Dorpsraad Lieshout vraagt problemen te melden bij gemeente

Op- en aanmerkingen op de openbare ruimte kunnen eenvoudig bij de gemeente gemeld worden. Hulp nodig ? De Dorpsraad helpt u graag naar het juiste loket.

Dorpsraad Lieshout wordt regelmatig gevraagd om hulp bij het aankaarten van een probleem in de gemeente. Uiteraard helpen ze daar graag bij, maar de gemeente Laarbeek heeft hier al langere tijd een prima (digitaal) loket voor klaar staan, waar via een invulformulier makkelijk de geconstateerde problematiek aangekaart kan worden. De ervaring leert dat aangekaarte problemen -na melding- ook nog eens snel opgepakt worden. Mochten er toch vragen zijn, dan kan de Dorpsraad altijd de juiste verbinding leggen.

 Op de site van de gemeente Laarbeek zit een overzichtelijk “Startformulier Melding Openbare Ruimte”. In dat formulier kan eenvoudig aangegeven worden waarop de melding betrekking heeft. Ook kan verder gespecificeerd worden wat de exacte melding betreft, kan de melding verder omschreven worden, kan de locatie opgegeven worden en kunnen eventuele foto’s worden meegezonden.

Meldingen openbare ruimte

Alle soorten van meldingen kunnen via dit “Startformulier Melding Openbare Ruimte” gedaan worden. Of het nu gaat om afval, om overlast door bijvoorbeeld groenvoorzieningen of door insecten of andere dieren. Ook kunnen hier meldingen over (straat)verlichting en verkeerslichten gedaan worden, net als problemen met riolering en/of straat- of wegmeubilair. Ook meldingen met betrekking tot water, sloten en vijvers kunnen hier net als meldingen over wegen en paden gedaan worden. Kortom; alle meldingen over de hele openbare ruimte kunnen hier overzichtelijk gedaan worden.

Dorpsraad kan helpen

Indien u het lastig vindt om deze melding in te vullen kunt u ook altijd een mail sturen naar de gemeente via gemeente@laarbeek.nl of ze gewoon bellen, via (0492) 469 700. Dorpsraad Lieshout verwijst u graag naar deze mogelijkheden die de gemeente Laarbeek hiervoor in het leven heeft geroepen. Mocht u er niet uit komen of hulp nodig hebben ? Uiteraard kunt u ook altijd contact opnemen met de Dorpsraad Lieshout via info@dorprsraad-lieshout.nl. Zij helpen u graag verder !

Dorpsraad Lieshout via belangentafel betrokken bij renovatie N279

Het plan voor de grote herziening/renovatie van de N279 -de weg van Veghel naar Asten- begint langzaamaan vorm te krijgen. De provincie heeft voor dit project een compleet projectteam opgericht en diverse partijen gevraagd om te adviseren. Die verschillende partijen hebben ze samengebracht aan een “belangentafel”. Brian Kersten, lid van verkeerswerkgroep van de Dorpsraad Lieshout, brengt hier de Lieshoutse belangen in. Dorpsraad Lieshout is dan ook blij dat ze op deze wijze betrokken worden en dus invloed kunnen uitoefenen.

De herontwikkeling van de N279 begint stap-voor-stap vorm te krijgen. Deze provinciale weg van Veghel naar Asten heeft vooral aan de randen raakvlakken met Laarbeek en dus ook met Lieshout. Om die reden is Brian Kersten aangeschoven bij de belangentafel, die samen met de andere vertegenwoordigers advies mag geven en mee mag denken over het tracé en de uitwerking van deze weg bij de komende renovatie. Vanwege zijn ervaring en kennis van dit soort grote infrastructurele projecten is hij de vertegenwoordiger van de Dorpsraad Lieshout. Naast Brian zijn ook Henk Peters (namens Beek en Donk) en Vincent Kuijpers (namens Aarle-Rixtel) aangesloten aan deze belangentafel waar ze gezamenlijk de afvaardiging vormen van de bewoners van alle kernen van Laarbeek en tevens ook van Boerdonk.

Groot project, veel belangen
De renovatie van de N279 is een groot project, waar heel veel belangen een rol spelen. Zo zijn er de bewoners en omwonenden, zo zijn er bedrijven en zo zijn er agrarische ondernemers die allemaal iets vinden van deze weg. Ook zijn er “groene partijen” die ook meegewogen moeten worden. Vanwege die vele belangen heeft de provincie een complete structuur voor de advisering opgezet, waarin de belangentafel een belangrijke -adviserende- rol speelt. Omdat de provincie eigenaar van deze weg is, is deze provincie uiteindelijk wél dé beslisser in dit proces: de deelnemers aan de belangentafel hebben dan ook nadrukkelijk gevraagd om de uiteindelijke beslissingen zodanig te nemen, dat deze goed uitlegbaar zijn voor de achterban.

Verkeersknoop “Beekse brug” belangrijk voor Laarbeek en ook voor Lieshout
Naast de ontwikkeling van de N279 zelf, speelt lokaal de problematiek bij de Beekse brug, waar de N615 even verderop aansluit op deze N279. Omdat er directe invloed is bij keuzes die gemaakt worden voor de N279 op de doorstroming bij de “Beekse brug”, is aan de provincie Noord-Brabant geadviseerd om de verkeersknoop “Beekse brug” op te nemen in het project N279. Vanuit bestuurlijke redenen is dit niet mogelijk, maar de provincie Noord-Brabant heeft wél aangegeven er zoveel mogelijk rekening met elkaar gehouden zal worden. Uiteraard wordt scherp gevolgd hoe de provincie met deze raakvlakken rekening gaat houden om daarmee de belangen voor Laarbeek en Lieshout te borgen.

Dorpsraad Lieshout vraagt aandacht voor fietsende scholieren

De scholen zijn weer begonnen. Om die reden fietsen de scholieren weer volop door het dorp. Dorpsraad Lieshout wil graag aandacht vragen voor de verkeersveiligheid van deze groep “jongste verkeersdeelnemers”. Om die reden heeft ze de taak om weggebruikers te attenderen op deze jonge fietsers op zich genomen en zelf de aandacht trekkende spandoeken geplaatst. Hopelijk dragen ze bij aan een “verkeersveiliger Lieshout”.

Jarenlang heeft de gemeente Laarbeek steeds bij aanvang van het schooljaar opvallende spandoeken geplaatst om medeweggebruikers te attenderen op het feit dat scholieren weer op de fiets zitten en er dus rekening gehouden moet worden met deze jonge -en soms onbezonnen- weggebruikers. Vanwege kostenbeheersing bleek het plaatsen van deze spandoeken niet meer haalbaar voor de gemeente; om die reden heeft de Dorpsraad (in overleg met de Sprankel) deze klus overgenomen: zij vinden het immers belangrijk dat -vooral automobilisten- hierop geattendeerd worden.

Verkeer is gevaarlijk
Recent metingsonderzoek van de werkgroep “Verkeer en Verkeersveiligheid” van de Dorpsraad Lieshout heeft aangetoond dat er (veel) te hard gereden wordt over de Lieshoutse Molenstraat. Sommige automobilisten halen daar een snelheid van meer dan 100 km./uur (!), terwijl er een maximum snelheid geldt van 30 km./uur. Dat hier door gevaarlijke situaties ontstaan mag duidelijk zijn. Nu de kinderen weer naar school gaan wordt het alleen maar gevaarlijker. Niet alleen hard rijden is een gevaar, ook het niet rekenen op de onverwachtse beweging van de jonge fietsers is een groot gevaar. Vanwege die gevaren wil de Dorpsraad graag dat het verkeer extra gewaarschuwd wordt is deze periode: in de eerste schoolweken moeten de weggebruikers immers weer even “aan elkaar wennen”.

Attenderen werkt
Omdat de gemeente de spandoeken niet meer plaatst heeft de werkgroep Verkeer en Verkeersveiligheid de keuze gemaakt om dit “dan maar zelf te gaan doen”. Graag wil zij immers geen enkele mogelijke bijdrage aan een (verkeers)veiliger dorp missen en daar hoort ook bij dat weggebruikers even geattendeerd worden dat er weer (vaak jonge) scholieren fietsend de weg op komen. De werkgroep heeft besloten de spandoeken bij de ingangen van het dorp te hangen, zodat iedereen die het dorp in komt nét even geattendeerd wordt. Ook hebben ze besloten ze niet meer “op hoogte” over de weg te plaatsen, maar langs de weg “op oog-hoogte”. De verwachting is immers dat ze op de die lagere positie nét wat meer aandacht van de passerende weggebruiker pakken.

Dorpsraad Lieshout fel tegen straatraces in Molenstraat  

Dorpsraad Lieshout heeft zich verdiept in de snelheidsmetingen die vorig jaar én dit jaar gedaan zijn in de Lieshoutse Molenstraat. Uit de cijfers blijkt dat liefst 60% (!) méér dan 35 km./uur rijdt waar een snelheid van 30 km./uur is toegestaan. De gemeten snelheden geven dan ook aan dat er écht te hard gereden wordt in deze straat. Met 168 km./uur. waren twee automobilisten wel uitzonderlijk snel in de meetperiode, net als meerdere metingen die 145 km./uur haalden: zij zagen de straat duidelijk als racebaan.

 

Dorpsraad Lieshout heeft als doel om de leefbaarheid van de kern Lieshout (als onderdeel van de gemeente Laarbeek) te optimaliseren. In dat kader is verkeer- en verkeersveiligheid een wezenlijk aandachtspunt voor de Dorpsraad: om die reden hebben zij een permanente werkgroep samengesteld om zaken die er op het gebeid van verkeer en verkeersveiligheid spelen onder de loep te nemen.

 

60% rijdt te hard

Deze werkgroep heeft zich daarom verdiept in de snelheidsmetingen die er in de Molenstraat in Lieshout in 2023 en 2024 gehouden zijn. In die straat geldt -net als in alle straten in de Lieshoutse bebouwde kom- een maximaal toegestane snelheid van 30 km./uur. Uit de metingen kwam naar voren dat zo’n 60% van de automobilisten hier zodanig te hard rijdt dat zij bekeurd zouden kunnen worden. Vanaf 5 km./uur te hard wordt er immers bekeurd en 60% van de automobilisten zou dus recht hebben op een boete variërend van € 35,= tot € 421,=. Naast deze bekeuringen zou ook nog 1% van de automobilisten recht hebben op verdere strafvordering omdat ze meer dan 30 km./uur te hard reden over deze weg.

 

Zorgvuldige metingen en toegenomen intensiteit

De metingen zijn uiteindelijk zeer zorgvuldig ingepland en onderzocht om een juiste conclusie te kunnen trekken. Zo is er steeds in een “gewone” werkweek gemeten  waardoor er geen vakantie-invloeden zijn en het verkeer een “normale intensiteit” heeft.  Ook is er twee keer -gedurende een behoorlijke periode- gemeten om nog meer zorgvuldigheid in de cijfers te krijgen. Opvallend daarbij is dat de verkeersintensiteit in dat ene jaar tijd met 800 bewegingen is toegenomen. “Ook dat is erg verontrustend” vindt de Dorpsraad.

 

Maatregelen

Uiteindelijk kan geconcludeerd worden dat er “behoorlijk wat” te hard gereden wordt door de Molenstraat en dat sommigen de straat zelfs voor straatraces gebruiken. De cijfers geven dan ook aan dat er maatregelen gewenst zijn om het verkeer rustiger te laten rijden. Dat kan door snelheid-remmende maatregelen, maar dat kan ook door frequente politiecontroles en het uitdelen van bekeuringen. Welke maatregelen het beste zijn wordt nu als volgende onderzocht. Eén ding is wel duidelijk: er wordt zo veel te hard gereden in deze straat dat de leefbaarheid negatief wordt beïnvloed. Om die reden wil de commissie verkeer en verkeersveiligheid van de Dorpsraad Lieshout dat er passende maatregelen genomen worden.

Dorpsraad Lieshout blij met goed nieuws N615 kruising

Goed nieuws voor alle inwoners en verkeersdeelnemers uit Lieshout en omgeving: er blijken géén “noemenswaardige stikstofbeperkingen” te zijn die een aanpak van de kruising tussen de N615/Hoofakker en de Deense hoek zouden kunnen ophouden. Dit positieve bericht komt van de provincie Noord-Brabant op vragen van Dorpsraad Lieshout over de voortgang. “Goed nieuws” vindt de Dorpsraad, die samen met de lokale belangengroep al langer pleit voor een grondige aanpak van deze zeer gevaarlijke kruising

 

Al lange tijd ijvert de verkeerswerkgroep van de Dorpsraad Lieshout samen met de lokale belangengroep voor een aanpak van de kruising tussen de N615/Hoofakker -de provinciale weg van Nuenen/Gerwen naar Beek en Donk/Gemert- en de Deense hoek. De kruising is immers welhaast wekelijks het toneel van aanrijdingen en ongelukken. De praktijk heeft inmiddels duidelijk aangetoond dat de kruising absoluut niet veilig is en ongelukken er frequent voor komen. Daarnaast verbeterd de doorstroming door een rotonde, waardoor er in de kern van Lieshout minder sluipverkeer wordt verwacht.

 

Stikstof geen knelpunt

Ook de provincie Noord-Brabant -die de weg beheert- is deze mening toegedaan. Om die reden hebben zij -op aandringen van de belangengroep- onderzocht om deze kruising aan te pakken en te vervangen door een rotonde. Sterker nog; zij hebben inmiddels concrete plannen ontwikkeld voor de aanleg van deze vervangende rotonde. Omdat ieder bouwproject onderzocht moet worden op de hoeveelheid stikstof die hiermee veroorzaakt wordt en de neerslag van die stikstof in Natura 2000 gebieden, is een stikstofberekening gemaakt. Deze is nu bekend geworden en blijkt geen knelpunt meer te zijn.

 

Opdrachtverlening kan door

“Doordat de stikstofbeperkingen geen knelpunt zijn kan de interne opdrachtverlening verder worden uitgewerkt” schrijft de provincie Noord-Brabant dan ook in een bericht aan alle betrokkenen. “Door deze uitslag hoeven er geen extra middelen meer bijgevoegd te worden en hoeft de opdracht niet meer aangepast te worden”. De provincie Noord-Brabant geeft dan ook aan dat zij “hoopt dat de opdrachtverlening deze maand afgerond kan worden”. Hiervoor gaan ze nu een vervolgplanning maken, inclusief omgevingsmomenten waarbij de verwachting voor de duur van de realisatie zo’n anderhalf jaar zal zijn.

 

Hele N615 veiliger maken

Naast de aanpak van de kruising liggen er ook nog wensen voor de aanpak van de op- en afritten van de N615 ter hoogte van het “woonbos”. Aanwonenden hebben immers lastige op- en afritten met vaak slecht zicht op het voorbij razende verkeer. Inmiddels is duidelijk dat dit wordt gezien als een ander, losstaand project dat -wellicht- eerder al aangepakt kan worden. Eerder heeft de belangenorganisatie van de inwoners van dit gebied hierover immers al verkennende gesprekken gehad. Het zou mooi zijn als deze problemen óók opgelost zouden kunnen worden, zodat de hele N615 rondom Lieshout een stuk veiliger wordt.

 

Dorpsraad Lieshout wil aandacht voor diefstal verkeersborden

Dorpsraad Lieshout is geschrokken van de kosten voor verkeersborden. Deze blijken regelmatig te “verdwijnen” en moeten dan vervangen worden. Kosten ? Alleen de gemeente Laarbeek schat hier jaarlijks al zo’n € 5.000,= aan kwijt te zijn. “Zonde van het geld” vindt Dorpsraad Lieshout en daarom roept zij iedereen op om hier aandacht voor te hebben.

 

Verzamelaars

Verkeersborden, straatnaamborden, plaatsnaamborden en andere aanwijzingsborden oefenen blijkbaar veel aantrekkingskracht uit op “verzamelaars”. Regelmatig blijken deze borden te verdwijnen (lees: gestolen te worden) en moeten ze vervangen worden. Dat vervangen gebeurt uit de algemene middelen van de gemeente en wordt dus door de inwoners van de gemeente betaald.

Zonde van het geld

“Zonde van het geld” vindt de Dorpsraad Lieshout. “Dat geld kan veel beter aan allerlei initiatieven besteed worden om de leefbaarheid in het dorp te verbeteren” zeggen Frank van Elderen en Huub de Wit gezamenlijk. De commissie Verkeer- en Verkeersveiligheid, waar Huub de Wit lid van is, heeft in het frequente overleg over verkeersaangelegenheden met de gemeente gehoord dat vervanging van deze “gestolen borden” jaarlijks een gemeentelijke schadepost van ca. € 5.000,= oplevert. Frank van Elderen -voorzitter van de Dorpsraad- weet zo al meerdere projecten te noemen die dit geld prima zouden kunnen gebruiken.

Aandacht scoort

Hoogste tijd dus om hier eens aandacht aan te besteden, vinden zij. Om die reden roept de Dorpsraad Lieshout dan ook iedereen op om dit soort vandalisme direct te melden en zo te voorkomen dat er meer schade wordt aangericht. Een beetje sociale controle kan de gemeente behoorlijk wat geld schelen. Uiteraard roept ze de “verzamelaars” ook op om een andere hobby te zoeken en zich te realiseren dat de kosten -indirect- door de inwoners zelf moeten worden gedragen.

Verkeer- en verkeersveiligheid belangrijk in plannen Dorpsraad Lieshout  

Verkeer- en verkeersveiligheid is een veelbesproken issue in de Lieshoutse Dorpsraad. Verkeer(sveiligheid) draagt immers in belangrijke mate bij in “wat men van het dorp vindt” en “hoe men de leefbaarheid ervaart”. De commissie “Verkeer en Verkeersveiligheid” heeft dan ook weer volop ambities getoond in het jaarplan dat ze hebben samengesteld. Uiteraard is er niet alleen aandacht voor de auto-mobiliteit, maar ook voor fietsers en voor voetgangers. Voor al deze verkeersdeelnemers hebben zij speerpunten vastgelegd.

 

Automobilisten

Autoverkeer is een steeds terugkerend -en dus belangrijk- onderwerp. Autoverkeer is ook een belangrijke veroorzaker van problemen. Te hard rijden, sluipverkeer, (parkeer)overlast zijn zo maar wat zaken die frequent in Lieshout voorkomen. De commissie Verkeer en verkeersveiligheid wil zich komend jaar vooral richten op het verbeteren van de 30 km. zone die eigenlijk voor het hele dorp geldt, maar niet overal juist is aangeduid. Ook zijn diverse straten daar niet op ingericht, met bijvoorbeeld verkeers-remmende maatregelen. Verder staat de (nog steeds niet) geplande realisatie van een rotonde op de kruising N615/Hoofakker hoog op het lijstje, net als de verkeersafwikkeling rondom de Heuvel, die anders zal gaan worden vanwege het Centrumplan. Ook de Lankelaar en Schutstraat hebben aandacht van deze commissie nodig zodat de verkeersmaatregelen gaan passen bij de herinrichting van deze straten: denk daarbij aan voldoende, goed toegankelijke parkeerplaatsen.

 

Fietsers

Ook fietsroutes zullen dit jaar de aandacht moeten krijgen. Op de actielijst van de commissie prijken de wens om een onderdoorgang te realiseren -onder de N615- voor fietsers die langs het Wilhelminakanaal rijden, nabij de Bavaria-brug. De huidige oversteek is écht een zéér gevaarlijke doorn-in-het-oog. Ook de ontwikkeling en aanleg van de snelfietsroute behoeft veel aandacht. Goede aansluitingen zijn immers cruciaal voor het dorp, net als een goede, logische route.

 

Voetgangers

Ook voor de voetgangers heeft de werkgroep aandacht. Zo wil de werkgroep dit jaar de aanwezigheid van trottoirs en de kwaliteit hiervan in kaart gaan brengen. Opmerkingen vanuit achterban en de klankbordgroep hebben de werkgroep aangezet om dit op te pakken. Met name de kwaliteit zou op diverse plaatsen te wensen overlaten. Door dit in kaart te brengen hoopt de werkgroep de gemeente te kunnen bewegen om -vooral de slechte delen- op korte termijn aan te gaan pakken.

Dorpsraad Lieshout werkt jaarplannen weer bij

Ook dit jaar heeft de Dorpsraad Lieshout haar cyclus met jaarplannen opgepakt. In het beleidsplan van de Dorpsraad staat immers dat jaarlijks doelstellingen moeten worden benoemd en plannen moeten worden gemaakt om die doelstellingen te bereiken. Alleen dan -vindt de Dorpsraad- kan de aandacht aan de juiste zaken gegeven worden en dus focus worden gehouden. Uiteraard wordt er ook teruggekeken naar de behaalde resultaten.

 

Beleidsplan

Dorpsraad Lieshout heeft een stabiel beleidsplan waarin ze allerlei zaken hebben vastgesteld als: Wat is en doet de Dorpsraad Lieshout ? Wat is hun doel ? Wat is hun missie ? Wie zijn zij en met welke aandachtsvelden willen zij zich bezig houden ? en, Hoe doen ze dit ? In de jaarplannen willen de leden van de Dorpsraad vooral antwoord geven op de laatste twee vragen: met welke aandachtsvelden willen zij zich (het komend jaar) bezig houden ? en hoe willen ze dat doen ? Met een gekaderd antwoord op deze vragen kan de juiste focus gegeven worden.

 

Actuele zaken

Helaas kan niet alles gepland worden. Voor actuele zaken of voorvallen kunnen geen plannen gemaakt worden, zo lijkt het. Die zaken kunnen worden opgepakt zodra ze zich voor doen, maar zouden ook al enigszins voorzien kunnen worden. Dat kan bijvoorbeeld door alvast -in het beleid- vast te leggen hoe met actuele zaken omgegaan moet worden. Hoe antwoorden we op een leefbaarheidsinitiatief ? Hoe ondersteunen we een voorstel naar het juiste loket ? Hoe kunnen we initiatieven begeleiden ? Dat zijn vragen die in het beleid kunnen worden vastgelegd en als draaiboek kunnen dienen voor momenten dat er zich onverwachte en actuele zaken voor doen.

 

Jaarplansessie

Vanwege de gewenste focus hebben de leden van de Dorpsraad Lieshout zich nu op de aandachtvelden gericht die expliciet benoemd zijn in het beleidsplan: Wonen, Verkeer en verkeersveiligheid, Zorg en welzijn, (Winkel)voorzieningen en Communicatie. Alle leden hebben nu hun plannen van het afgelopen jaar geëvalueerd en nieuwe plannen voor hun aandachtgebied gemaakt: hierin wordt de input, verkregen vanuit de klankbordgroep zeker meegenomen. Deze jaarplannen worden voor het einde van het jaar definitief gemaakt, zodat de leden met hun plannen aan de slag kunnen.

 

Heeft u vragen over waar de Dorpsraad Lieshout zoal mee bezig is ? Of wilt u weten wat hun doelstellingen zijn ? of heeft u nog ideeën waar de Dorpsraad zich in 2024 op moet richten ? Kijk dan eens op de site van de Dorpsraad via www.dorpsraad-lieshout.nl en geef uw tips door.

Dorpsraad Lieshout vraagt aandacht voor enquête “omgevingsvisie kernen”

De gemeente Laarbeek is bezig met het opstellen van een toekomstplan voor de vier dorpen in Laarbeek. Formeel heet deze opzet de “Omgevingsvisie kernen”. Voor het buitengebied is deze visie eerder al opgesteld: nu is de gemeente bewonersmeningen en informatie voor de toekomstige ontwikkeling van de kernen aan het ophalen. Dorpsraad Lieshout adviseert alle bewoners nadrukkelijk om mee te doen aan deze enquête; nú kan immers úw visie meegenomen worden: maak daar gebruik van !

 Enquête

Afgelopen week is bij alle bewoners binnen de bebouwde kom een uitnodiging in de bus gevallen om mee te doen aan deze enquête. De gemeente wil immers -met medeweging van de resultaten van deze enquête- een toekomstplan ontwikkelen waarin ze richting willen geven hoe ”het wonen en leven in Laarbeek” zich in de komende 10 jaar ontwikkelt. Het gaat hierbij over onderwerpen als inrichting van de leefomgeving, wonen, voorzieningen, vervoer en verkeer, veiligheid en natuur. Hoe zorgen we dat de verschillende dorpen in Laarbeek aantrekkelijk blijven? Wat vindt u belangrijke thema’s voor de komende tijd ? Waar gaat het goed en waar kan het beter? Daarover stelt het onderzoeksbureau in de enquête enkele vragen. Kortom; allemaal onderwerpen die de leefbaarheid betreffen en dus ook voor Lieshout van groot belang zijn.

Invullen

De resultaten van dit onderzoek geven inzichten in wat er leeft onder de inwoners en waar de wensen van hen liggen. Omdat de resultaten van deze enquête meegenomen zullen worden bij de ontwikkeling van deze omgevingsvisie is het van groot belang om de enquête in te vullen. Dat kan eenvoudig op de volgende manieren:

  1. Via internet. Vul de vragenlijst in via: hetpon-telos.nl/toekomstlaarbeek
    Of scan de QR-code met uw telefoon:
  2. Op papier. U kunt een papieren vragenlijst ophalen bij het dorpshuis of bij de balie van het gemeentehuis. Na het invullen van de vragenlijst, kunt u de ingevulde vragenlijst weer op dezelfde plek inleveren waar u hem hebt opgehaald.

U kunt de vragenlijst invullen tot en met zondag 10 december en het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Het onderzoeksbureau Het PON & Telos voert het onderzoek in opdracht van de gemeente uit. Zij gaan strikt vertrouwelijk om met uw antwoorden en gegevens: alle antwoorden worden anoniem verwerkt en zijn nooit te herleiden naar individuele personen.

 

“Overlast-oplossingen” dilemma voor verkeerswerkgroep Dorpsraad Lieshout

De werkgroep “verkeer en verkeersveiligheid” van de Dorpsraad Lieshout probeert steeds de beste oplossingen -in het algemeen belang- bij de gemeente “voor elkaar te krijgen” voor verkeersproblematieken. Dat die oplossingen bij de ene wél en bij de andere níet in goede aarde vallen is lastig. Om problemen aan te pakken moeten immers maatregelen genomen worden waarbij de voor- en nadelen afgewogen moeten worden: steeds weer een lastig dilemma voor de werkgroep.

 

Snelheid indammen

Iedereen kent de problematiek wel.  Door sommige straten in Lieshout komt veel sluipverkeer en daar hebben de aanwonenden last van. Er wordt veel te hard gereden wat weer leidt tot gevaarlijke situaties. Maar, niemand wil snelheids-remmende maatregelen voor zijn deur waardoor afremmende en optrekkende auto’s de situatie voor die specifieke bewoner alleen maar erger maken. Tóch wordt “met klem” gevraagd om maatregelen om de snelheden in sommige straten in te dammen. De verkeerswerkgroep van de Dorpsraad verzamelt deze wensen en bespreekt alle mogelijke snelheids-remmende maatregelen tijdens een frequent overleg met de gemeente. In goed gezamenlijk overleg wordt dan een bepaalde oplossing gekozen. Omdat die oplossing toch écht ergens geplaatst zal moeten worden wordt -ook in goed overleg- een zo goed mogelijke plaats gekozen “in het algemeen belang”. Soms komt het dus voor dat gekozen wordt voor het “algemeen belang”. Soms leidt dit weer tot aanpassingen van de maatregel en soms zelfs, als compromis, tot het terugdraaien van een maatregel, waardoor de problematiek niet of minder effectief opgelost is. Voor de werkgroep is het dan ook moeilijk laveren om én het algemeen belang te dienen én met écht iedere lokale situatie rekening te houden. Om die reden vraagt de werkgroep om zo veel mogelijk begrip en staat ze uiteraard open om iedere maatregel te bespreken.

 

Inrijverbod verfijnd

Onlangs is zo’n situatie na goed overleg weer opgelost. Vanwege de gevaarlijke situaties die ontstonden bij het afzetten van kinderen door haastige ouders is een inrijverbod geplaatst op het Kerkhofpad richting kindcentrum de Sprankel. Dit inrijverbod is alleen geldig gedurende “haal- en brengtijden” van deze basisschool. Die “haal en brengtijden” waren ruim neergezet om gevaarlijke situaties te voorkomen en rijdende auto’s en spelende kinderen zoveel mogelijk te scheiden. Door deze inrijverboden zijn andere partijen -die gebruik maken van het naastgelegen Dorpshuis- weer getroffen omdat het Dorpshuis gedurende die tijden minder dicht te benaderen is. Als oplossing wordt het zojuist ingestelde inrijverbod nu wat verder verfijnd zodat slecht-ter-been-zijnde bezoekers tijdig bij het Dorpshuis kunnen komen zonder last te hebben van deze maatregel. De huidige maatregel wordt dus iets verfijnd om het aanvaardbaar te maken voor alle andere betrokken partijen. De werkgroep “verkeer en verkeersveiligheid” is er immers voor alle burgers, maar moet wél steeds laveren tussen het algemene belang en het specifieke belang.