Dorpsraad Lieshout verbindt belanghebbenden centrumplan

De noordzijde van de Lieshoutse Heuvel wordt volledig her ontwikkeld: een belangrijk project voor het Lieshoutse centrum

In Lieshout spelen verschillende plannen voor grote bouwprojecten. De revitalisatie van de Heuvel (Centrumplan Lieshout”) is zo’n groot project net als de verplaatsing van de Jumbo supermarkt. De Dorpsraad Lieshout is nauw betrokken bij deze ontwikkelingen in centrum Lieshout. Nu blijkt dat de supermarkt aan de Dorpstraat niet haalbaar is, gaan de centrumplan-ontwikkelingen volop door.

De ontwikkelingen rondom het centrum van Lieshout zijn in volle gang, ondanks dat de plannen voor het verplaatsen van de supermarkt naar de Dorpsstraat -vlakbij de Heuvel- niet haalbaar blijken. Het project op de Heuvel staat hier verder niet stil. Sterker nog; de businesscase wordt waarschijnlijk voor het einde van dit jaar afgerond, zodat deze in januari 2025 kan worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Dorpsraad verbindt

De Lieshoutse Dorpsraad is nauw aangesloten bij deze ontwikkelingen en wordt door de gemeente en ontwikkelaar volop op de hoogte gehouden, zodat ze de verbinding kunnen leggen naar de diverse betrokkenen. De Dorpsraad heeft daarvoor gestructureerd overleg met de projectleider van gemeente Laarbeek, die bezig is met de voortgang van de centrumplanontwikkelingen. Omdat de Dorpsraad zich inzet voor een aantrekkelijk Lieshout, waar het goed wonen, werken en leven is vinden ze het belangrijk om aangesloten te blijven.

Plan C

Tegelijkertijd is er ook structureel contact met stichting “Plan C”. Dat is de partij die zich hard maakt voor de realisatie en exploitatie van de nieuwe horeca op het Heuvelplein. Zij willen met hun plannen graag -in samenwerking met anderen- gaan bijdragen aan een levendig centrum dat aantrekkelijk is voor zowel inwoners als bezoekers van Lieshout. De Dorpsraad probeert haar verbindende rol zo goed mogelijk in te vullen door contacten met alle partijen te onderhouden en de inwoners van Lieshout te blijven informeren, zodat alle belangen worden meegenomen bij deze ontwikkelingen.

Nieuw in het dorp ? Dorpsraad Lieshout heet u welkom !

De Dorpsraad Lieshout houdt zich met veel aandachtsgebieden bezig. Zo heet de Dorpsraad óók nieuwe inwoners van Lieshout van harte welkom. Dat doen ze door een bijdrage te leveren aan het welkomstpakket dat iedere nieuwe inwoner persoonlijk ontvangt. Hierdoor wordt iedere nieuwe inwoner direct lokaal wegwijs gemaakt. In dit pakket is ook volop aandacht voor “lokaal kopen”: dat is van groot belang voor iedereen om zo de lokale economie gezond te houden.

 Gewild

Iedere nieuwe inwoner van Laarbeek ontvangt een welkomstpakket. Afgelopen jaren zijn deze pakketten dan ook al aan veel nieuwkomers uitgereikt. Het -in 2022- opnieuw samengestelde pakket is immers divers en heeft een goed gewogen samenstelling om kennis te kunnen maken met het dorp. Via de KBO worden deze welkomstpakketten persoonlijk bij de nieuwe inwoners afgegeven. Een mooi moment -ook voor de KBO- om zo kennis te maken met de nieuwe bewoners.

Laarbeekse info

Het  welkomstpakket wordt samengesteld door de gemeente Laarbeek én de dorpsraden van de vier dorpen samen. Het pakket bevat allerlei informatie over Laarbeek in het algemeen en de betreffende kern in het bijzonder. De Dorpsraad Lieshout zorgt er dan ook voor dat hier de juiste Lieshoutse informatie in komt. Naast informatie zitten er ook een aantal items in die door lokale ondernemers beschikbaar zijn gesteld. Zo kunnen niet alleen de overheden en de (sociale) instellingen zich voorstellen, maar óók de lokale ondernemers en verenigingen.

Lieshoutse info

In het Lieshoutse pakket zit natuurlijk een brochure van “Ons Tejater”: hét theater in het Dorpshuis in Lieshout. Ook zit er informatie in over de lokale KBO-afdeling, van de seniorenvereniging en informatie over de -overigens zeer actieve- heemkundekring “’t Hof van Liessent”. Ook zit er een waaier in die samengesteld is door lokale ondernemers waarmee korting verkregen kan worden bij een aankoop of bezoek. Ook zitten er flyers van diverse clubs en verenigingen in en wordt het geheel afgevuld met enkele fietsroutes, zodat de nieuwe inwoner snel en eenvoudig de betreffende dienst kan vinden en snel thuis is in zijn nieuwe omgeving. En, uiteraard heeft de grootste brouwer van Lieshout ook wat lekkers aan het pakket toegevoegd.

Geef je op !

Komt u ook in aanmerking voor zo’n welkomstpakket ? Geef dat dan aan bij uw gemeentelijke inschrijving of via https://www.laarbeek.nl/welkomstpakket. Ook kunt u contact leggen met de Dorpsraad via het contactformulier van de Dorpsraad: https://www.dorpsraad-lieshout.nl/?page_id=61. De Dorpsraad Lieshout én de KBO heten u graag van harte welkom, met een persoonlijke bezorging van het pakket !

Overigens: ook als u -als ondernemer of vereniging- graag uw informatie in dit welkomstpakket wil hebben, kunt dat ook bij de Dorpsraad aangeven.

Dorpsraad Lieshout ziet plannen voor Baverdestraat graag in stroomversnelling

De plannen voor de herontwikkeling van de Lieshoutse Baverdestraat beginnen steeds concreter te worden. Uit overleg, dat de Dorpsraad onlangs weer met de projectleiding had, blijkt dat de plannen in november 2024 officieel ingediend zullen gaan worden. Dorpsraad Lieshout is blij met deze volgende stap en hoopt op een échte stroomversnelling voor dit langlopende project.

Al jaren wachten vele inwoners op de realisatie van de plannen aan de Baverdestraat. Door de realisatie komen er immers (eindelijk) weer wat extra woningen in Lieshout beschikbaar en kunnen inwoners doorstromen. De behoefte aan méér en betaalbare woningen is immers groot in Lieshout en dit plan biedt daarvoor heel wat oplossingen. Het algemeen belang is dan ook groot.

Goed overleg geweest

Uiteindelijk heeft de projectleiding er heel wat aan gedaan om zoveel mogelijk wensen in het project te verwerken. Helaas kunnen zij het niet voor iedereen “maximaal naar de zin maken”, maar door hoor-en-wederhoor zijn de plannen behoorlijk bijgesteld en zijn diverse -soms cruciale- wensen in de plannen verwerkt. Niet ieder individueel belang kon meegenomen worden, maar inmiddels is vooral het algemeen belang gediend: volop betaalbare woningen en een oplossing voor de huidige anti-kraak situatie. Dorpsraad Lieshout komt dan ook graag in contact met (eventuele) individuele bezwaarmakers om samen met hen te kijken naar oplossingen voor hun individuele bezwaren en geen verder oponthoud voor het project zouden willen hebben. Contact leggen met de Dorpsraad kan heel eenvoudig door een berichtje te zenden naar info@dorpsraad-lieshout.nl

Stroomversnelling gewenst

Dorpsraad Lieshout komt óók graag in contact met potentiële bewoners. Wilt u ook graag uw intrek nemen in een van de vele nieuw geprojecteerde huizen ? Graag hoort de Dorpsraad uw verhaal om zo inzicht te krijgen in de woonwensen (ook dit contact kan via info@dorpsraad-lieshout.nl).  Overigens is de Dorpsraad tevreden over de gelopen procedures en blij dat velen hun input hebben kunnen geven. Daartegenover staat dat ieder plan altijd wel bezwaren met zich mee brengt en nooit iedereen tevreden gesteld kan worden. Belangrijk is vooral het algemene belang en dus wil de Dorpsraad dat verder oponthoud voorkomen wordt: de belangen voor velen zijn immers groot.

Woonwerkgroep Dorpsraad Lieshout zéér bezorgd over uitblijven voortgang

De werkgroep “Wonen” van de Dorpsraad Lieshout maakt zich ernstig zorgen over het uitblijven van échte voortgang bij diverse woonprojecten die -volgens hen- al lang hadden moeten lopen. Het project aan de Baverdestraat is zo’n voorbeeld. Realisatie hiervan “schiet niet bepaald op”. Ook het realiseren van woonruimte in het Franciscushof wordt steeds maar weer naar achteren geschoven en de aanpak van de Heuvel -waar ook volop woonruimte zal komen lijkt een-lange- termijn verhaal te worden. Kortom, er zit al tijden nauwelijks schot in de woonprojecten voor Lieshout. Een heel zorgelijke situatie, vindt de Dorpsraad.

 

Wél volop plannen

Al jaren worden er voor Lieshout plannen gemaakt om wat te doen aan de enorme woonruimte-problemen die er zijn. Het dorp beschikt immers nauwelijks over passende én beschikbare woonruimtes. Hierdoor trekt de jeugd weg uit het dorp, zien winkeliers het niet meer zitten en neemt de leefbaarheid zienderogen af. Ondanks de diverse plannen die er zijn zit er geen enkel schot in de voortgang van deze projecten.

 

“Nog niet bekend”

De herontwikkelingssite van de Baverdestraat geeft “heel mooi” aan dat het oorspronkelijke ontwerp dateert van 11 maart 2019: dat is inmiddels alweer ruim 5 jaar (!) geleden. In die tussentijd zijn er wel wat stappen gezet, is er overleg geweest, is er een participatiegroep gevormd en is er in 2022 een samenwerking ondertekend. Helaas staat bij de realisatie van de plannen nog steeds “nog niet bekend”. De sloop is nog niet bekend, het bouwrijp maken van de grond is nog niet bekend, de start bouw is nog niet bekend en bij de oplevering staat -inderdaad- ook nog niet bekend.

 

Geen échte voortgang

Ook de herontwikkeling van het Franciscushof is zo’n project waar almaar geen schot in komt. Ook hier zijn plannen voor gemaakt, hebben verschillende directies en besturen hun akkoord voor gegeven, maar komt almaar geen concreet plan op tafel. En, zolang er geen concreet plan is, is er ook geen realisatie van de ombouw, geen start van de ombouw en ook hier is het opleveren dus “nog niet bekend”.

 

Ernstige zorgen

De woonwerkgroep maakt zich dan ook ernstige zorgen over deze “geen voortgang”. De werkgroep wil graag attenderen op de vele bouwmogelijkheden die er weldegelijk zijn in het Lieshoutse. Met de nodige expertise werken zij dan ook aan het in kaart brengen van concrete in- én uitbreidingsmogelijkheden, zodat er volgende projecten klaar kunnen staan als de huidige concrete projecten -eindelijk- gerealiseerd zullen worden. De ontwikkeling van passende woonruimte in Lieshout is immers niet afhankelijk van één project, maar zal de komende jaren continue door moeten lopen.

Dorpsraad Lieshout toont ambitie op “Wonen” in 2024

“Wonen” is voor Dorpsraad Lieshout een belangrijke permanent aandachtsgebied. Uit de jaarplan-evaluatie bleek dat er afgelopen jaar diverse plannen voor gerealiseerd zijn en via de jaarplannen 2024 heeft de werkgroep “Wonen” wederom belangrijke doelstellingen geformuleerd. Zo willen ze nauw betrokken zijn bij de woon-ontwikkelingen in de Baverdestraat, op de Heuvel en in het Franciscushof. Ook willen zij de potentiële bouwlocaties, die afgelopen jaar in beeld zijn gebracht voor de gemeente koppelen aan de opdracht om meer te bouwen in Lieshout.

 

Meerjarige trajecten

Projecten in “Wonen” betreffen vaak langdurige en dus meerjarige trajecten. Om die reden is in het jaarplan van de Dorpsraad Lieshout ook veel terug te zien wat er afgelopen jaar ook al in stond. Projecten als de herontwikkeling van de woningen aan de Baverdestraat en de ”woon-invulling” van het plan voor de Heuvel liepen afgelopen jaar ook al en zullen komend jaar ook weer lopen. Dorpsraad Lieshout vindt het belangrijk om deze dan ook langjarig te blijven volgen en heeft ze dan ook in hun actieplannen opgenomen.

 

Bouwlocaties

Nieuw in de jaarplannen is een voornemen om de gemeente Laarbeek te koppelen aan de -afgelopen jaar- in beeld gebrachte mogelijke bouwlocaties in Lieshout. De gemeente heeft immers de opdracht om ook in Lieshout meer te gaan bouwen. De Dorpsraad heeft hiervoor al een voorstudie gedaan en de mogelijke in- en uitbreidingslocaties in beeld gebracht. Een van de actiepunten is nu om deze bouwmogelijkheden bij de gemeente binnen te brengen, zodat ze deze ook serieus kan overwegen.

 

Passend bouwen

Naast bouwen dient ook nadrukkelijk “passend gebouwd” te worden. De woningen die uiteindelijk gerealiseerd worden moeten immers passen bij de behoeftes. Zo is er een schrijnende behoefte aan betaalbare woningen voor starters en woningen voor ouderen in Lieshout. Van belang is dus niet alleen dát er gebouwd wordt, maar ook nog eens dat het juiste gebouwd wordt. Het in beeld brengen van die woningbehoefte per doelgroep is afgelopen jaar opgestart en zal komend jaar dan ook worden gecompleteerd.

 

Franciscushof

Ook de invulling van de -deels leegstaande- ruimtes in het Franciscushof is de Dorpsraad al langer een doorn in het oog. Om die reden heeft ze in het actieplan voor 2024 opgenomen dat ze nadrukkelijk wil bijdragen aan de herontwikkeling van dit gebouw. In 2023 heeft ze hier al enkele stappen voor gezet en o.a. met de Zorgboog overleg over gehad: zij hebben toen al veel belovende plannen laten zien. Dorpsraad Lieshout wil hier graag verdere voortgang in zien en dus zien dat het hele gebouw weer volledig in gebruik genomen wordt voor “wonen”.

Dorpsraad Lieshout werkt jaarplannen weer bij

Ook dit jaar heeft de Dorpsraad Lieshout haar cyclus met jaarplannen opgepakt. In het beleidsplan van de Dorpsraad staat immers dat jaarlijks doelstellingen moeten worden benoemd en plannen moeten worden gemaakt om die doelstellingen te bereiken. Alleen dan -vindt de Dorpsraad- kan de aandacht aan de juiste zaken gegeven worden en dus focus worden gehouden. Uiteraard wordt er ook teruggekeken naar de behaalde resultaten.

 

Beleidsplan

Dorpsraad Lieshout heeft een stabiel beleidsplan waarin ze allerlei zaken hebben vastgesteld als: Wat is en doet de Dorpsraad Lieshout ? Wat is hun doel ? Wat is hun missie ? Wie zijn zij en met welke aandachtsvelden willen zij zich bezig houden ? en, Hoe doen ze dit ? In de jaarplannen willen de leden van de Dorpsraad vooral antwoord geven op de laatste twee vragen: met welke aandachtsvelden willen zij zich (het komend jaar) bezig houden ? en hoe willen ze dat doen ? Met een gekaderd antwoord op deze vragen kan de juiste focus gegeven worden.

 

Actuele zaken

Helaas kan niet alles gepland worden. Voor actuele zaken of voorvallen kunnen geen plannen gemaakt worden, zo lijkt het. Die zaken kunnen worden opgepakt zodra ze zich voor doen, maar zouden ook al enigszins voorzien kunnen worden. Dat kan bijvoorbeeld door alvast -in het beleid- vast te leggen hoe met actuele zaken omgegaan moet worden. Hoe antwoorden we op een leefbaarheidsinitiatief ? Hoe ondersteunen we een voorstel naar het juiste loket ? Hoe kunnen we initiatieven begeleiden ? Dat zijn vragen die in het beleid kunnen worden vastgelegd en als draaiboek kunnen dienen voor momenten dat er zich onverwachte en actuele zaken voor doen.

 

Jaarplansessie

Vanwege de gewenste focus hebben de leden van de Dorpsraad Lieshout zich nu op de aandachtvelden gericht die expliciet benoemd zijn in het beleidsplan: Wonen, Verkeer en verkeersveiligheid, Zorg en welzijn, (Winkel)voorzieningen en Communicatie. Alle leden hebben nu hun plannen van het afgelopen jaar geëvalueerd en nieuwe plannen voor hun aandachtgebied gemaakt: hierin wordt de input, verkregen vanuit de klankbordgroep zeker meegenomen. Deze jaarplannen worden voor het einde van het jaar definitief gemaakt, zodat de leden met hun plannen aan de slag kunnen.

 

Heeft u vragen over waar de Dorpsraad Lieshout zoal mee bezig is ? Of wilt u weten wat hun doelstellingen zijn ? of heeft u nog ideeën waar de Dorpsraad zich in 2024 op moet richten ? Kijk dan eens op de site van de Dorpsraad via www.dorpsraad-lieshout.nl en geef uw tips door.

Dorpsraad Lieshout vraagt aandacht voor enquête “omgevingsvisie kernen”

De gemeente Laarbeek is bezig met het opstellen van een toekomstplan voor de vier dorpen in Laarbeek. Formeel heet deze opzet de “Omgevingsvisie kernen”. Voor het buitengebied is deze visie eerder al opgesteld: nu is de gemeente bewonersmeningen en informatie voor de toekomstige ontwikkeling van de kernen aan het ophalen. Dorpsraad Lieshout adviseert alle bewoners nadrukkelijk om mee te doen aan deze enquête; nú kan immers úw visie meegenomen worden: maak daar gebruik van !

 Enquête

Afgelopen week is bij alle bewoners binnen de bebouwde kom een uitnodiging in de bus gevallen om mee te doen aan deze enquête. De gemeente wil immers -met medeweging van de resultaten van deze enquête- een toekomstplan ontwikkelen waarin ze richting willen geven hoe ”het wonen en leven in Laarbeek” zich in de komende 10 jaar ontwikkelt. Het gaat hierbij over onderwerpen als inrichting van de leefomgeving, wonen, voorzieningen, vervoer en verkeer, veiligheid en natuur. Hoe zorgen we dat de verschillende dorpen in Laarbeek aantrekkelijk blijven? Wat vindt u belangrijke thema’s voor de komende tijd ? Waar gaat het goed en waar kan het beter? Daarover stelt het onderzoeksbureau in de enquête enkele vragen. Kortom; allemaal onderwerpen die de leefbaarheid betreffen en dus ook voor Lieshout van groot belang zijn.

Invullen

De resultaten van dit onderzoek geven inzichten in wat er leeft onder de inwoners en waar de wensen van hen liggen. Omdat de resultaten van deze enquête meegenomen zullen worden bij de ontwikkeling van deze omgevingsvisie is het van groot belang om de enquête in te vullen. Dat kan eenvoudig op de volgende manieren:

  1. Via internet. Vul de vragenlijst in via: hetpon-telos.nl/toekomstlaarbeek
    Of scan de QR-code met uw telefoon:
  2. Op papier. U kunt een papieren vragenlijst ophalen bij het dorpshuis of bij de balie van het gemeentehuis. Na het invullen van de vragenlijst, kunt u de ingevulde vragenlijst weer op dezelfde plek inleveren waar u hem hebt opgehaald.

U kunt de vragenlijst invullen tot en met zondag 10 december en het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Het onderzoeksbureau Het PON & Telos voert het onderzoek in opdracht van de gemeente uit. Zij gaan strikt vertrouwelijk om met uw antwoorden en gegevens: alle antwoorden worden anoniem verwerkt en zijn nooit te herleiden naar individuele personen.

 

Werkgroep “wonen” van Dorpsraad Lieshout houdt focus

De werkgroep “wonen” van de Dorpsraad Lieshout heeft inmiddels heel wat projecten te volgen. Om die reden hebben zij de projecten onderling verdeeld zodat de focus op de juiste plaatsen kan komen te liggen. “Wonen” is immers een belangrijk, primair aandachtsgebied van de Dorpsraad en verdiend dan ook alle aandacht.

Veel projecten

In Lieshout spelen diverse projecten op het gebied van wonen. Het project “Baverdestraat” loopt al langere tijd maar is (nog) niet bij een uitvoeringsfase. Gelukkig ligt het plan nu wel ter inzage dus lijkt er wat schot in te komen. Ook het onderdeel “wonen” in het project om de Heuvel te revitaliseren is niet te onderschatten en verdient aandacht. Zeker als de supermarkt aanvullend óók nog eens gaat verplaatsen. Dan ontstaat er immers veel plaats voor nieuwe “inbreiding” op het terrein van de huidige Jumbo. Ook de herontwikkeling van het Franciscushof -waar ook volop plannen voor gemaakt worden- moet aandacht krijgen, net als de her-invulling van de leeg komende Maria-basisschool. Daar ontstaat immers volop ruimte voor woningbouw. Diverse “woonprojecten” dus die de werkgroep van de Dorpsraad graag wil volgen en daarom er voor gekozen heeft dat de leden hun eigen projecten volgen, zodat de focus voldoende kan zijn.

 

Volop mogelijkheden

Naast al deze projecten zijn Frank van Elderen, Angelique Sterken, Gertjan Migchels en Harrie van de Laar ook bezig om alle mogelijke in- en uitbreidingslocaties van de kern Lieshout in kaart te brengen. Op die wijze willen ze met concrete gegevens aan de politiek laten zien dat er volop mogelijkheden zijn voor woningbouw in Lieshout. Dorpsraad Lieshout zou deze immers graag ingevuld willen zien zodat er een betere en eerlijkere verdeling van nieuwbouw komt in Laarbeek. Eerder heeft de Dorpsraad daar de politiek al op gewezen: naar hun mening wordt er immers onevenredig weinig gebouwd in Lieshout. Die actie heeft er al toe geleid dat er een toevoeging is gekomen op de voorstellen om een meer gelijke verdeling over de kernen te bewerkstelligen. De kaart met mogelijkheden is dan ook een middel om de politiek -die hierover beslist- te informeren dat er in Lieshout volop plekken zijn om nieuwbouw te realiseren: niet alleen als inbreiding maar ook de randen van de kern zijn uitermate geschikt voor uitbreiding.

Dorpsraad bang voor snellere vergrijzing van Lieshout

Dorpsraad Lieshout pleit voor een véél eerlijkere verdeling van de bouwplannen voor de kernen binnen Laarbeek. Graag willen zij tegemoet komen aan de woonbehoeftes in het dorp en willen ze actie om snellere vergrijzing te voorkomen. Alleen dán kan de leefbaarheid in het dorp immers -ook op lange termijn- gegarandeerd worden. Dorpsraad Lieshout maakt zich daar, gezien de nieuwste woonvisie van de gemeente Laarbeek, érnstig zorgen om.

 

Nieuwe woonvisie

Op 12 oktober gaat de gemeenteraad de nieuwe woonvisie voor Laarbeek vaststellen. Deze nieuwe woonvisie komt in de plaats van de bestaande woonvisie, die binnenkort af loopt. In die nieuwe woonvisie wordt de kern Lieshout behoorlijk tekort gedaan, vindt de Dorpsraad. Zij vinden dat er geen eerlijke verdeling is over de kernen en zou dit graag anders zien. Mede omdat er vooral naar inbreidingslocaties is gekeken komt het dorp er bekaaid af, terwijl er aan de randen van het dorp goede mogelijkheden zijn. Overigens veroorzaakt inbreiding een verdere -ongewenste- verdichting van de bebouwing, waardoor het karakter van het dorp enigszins aangetast wordt. Om die reden zou ze graag vooral naar uitbreidingslocaties aan de randen van het dorp willen kijken.

 

Politiek beslist

Omdat de politiek beslist heeft de Dorpsraad deze mening (schriftelijk) gedeeld met alle fracties in de gemeenteraad én met het college van Burgemeester en Wethouders. In die aanbeveling wordt ook aangegeven dat Lieshout vooral behoefte heeft aan starters- én seniorenwoningen en wordt dus als advies gegeven om eens naar de randen van het dorp te kijken: daar ziet de Dorpsraad nog voldoende mogelijkheden tot uitbreiding. Het dogmatisch vasthouden aan de omgevingsvisie waarbij de vier kernen absoluut los van elkaar moeten liggen hoeft daar zelfs niet mee getreden te worden. Er zijn immers voldoende kansen aan de rand van het dorp, zonder dat de kernen in elkaar over gaan lopen en de bufferzone dus overeind blijft.

 

Méér inwoners gewenst !

Nogmaals: de Dorpsraad is erg bang voor een verdere en snellere vergrijzing van het dorp door aanname van de voorliggende woonvisie. De volgende stappen bij een afnemend inwonertal zijn afnemende voorzieningen en uiteindelijk doodbloeden van de kern. Door meer inwoners in het dorp te krijgen kunnen voorzieningen gehandhaafd blijven (of zelfs uitgebreid worden) en kan het dorp opbloeien: dat lukt alleen als er ook écht geïnvesteerd wordt in de woningbouw in het dorp. Dorpsraad Lieshout hoopt dan ook dat de raadsleden de visie ondersteunen door de voorliggende woonvisie zodanig aan te passen dat er een eerlijkere verdeling tussen de kernen komt.

Dorpsraad bezorgd over tempo Lieshoutse centrumontwikkelingen

Nu de eigenaar van het Franciscushof af ziet van de ontwikkeling van appartementen in dat gebouw is er een nieuwe impasse ontstaan. Wat gaat er dán met dit gebouw gebeuren ? Hoe kan dit gebouw alsnog geschikt gemaakt worden voor bewoning ? Wanneer gaat er nu wél iets gebeuren ?  Allemaal vragen die de Dorpsraad Lieshout zich af vraagt en dus “meer dan bezorgd” is over dit belangrijke gebouw in de kom van het dorp.

Onderzoek na onderzoek

Al jaren wordt er gestudeerd op de (her)ontwikkeling van het Franciscushof. De appartementen in het gebouw blijken -na onderzoek- ongeschikt voor bewoning en zouden vergroot en/of opgeknapt moeten worden. De eigenaar van het gebouw -Zorgboog- heeft dan ook al diverse onderzoeken laten doen naar een mogelijke herontwikkeling, maar ziet deze steeds weer stranden. Uiteindelijk is er nu geen voortgang en lijkt het er niet op dat het gebouw op korte of middellange termijn her-ontwikkeld zal worden..

Belangrijk centrum-gebouw

Het Franciscushof is niet het enige belangrijke gebouw in de kern van Lieshout. Samen met de naastgelegen kerk en de daar-weer-naast-gelegen Heuvel vormt het ‘t centrum van Lieshout. Voor die Heuvel zijn de plannen inmiddels redelijk concreet en volgt op 21 december a.s. een definitief raadsbesluit. Zeker nu de mogelijke relocatie van de Jumbo-supermarkt hier los van gekoppeld is -deze komt immers zeker niet op de Heuvel- kan na het raadsbesluit écht begonnen worden. Daarnaast ligt de kerk. Voor dat karakteristieke element is inmiddels een visie ontwikkeld waarin de (on)mogelijkheden in kaart zijn gebracht zijn (de zgn. “Kerkenvisie” die voor alle Laarbeekse kerken is gemaakt). De vervolgstappen zijn nu als volgt omschreven: “na instemming met de Kerkenvisie door de raad gaat het parochiebestuur intern beraden hoe zij het onderzoek naar een eigen kleine gebedsruimte per kern het beste kan insteken”. Verder wordt aangegeven dat “de vervolgstap is het daadwerkelijk uitvoeren van het onderzoek en concretiseren van de toekomstmogelijkheden. Daarna kan bekeken worden waar eventuele (gedeeltelijke) herbestemming op korte of middellange termijn aan de orde is”.

Concrete stappen gewenst

Van het plan “Centrumontwikkeling” (= Heuvel) is dus bekend dat er in december 2023 een raadsbesluit genomen wordt. Hoe het met Franciscushof en de kerk verder gaat is niet echt concreet. Dorpsraad Lieshout ziet dat het trage tempo van deze ontwikkelingen van grote invloed zijn op de leefbaarheid, ontwikkeling en uitstraling van het dorp Lieshout. Om de inwoners van Lieshout en mogelijke ontwikkelaars tegemoet te komen zien zij graag dat de gemeente de multi-ontwikkeling van de kern Lieshout als zeer urgent agendapunt oppakt en toewerkt naar een snelle besluitvorming en realisatie. Dorpsraad Lieshout wil ook de (her)ontwikkelaars van Franciscushof  én van de kerk oproepen om concrete stappen te zetten.