Dorpsraad Lieshout via belangentafel betrokken bij renovatie N279

Het plan voor de grote herziening/renovatie van de N279 -de weg van Veghel naar Asten- begint langzaamaan vorm te krijgen. De provincie heeft voor dit project een compleet projectteam opgericht en diverse partijen gevraagd om te adviseren. Die verschillende partijen hebben ze samengebracht aan een “belangentafel”. Brian Kersten, lid van verkeerswerkgroep van de Dorpsraad Lieshout, brengt hier de Lieshoutse belangen in. Dorpsraad Lieshout is dan ook blij dat ze op deze wijze betrokken worden en dus invloed kunnen uitoefenen.

De herontwikkeling van de N279 begint stap-voor-stap vorm te krijgen. Deze provinciale weg van Veghel naar Asten heeft vooral aan de randen raakvlakken met Laarbeek en dus ook met Lieshout. Om die reden is Brian Kersten aangeschoven bij de belangentafel, die samen met de andere vertegenwoordigers advies mag geven en mee mag denken over het tracé en de uitwerking van deze weg bij de komende renovatie. Vanwege zijn ervaring en kennis van dit soort grote infrastructurele projecten is hij de vertegenwoordiger van de Dorpsraad Lieshout. Naast Brian zijn ook Henk Peters (namens Beek en Donk) en Vincent Kuijpers (namens Aarle-Rixtel) aangesloten aan deze belangentafel waar ze gezamenlijk de afvaardiging vormen van de bewoners van alle kernen van Laarbeek en tevens ook van Boerdonk.

Groot project, veel belangen
De renovatie van de N279 is een groot project, waar heel veel belangen een rol spelen. Zo zijn er de bewoners en omwonenden, zo zijn er bedrijven en zo zijn er agrarische ondernemers die allemaal iets vinden van deze weg. Ook zijn er “groene partijen” die ook meegewogen moeten worden. Vanwege die vele belangen heeft de provincie een complete structuur voor de advisering opgezet, waarin de belangentafel een belangrijke -adviserende- rol speelt. Omdat de provincie eigenaar van deze weg is, is deze provincie uiteindelijk wél dé beslisser in dit proces: de deelnemers aan de belangentafel hebben dan ook nadrukkelijk gevraagd om de uiteindelijke beslissingen zodanig te nemen, dat deze goed uitlegbaar zijn voor de achterban.

Verkeersknoop “Beekse brug” belangrijk voor Laarbeek en ook voor Lieshout
Naast de ontwikkeling van de N279 zelf, speelt lokaal de problematiek bij de Beekse brug, waar de N615 even verderop aansluit op deze N279. Omdat er directe invloed is bij keuzes die gemaakt worden voor de N279 op de doorstroming bij de “Beekse brug”, is aan de provincie Noord-Brabant geadviseerd om de verkeersknoop “Beekse brug” op te nemen in het project N279. Vanuit bestuurlijke redenen is dit niet mogelijk, maar de provincie Noord-Brabant heeft wél aangegeven er zoveel mogelijk rekening met elkaar gehouden zal worden. Uiteraard wordt scherp gevolgd hoe de provincie met deze raakvlakken rekening gaat houden om daarmee de belangen voor Laarbeek en Lieshout te borgen.