Dorpsraad Lieshout wil communicatie “gemeente-burger” verbeteren

Dorpsraad Lieshout zou graag willen dat de communicatie tussen gemeente en burgers verbeterd. Soms gaat deze communicatie immers heel erg goed, zoals bij het renovatieproject van de Lankelaar/schutstraat, soms gaat het “matig” (als bij de herinrichting van de Adriaan Boutlaan) en soms wordt er totaal niet samen gewerkt, zoals bij de vergroening van de speelplaats bij de Sprankel. Dorpsraad Lieshout zou graag de wijze van werken als bij het renovatieproject Lankelaar/Schutstraat in meer projecten terug willen zien.

 

Perfect

“Perfect” met die uitdrukking wil de Dorpsraad de gemeente Laarbeek een pluim geven voor de ontwikkeling van het definitieve ontwerp voor de herinrichting van de Lankelaar en Schutstraat. De gemeente heeft hier écht geluisterd naar de bewoners en betrokkenen en hun inbreng prima verwerkt in de voorstellen. De betrokkenen hadden zich hiervoor ook prima georganiseerd en het initiatief genomen om hun ideeën naar voren te brengen. Via een goed communicatietraject zijn de wensen nu verwerkt in het plan en zijn alle partijen zéér tevreden met het eindresultaat.

 

Figuranten

Hoe anders is het met de lopende renovatie van de Adriaan Boutlaan. De feedback die de betrokkenen hebben gegeven is weinig serieus genomen en in de voorgenomen plannen -die nu in uitvoering zijn- zijn nog steeds openstaande discussiepunten (o.a. over het aantal benodigde parkeerplaatsen). Dat het met “nóg minder samenwerking” ook kan gebeuren toont het project ter vergroening van de speelplaats bij kindcentrum de Sprankel wel aan. Daar wordt de input van betrokkenen totaal niet meegenomen waardoor er uiteindelijk geen enkel draagvlak is bij de lokale betrokkenen. Inmiddels zijn de parkeerplaatsen “gewoon” verplaatst naar het Kerkhofpad, terwijl goed overleg en een gezamenlijke afweging waarschijnlijk tot andere resultaten had geleid. Betrokkenen voelen zich hier dan ook totaal niet serieus genomen en lijken te figureren in deze zaak.

 

Model-aanpak

Dorpsraad Lieshout wil graag een positieve rol spelen bij het verbinden van de burgers en de gemeente. Graag wil zij -in gemeentelijke projecten- beide partijen samen brengen om gezamenlijk zo’n goed mogelijk resultaat te halen: in ieder geval een resultaat te halen waar alle betrokkenen zich in kunnen vinden: óók de gemeente en óók de betrokken burgers. Graag zou zij dan ook zien dat de gevolgde procedures bij de herontwikkeling van de Lankelaar en Schutstraat model komen te staan voor de aanpak van een project. Hierdoor zijn de nu ontstane conflicten als in de Adriaan Boutlaan en bij de Sprankel te voorkomen. “Het kan dus wel” redeneert de Dorpsraad “maar dan moeten alle partijen dat wél willen”. Om die reden roept ze de gemeente op om de ontstane ophef over bovengenoemde projecten te bespreken en voortaan open te staan -nét als bij het Lankelaar/Schutstraat-project- voor gezamenlijke aanpak met alleen maar winnaars.