“Goede zorg en een goed gevoel van welzijn” zijn belangrijke levensvoorwaarden voor de inwoners van Lieshout. Om die reden heeft Dorpsraad Lieshout “zorg en welzijn” op hun lijstje met permanente aandachtsgebieden gezet. Aandacht voor elkaar en zorg voor elkaar verdienen in het sociale leven volop aandacht. Om die reden heeft de commissie “zorg en welzijn” het begrip “gemeenschapskracht” hoog in haar actieplan staan. Ook de uitvoeringsagenda van de commissie Sociaal Domein trekt komend jaar hun aandacht.
Bij het gelijk blijven van het huidige niveau in “vraag naar zorg” zal in 2040 één op de vier mensen werkzaam moeten zijn in de zorg. Op dit moment is dat één op de zeven werkenden. Het kan dan ook haast niet anders dan dat in 2040 niet meer dezelfde zorg op dezelfde wijze geboden kan worden als nu. Om die reden moet er wat wezenlijks veranderen in de vraag naar én het aanbod van zorg.
Gemeenschapskracht
De algemene wens is dat die vraag naar zorg zou minder snel bij (overbelaste) professionele instellingen terecht zou moeten komen en “lokaal” opgevangen zou moeten worden. Hoe deze wens in te vullen wil de “werkgroep gemeenschapskracht” graag in het komende jaar bespreken met betrokkenen. Zij hopen dat buurt- en andere verenigingen hier een actieve rol in zouden kunnen gaan spelen. Om die reden zullen ze deze komend jaar gaan betrekken, staat te lezen in hun jaarplan.
Uitvoeringsagenda Sociaal Domein
Ook de commissie Sociaal Domein van de gemeente Laarbeek heeft inmiddels haar beleid vastgesteld. Op basis van dat beleid zullen plannen voor het komende jaar worden uitgewerkt. De werkgroep Zorg en Welzijn van de Dorpsraad wil komend jaar actief betrokken raken bij deze plannen en ze monitoren, zodat de uitvoeringsagenda duidelijk wordt.