Binnenkort komt er meer duidelijkheid over de invulling van de Lieshoutse Heuvel. De gemeente presenteert binnenkort (8 en 9 november) de gewogen plannen die er volgens de gemeenteraad moeten komen. Dorpsraad Lieshout waardeert de gang van zaken rondom deze herontwikkeling; vanuit een situatie waarbij de partijen welhaast tegenover elkaar stonden is inmiddels naar een goede samenwerking gemanoeuvreerd, uitmondend in een presentatie van de plannen. Een mooi voorbeeld van goede samenwerking tussen burgers en gemeente.
Herontwikkeling Heuvel
Begin 2021 kwam de -door de gemeente Laarbeek aangetrokken- ontwikkelaar met een redelijk concreet plan voor de Lieshoutse Heuvel. Al langere tijd was er immers sprake van een gewenste herontwikkeling van het centrum van het dorp. Jarenlange leegstand en geen concrete burgerinitiatieven hadden de gemeente aangezet om het heft in handen te nemen en zelf met een concreet plan te komen. Dat plan sloeg -begin 2021- in als een bom. Lokale media stonden er vol van en er werd direct gereageerd door de oprichting van een burgerinitiatief (“Plan Lieshout”).
Middelen en tijd voor alternatieven
Plan Lieshout begon direct met het maken van bezwaar tegen de plannen en het ontwikkelen van een eigen visie. De gemeente toonde zich, op haar beurt, blij verrast met deze reacties en opende de deuren om deze “tegenwerking” in te zetten als “medewerking”. Er werd contact gelegd met de bezwaarmakers en er werden middelen vrijgemaakt om alternatieve plannen te ontwikkelen. De oorspronkelijke plannen werden ook nog eens in de koelkast gezet om de burgerinitiatieven de benodigde tijd te gunnen om hun werk te kunnen laten doen.
Goed proces
Uiteindelijk heeft de gemeente ook nog een klankbordgroep opgericht die vrijelijk mee kon discussiëren over de invulling van de Heuvel en de daarmee samenhangende relocatie van de Jumbo-supermarkt. Nadat hiervoor eerst dertien mogelijke locaties aangedragen waren zijn er uiteindelijk vier overgebleven. Deze vier locaties zijn uiteindelijk gewogen. Ook is gekeken naar naastliggende plannen voor het gebied rondom de kerk (een kerkenvisie loopt) en de herontwikkeling van het Franciscushof (loopt via WoCom). Kortom; alle meningen zijn meegenomen en hebben de tijd en middelen gekregen om eigen onderzoeken te doen en adviezen uit te brengen. Een prima voorbeeld van het serieus nemen van burgerinitiatieven zodat de beslissers (en dat is de gemeenteraad) ook écht alle belangen mee kunnen laten wegen. Dorpsraad Lieshout is blij dat zij in dit hele proces een verbindende factor heeft kunnen zijn en is, net als alle Lieshoutenaren, benieuwd naar de uiteindelijke keuzes van de gemeenteraad, die op 8 en 9 november gepresenteerd zullen worden.