Dorpsraad Lieshout fel tegen straatraces in Molenstraat  

Dorpsraad Lieshout heeft zich verdiept in de snelheidsmetingen die vorig jaar én dit jaar gedaan zijn in de Lieshoutse Molenstraat. Uit de cijfers blijkt dat liefst 60% (!) méér dan 35 km./uur rijdt waar een snelheid van 30 km./uur is toegestaan. De gemeten snelheden geven dan ook aan dat er écht te hard gereden wordt in deze straat. Met 168 km./uur. waren twee automobilisten wel uitzonderlijk snel in de meetperiode, net als meerdere metingen die 145 km./uur haalden: zij zagen de straat duidelijk als racebaan.

 

Dorpsraad Lieshout heeft als doel om de leefbaarheid van de kern Lieshout (als onderdeel van de gemeente Laarbeek) te optimaliseren. In dat kader is verkeer- en verkeersveiligheid een wezenlijk aandachtspunt voor de Dorpsraad: om die reden hebben zij een permanente werkgroep samengesteld om zaken die er op het gebeid van verkeer en verkeersveiligheid spelen onder de loep te nemen.

 

60% rijdt te hard

Deze werkgroep heeft zich daarom verdiept in de snelheidsmetingen die er in de Molenstraat in Lieshout in 2023 en 2024 gehouden zijn. In die straat geldt -net als in alle straten in de Lieshoutse bebouwde kom- een maximaal toegestane snelheid van 30 km./uur. Uit de metingen kwam naar voren dat zo’n 60% van de automobilisten hier zodanig te hard rijdt dat zij bekeurd zouden kunnen worden. Vanaf 5 km./uur te hard wordt er immers bekeurd en 60% van de automobilisten zou dus recht hebben op een boete variërend van € 35,= tot € 421,=. Naast deze bekeuringen zou ook nog 1% van de automobilisten recht hebben op verdere strafvordering omdat ze meer dan 30 km./uur te hard reden over deze weg.

 

Zorgvuldige metingen en toegenomen intensiteit

De metingen zijn uiteindelijk zeer zorgvuldig ingepland en onderzocht om een juiste conclusie te kunnen trekken. Zo is er steeds in een “gewone” werkweek gemeten  waardoor er geen vakantie-invloeden zijn en het verkeer een “normale intensiteit” heeft.  Ook is er twee keer -gedurende een behoorlijke periode- gemeten om nog meer zorgvuldigheid in de cijfers te krijgen. Opvallend daarbij is dat de verkeersintensiteit in dat ene jaar tijd met 800 bewegingen is toegenomen. “Ook dat is erg verontrustend” vindt de Dorpsraad.

 

Maatregelen

Uiteindelijk kan geconcludeerd worden dat er “behoorlijk wat” te hard gereden wordt door de Molenstraat en dat sommigen de straat zelfs voor straatraces gebruiken. De cijfers geven dan ook aan dat er maatregelen gewenst zijn om het verkeer rustiger te laten rijden. Dat kan door snelheid-remmende maatregelen, maar dat kan ook door frequente politiecontroles en het uitdelen van bekeuringen. Welke maatregelen het beste zijn wordt nu als volgende onderzocht. Eén ding is wel duidelijk: er wordt zo veel te hard gereden in deze straat dat de leefbaarheid negatief wordt beïnvloed. Om die reden wil de commissie verkeer en verkeersveiligheid van de Dorpsraad Lieshout dat er passende maatregelen genomen worden.