze echter het “Repair Café Laarbeek” in het Lieshoutse Dorpshuis vanaf september weer op te kunnen starten.

Behoefte

Het is zeker niet zo dat de vrijwilligers van het Repair Café zich vervelen -de meeste hebben veel hobby’s- maar tóch zouden ze graag weer aan de slag gaan. De gezelligheid, de leuke contacten, de koffie en vooral het blij maken van klanten zouden ze graag weer op willen pakken. Dorpsraad Lieshout is blij met deze voorgenomen heropstart: Repair Café heeft immers een bewezen waarde in het sociale leven in Lieshout. De vele -ook vaste- bezoekers tonen aan dat hiermee in een behoefte voorzien wordt.

Specialismen

Ruim 7 jaar geleden, in 2013, is het “Repair Café Laarbeek” in Lieshout begonnen met zo’n 10 vrijwilligers. Nog steeds is het overgrote deel van de vrijwilligers onderdeel van het Repair Café en staan ze klaar om de meest uiteenlopende reparaties te verrichten. Henk van de Wouw, Henk Duiveman, Piet van der Graaff, Ben Swinkels, Ad Verbakel, Anton Rutten Dilia van der Aa, Hans Tilburgs, Giel Reijnders en Harrie van den Berg hebben allemaal hun eigen vakgebied en specialiteiten. Die vakgebieden lopen overigens nogal uiteen. Zo weet Harrie van den Berg alles van fietsten en Piet van der Graaff weet alles van elektro en is Dilia van der Aa gespecialiseerd in bewerken van stoffen. Voor elk probleem is er dus een kundige oplossing.

Sociale plaats

Een gesprek met Giel Reijnders en Harrie van den Berg is een rollercoaster langs allerlei anekdotes. Want naast repareren is het Café vooral een sociale plaats waar mensen graag samen komen. Voorbeelden van klanten die speciaal iets aanschaffen om het daar te kunnen laten repareren weten de heren voldoende. Het aanbod ter reparatie loopt overigens behoorlijk uiteen. Van fotolijstjes tot stoelen en van stofzuigers, mixers en koffiezetmachines tot poppen en kleding. Helaas kan niet alles gerepareerd worden, maar vaak slagen de monteurs er tóch in om het apparaat weer aan de praat te krijgen. Zo was er een, door een vrouwelijke klant, aangeboden bandrecorder ter reparatie. Op de band stond een stemopname van haar overleden echtgenoot. Na het nodige herstelwerk was het weer mogelijk om zijn stem af te luisteren. Een emotioneel moment, waar de vrijwilligers van het Repair Café het eigenlijk allemaal voor doen: graag maken ze hun klanten gelukkig.

Dorpsraad Lieshout dankt vrijwilligers

Dorpsraad Lieshout heeft de goede gewoonte om alle vrijwilligers aan het einde van het jaar persoonlijk voor hun inzet te bedanken. Vanwege de corona-maatregelen is dat dit jaar, helaas, niet mogelijk. Net als veel activiteiten in het corona-jaar 2020 is ook deze bijeenkomst fysiek niet mogelijk. Tóch wil Dorpsraad Lieshout de vrijwilligers héél hartelijk danken voor hun inzet; ondanks alle beperkingen hebben zij tóch weer volop bijgedragen aan het verbeteren van de leefbaarheid in Lieshout: véél dank daarvoor !

 Kerstborrel
Waar Dorpsraad Lieshout, normaal een gezellige Kerstborrel organiseert moet dit jaar volstaan worden met “schriftelijke communicatie”. De Kerstborrel van Dorpsraad Lieshout was steeds het perfecte moment om, samen met de vele vrijwilligers, terug te kijken naar wat bereikt is in het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar de uitdagingen. Vooruit te kijken naar waar komend jaar de schouders onder gezet kunnen worden. Helaas is dat dit jaar allemaal niet mogelijk en moet het op een andere manier.

Veel vrijwilligers
Dorpsraad Lieshout kent veel vrijwilligers die ze wil bedanken. Zo zijn er de vrijwilligers van de werkgroep “Verkeer & Verkeersveiligheid”. De vrijwilligers van het Repair Café, van de collectieve collecte, van de sneeuwploeg, van de werkgroep “Leefbaarheidsinitiatieven” en dit jaar ook de vrijwilligers die de ontwikkeling van de speeltuin Nieuwenhof-Noord hebben opgepakt. Ook de Adviesraad Sociaal Domein mag bedankt worden voor hun verrichte werk.  Al deze groepen hebben met hun werk immers volop bijgedragen aan het verbeteren van de leefbaarheid in Lieshout.

Dank !
Helaas heeft er ook veel stilgelegen in het afgelopen corona-jaar en is niet alles van de grond gekomen wat gepland was. Dat wil echter niet zeggen dat er geen stappen vooruit gezet zijn: die zijn er gelukkig volop geweest. Natuurlijk vooral dankzij de inzet van al deze vrijwilligers die het écht verdienen om in het zonnetje te staan. Namens de hele Lieshoutse gemeenschap: héél hartelijk bedankt !

Dorpsraad Lieshout blij met geplande heropening Repair Café Laarbeek

Iets defect ? Het Repair Café Laarbeek is dé plaats om iets dat defect is een tweede leven te geven. Dat was zo, voordat Nederland in een “intelligente lockdown” ging en het Dorpshuis Lieshout -de thuishaven van het Repair Café- op slot ging. Er kon “nu even niet” gerepareerd worden. Inmiddels is het Dorpshuis weer geopend en ook het Repair Café gaat weer aan de slag: op 16 september a.s. zal het eerste -post-corona- Repair Café worden gehouden: uiteraard volledig binnen de grenzen van het RIVM.

Tweede kans
Kleding, kleine houten meubelstukken, fietsen en klein huishoudelijk elektrische apparatuur en vele andere zaken kunnen in het Repair Café allemaal een tweede kans krijgen. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed en servies kunnen allemaal bekeken worden. Dus, alles wat niet meer werkt is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten immers bijna altijd raad. Ter plekke beschikken zij volop over gereedschappen en hulpmaterialen om het zo direct te herstellen.

Samen repareren
Door het repareren te promoten wil de Dorpsraad Lieshout iets bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg: in Nederland wordt immers héél veel weggegooid. Blijkbaar zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café is daar verandering in gebracht. Het Repair Café is er dan ook voor alle inwoners van Laarbeek (en omgeving). Het dient uiteindelijk óók om bewoners eens op een andere manier met elkaar in contact te brengen. De mensen kunnen ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Samen repareren kan immers ook leiden tot hele leuke contacten in de buurt. Maar bovenal willen ze met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk.

Nieuwe start
Inmiddels is het Dorpshuis weer geopend en zijn de richtlijnen van de overheid versoepeld. “Voldoende versoepeld om een nieuwe start met het Repair Café te maken” zegt Giel Reijnders, die het Repair Café coördineert. “Zeg maar dat de mensen defecte dingen niet zomaar vervangen en weg gooien. Bewaar ze even. Op de derde woensdag van september kunnen we ze zeker weer repareren Nog even volhouden, dus”. Een devies dat de Dorpsraad Lieshout graag wil ondersteunen. Na de heropening in september is het Repair Café weer maandelijks geopend, steeds op de derde woensdag van de maand.

Dorpsraad Lieshout kan Repair Café nog niet hervatten

Iets defect ? Het Repair Café Laarbeek is dé plaats om iets dat defect is een tweede leven te geven. Echter, vanwege de “intelligente lockdown” en de daarmee samenhangende sluiting van het Dorpshuis in Lieshout kan er “nu even niet” gerepareerd worden. Dorpsraad Lieshout roept iedereen op om defecte zaken even op te houden tot het Dorpshuis weer opent en het Repair Café Laarbeek weer hervat kan worden.

Tweede kans
Kleding, kleine houten meubelstukken, fietsen en klein huishoudelijk elektrische apparatuur en vele andere zaken kunnen in het Repair Café allemaal een tweede kans krijgen. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed en servies kunnen allemaal bekeken worden. Alles wat niet meer werkt is dus welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten immers bijna altijd raad. Ter plekke zijn volop gereedschappen en materialen aanwezig om zo direct te herstellen.

Makkelijk
Door het repareren te promoten wil de Dorpsraad Lieshout bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg: in Nederland wordt immers ontzettend veel weggegooid. Blijkbaar zit repareren bij veel mensen, helaas, niet meer in het systeem. Met het Repair Café brengt de Dorpsraad Lieshout daar verandering in. Het Repair Café is er dan ook voor alle inwoners van Laarbeek (en omgeving). Het dient uiteindelijk óók om bewoners eens op een andere manier met elkaar in contact te brengen. Op die wijze kunnen de mensen ook ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Samen repareren kan immers ook leiden tot hele leuke contacten in de buurt. Maar bovenal willen ze met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk.

Nu even niet
Helaas kan het Repair Café “nu even niet”. Toch vraagt de Dorpsraad Lieshout om defecte zaken niet zomaar te vervangen en weg te gooien. Bewaar ze even. Even bewaren tot het Dorpshuis weer open kan en er weer gerepareerd kan worden. Nog even volhouden, dus.