De transitie naar elektrisch vervoer zal de komende jaren ook in Laarbeek zichtbaar worden. In de kernen zal de komende tijd fors geïnvesteerd worden in het aanleggen van laad-netwerken en zullen dus volop oplaadpalen geplaatst worden. Om dat goed te laten lopen en rekening te houden met belanghebbenden is een werkwijze opgezet waar plaats in is voor “medezeggenschap”. De dorpsraden van Laarbeek willen de inwoners graag informeren over dit project en gelijktijdig motiveren gebruik te maken van de inspraakmogelijkheden.
De provincie Noord Brabant wil graag vaart maken bij het aanleggen van een laad-infrastructuur voor elektrische voertuigen, zodat ze tijdig kunnen voldoen aan de verwachte laadbehoefte. De focus ligt daarbij op wat de behoefte in 2030 zou zijn. De provincie heeft daarvoor een contract gesloten met het softwarebedrijf EV Tools dat hiervoor in onze provincie een platform gaat inzetten om de betrokkenen bij elkaar te brengen. Om een goede infrastructuur te kunnen realiseren moeten immers naast de provincie ook de betrokken gemeente, de betrokken laadpaal-exploitant en de netwerkbeheerder op één lijn zitten.
200 laadpaallocaties
Voor de gemeente Laarbeek is berekend dat hier zo’n 200 laadpaal-locaties nodig zullen zijn om aan de vraag naar oplaadpunten te kunnen voldoen (in 2030). Om draagvlak te creëren voor deze laadpalen is gevraagd of de Dorpsraden een ondersteunende en verbindende rol willen spelen. Om die reden willen de Dorpsraden de burgers alvast informeren dat Vattenfall (dat is de netwerkbeheerder) binnenkort gaat komen met een overzicht van de laadpalen die zij als eerste willen gaan plaatsen. Dit overzicht komt ter inzage te liggen in een zogenaamd “voorgenomen verzamel verkeersbesluit”. Dit verkeersbesluit komt gedurende 6 weken ter inzage te liggen. In die tijd kunnen burgers zienswijzen indienen als ze bezwaren zien.
Verkeersbesluit
Nadat in inzage-termijn is verstreken -en eventuele zienswijzen zijn afgehandeld- gaat de gemeente het “voorgenomen verkeersbesluit” omzetten in een “definitief verkeersbesluit” en kan de netwerkbeheerder en de laadpaal-exploitant aan de slag met het plaatsen en aansluiten van deze laadpalen. Belanghebbenden die dán nog bezwaar willen maken kunnen dat alleen nog door een beroep in te stellen bij de rechtbank. Makkelijker, beter en eenvoudiger is het echter om gedurende de inzagetermijn een zienswijze in te dienen. De Laarbeekse Dorpsraden willen de inwoners graag wijzen op deze ontwikkeling en gang van zaken en vragen attent te blijven op deze ontwikkeling. Indien gewenst kunnen zij belanghebbenden helpen om bij het juiste loket te komen.
Heeft u vragen over deze ontwikkeling ? Neem dan contact op met de Dorpsraad: zij helpen u graag !