Dorpsraad Lieshout blij met goed nieuws N615 kruising

Goed nieuws voor alle inwoners en verkeersdeelnemers uit Lieshout en omgeving: er blijken géén “noemenswaardige stikstofbeperkingen” te zijn die een aanpak van de kruising tussen de N615/Hoofakker en de Deense hoek zouden kunnen ophouden. Dit positieve bericht komt van de provincie Noord-Brabant op vragen van Dorpsraad Lieshout over de voortgang. “Goed nieuws” vindt de Dorpsraad, die samen met de lokale belangengroep al langer pleit voor een grondige aanpak van deze zeer gevaarlijke kruising

 

Al lange tijd ijvert de verkeerswerkgroep van de Dorpsraad Lieshout samen met de lokale belangengroep voor een aanpak van de kruising tussen de N615/Hoofakker -de provinciale weg van Nuenen/Gerwen naar Beek en Donk/Gemert- en de Deense hoek. De kruising is immers welhaast wekelijks het toneel van aanrijdingen en ongelukken. De praktijk heeft inmiddels duidelijk aangetoond dat de kruising absoluut niet veilig is en ongelukken er frequent voor komen. Daarnaast verbeterd de doorstroming door een rotonde, waardoor er in de kern van Lieshout minder sluipverkeer wordt verwacht.

 

Stikstof geen knelpunt

Ook de provincie Noord-Brabant -die de weg beheert- is deze mening toegedaan. Om die reden hebben zij -op aandringen van de belangengroep- onderzocht om deze kruising aan te pakken en te vervangen door een rotonde. Sterker nog; zij hebben inmiddels concrete plannen ontwikkeld voor de aanleg van deze vervangende rotonde. Omdat ieder bouwproject onderzocht moet worden op de hoeveelheid stikstof die hiermee veroorzaakt wordt en de neerslag van die stikstof in Natura 2000 gebieden, is een stikstofberekening gemaakt. Deze is nu bekend geworden en blijkt geen knelpunt meer te zijn.

 

Opdrachtverlening kan door

“Doordat de stikstofbeperkingen geen knelpunt zijn kan de interne opdrachtverlening verder worden uitgewerkt” schrijft de provincie Noord-Brabant dan ook in een bericht aan alle betrokkenen. “Door deze uitslag hoeven er geen extra middelen meer bijgevoegd te worden en hoeft de opdracht niet meer aangepast te worden”. De provincie Noord-Brabant geeft dan ook aan dat zij “hoopt dat de opdrachtverlening deze maand afgerond kan worden”. Hiervoor gaan ze nu een vervolgplanning maken, inclusief omgevingsmomenten waarbij de verwachting voor de duur van de realisatie zo’n anderhalf jaar zal zijn.

 

Hele N615 veiliger maken

Naast de aanpak van de kruising liggen er ook nog wensen voor de aanpak van de op- en afritten van de N615 ter hoogte van het “woonbos”. Aanwonenden hebben immers lastige op- en afritten met vaak slecht zicht op het voorbij razende verkeer. Inmiddels is duidelijk dat dit wordt gezien als een ander, losstaand project dat -wellicht- eerder al aangepakt kan worden. Eerder heeft de belangenorganisatie van de inwoners van dit gebied hierover immers al verkennende gesprekken gehad. Het zou mooi zijn als deze problemen óók opgelost zouden kunnen worden, zodat de hele N615 rondom Lieshout een stuk veiliger wordt.