Dorpsraad Lieshout vraagt problemen te melden bij gemeente

Op- en aanmerkingen op de openbare ruimte kunnen eenvoudig bij de gemeente gemeld worden. Hulp nodig ? De Dorpsraad helpt u graag naar het juiste loket.

Dorpsraad Lieshout wordt regelmatig gevraagd om hulp bij het aankaarten van een probleem in de gemeente. Uiteraard helpen ze daar graag bij, maar de gemeente Laarbeek heeft hier al langere tijd een prima (digitaal) loket voor klaar staan, waar via een invulformulier makkelijk de geconstateerde problematiek aangekaart kan worden. De ervaring leert dat aangekaarte problemen -na melding- ook nog eens snel opgepakt worden. Mochten er toch vragen zijn, dan kan de Dorpsraad altijd de juiste verbinding leggen.

 Op de site van de gemeente Laarbeek zit een overzichtelijk “Startformulier Melding Openbare Ruimte”. In dat formulier kan eenvoudig aangegeven worden waarop de melding betrekking heeft. Ook kan verder gespecificeerd worden wat de exacte melding betreft, kan de melding verder omschreven worden, kan de locatie opgegeven worden en kunnen eventuele foto’s worden meegezonden.

Meldingen openbare ruimte

Alle soorten van meldingen kunnen via dit “Startformulier Melding Openbare Ruimte” gedaan worden. Of het nu gaat om afval, om overlast door bijvoorbeeld groenvoorzieningen of door insecten of andere dieren. Ook kunnen hier meldingen over (straat)verlichting en verkeerslichten gedaan worden, net als problemen met riolering en/of straat- of wegmeubilair. Ook meldingen met betrekking tot water, sloten en vijvers kunnen hier net als meldingen over wegen en paden gedaan worden. Kortom; alle meldingen over de hele openbare ruimte kunnen hier overzichtelijk gedaan worden.

Dorpsraad kan helpen

Indien u het lastig vindt om deze melding in te vullen kunt u ook altijd een mail sturen naar de gemeente via gemeente@laarbeek.nl of ze gewoon bellen, via (0492) 469 700. Dorpsraad Lieshout verwijst u graag naar deze mogelijkheden die de gemeente Laarbeek hiervoor in het leven heeft geroepen. Mocht u er niet uit komen of hulp nodig hebben ? Uiteraard kunt u ook altijd contact opnemen met de Dorpsraad Lieshout via info@dorprsraad-lieshout.nl. Zij helpen u graag verder !

Dorpsraad Lieshout verbindt belanghebbenden centrumplan

De noordzijde van de Lieshoutse Heuvel wordt volledig her ontwikkeld: een belangrijk project voor het Lieshoutse centrum

In Lieshout spelen verschillende plannen voor grote bouwprojecten. De revitalisatie van de Heuvel (Centrumplan Lieshout”) is zo’n groot project net als de verplaatsing van de Jumbo supermarkt. De Dorpsraad Lieshout is nauw betrokken bij deze ontwikkelingen in centrum Lieshout. Nu blijkt dat de supermarkt aan de Dorpstraat niet haalbaar is, gaan de centrumplan-ontwikkelingen volop door.

De ontwikkelingen rondom het centrum van Lieshout zijn in volle gang, ondanks dat de plannen voor het verplaatsen van de supermarkt naar de Dorpsstraat -vlakbij de Heuvel- niet haalbaar blijken. Het project op de Heuvel staat hier verder niet stil. Sterker nog; de businesscase wordt waarschijnlijk voor het einde van dit jaar afgerond, zodat deze in januari 2025 kan worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Dorpsraad verbindt

De Lieshoutse Dorpsraad is nauw aangesloten bij deze ontwikkelingen en wordt door de gemeente en ontwikkelaar volop op de hoogte gehouden, zodat ze de verbinding kunnen leggen naar de diverse betrokkenen. De Dorpsraad heeft daarvoor gestructureerd overleg met de projectleider van gemeente Laarbeek, die bezig is met de voortgang van de centrumplanontwikkelingen. Omdat de Dorpsraad zich inzet voor een aantrekkelijk Lieshout, waar het goed wonen, werken en leven is vinden ze het belangrijk om aangesloten te blijven.

Plan C

Tegelijkertijd is er ook structureel contact met stichting “Plan C”. Dat is de partij die zich hard maakt voor de realisatie en exploitatie van de nieuwe horeca op het Heuvelplein. Zij willen met hun plannen graag -in samenwerking met anderen- gaan bijdragen aan een levendig centrum dat aantrekkelijk is voor zowel inwoners als bezoekers van Lieshout. De Dorpsraad probeert haar verbindende rol zo goed mogelijk in te vullen door contacten met alle partijen te onderhouden en de inwoners van Lieshout te blijven informeren, zodat alle belangen worden meegenomen bij deze ontwikkelingen.

Nieuw in het dorp ? Dorpsraad Lieshout heet u welkom !

De Dorpsraad Lieshout houdt zich met veel aandachtsgebieden bezig. Zo heet de Dorpsraad óók nieuwe inwoners van Lieshout van harte welkom. Dat doen ze door een bijdrage te leveren aan het welkomstpakket dat iedere nieuwe inwoner persoonlijk ontvangt. Hierdoor wordt iedere nieuwe inwoner direct lokaal wegwijs gemaakt. In dit pakket is ook volop aandacht voor “lokaal kopen”: dat is van groot belang voor iedereen om zo de lokale economie gezond te houden.

 Gewild

Iedere nieuwe inwoner van Laarbeek ontvangt een welkomstpakket. Afgelopen jaren zijn deze pakketten dan ook al aan veel nieuwkomers uitgereikt. Het -in 2022- opnieuw samengestelde pakket is immers divers en heeft een goed gewogen samenstelling om kennis te kunnen maken met het dorp. Via de KBO worden deze welkomstpakketten persoonlijk bij de nieuwe inwoners afgegeven. Een mooi moment -ook voor de KBO- om zo kennis te maken met de nieuwe bewoners.

Laarbeekse info

Het  welkomstpakket wordt samengesteld door de gemeente Laarbeek én de dorpsraden van de vier dorpen samen. Het pakket bevat allerlei informatie over Laarbeek in het algemeen en de betreffende kern in het bijzonder. De Dorpsraad Lieshout zorgt er dan ook voor dat hier de juiste Lieshoutse informatie in komt. Naast informatie zitten er ook een aantal items in die door lokale ondernemers beschikbaar zijn gesteld. Zo kunnen niet alleen de overheden en de (sociale) instellingen zich voorstellen, maar óók de lokale ondernemers en verenigingen.

Lieshoutse info

In het Lieshoutse pakket zit natuurlijk een brochure van “Ons Tejater”: hét theater in het Dorpshuis in Lieshout. Ook zit er informatie in over de lokale KBO-afdeling, van de seniorenvereniging en informatie over de -overigens zeer actieve- heemkundekring “’t Hof van Liessent”. Ook zit er een waaier in die samengesteld is door lokale ondernemers waarmee korting verkregen kan worden bij een aankoop of bezoek. Ook zitten er flyers van diverse clubs en verenigingen in en wordt het geheel afgevuld met enkele fietsroutes, zodat de nieuwe inwoner snel en eenvoudig de betreffende dienst kan vinden en snel thuis is in zijn nieuwe omgeving. En, uiteraard heeft de grootste brouwer van Lieshout ook wat lekkers aan het pakket toegevoegd.

Geef je op !

Komt u ook in aanmerking voor zo’n welkomstpakket ? Geef dat dan aan bij uw gemeentelijke inschrijving of via https://www.laarbeek.nl/welkomstpakket. Ook kunt u contact leggen met de Dorpsraad via het contactformulier van de Dorpsraad: https://www.dorpsraad-lieshout.nl/?page_id=61. De Dorpsraad Lieshout én de KBO heten u graag van harte welkom, met een persoonlijke bezorging van het pakket !

Overigens: ook als u -als ondernemer of vereniging- graag uw informatie in dit welkomstpakket wil hebben, kunt dat ook bij de Dorpsraad aangeven.

Dorpsraad Lieshout ziet plannen voor Baverdestraat graag in stroomversnelling

De plannen voor de herontwikkeling van de Lieshoutse Baverdestraat beginnen steeds concreter te worden. Uit overleg, dat de Dorpsraad onlangs weer met de projectleiding had, blijkt dat de plannen in november 2024 officieel ingediend zullen gaan worden. Dorpsraad Lieshout is blij met deze volgende stap en hoopt op een échte stroomversnelling voor dit langlopende project.

Al jaren wachten vele inwoners op de realisatie van de plannen aan de Baverdestraat. Door de realisatie komen er immers (eindelijk) weer wat extra woningen in Lieshout beschikbaar en kunnen inwoners doorstromen. De behoefte aan méér en betaalbare woningen is immers groot in Lieshout en dit plan biedt daarvoor heel wat oplossingen. Het algemeen belang is dan ook groot.

Goed overleg geweest

Uiteindelijk heeft de projectleiding er heel wat aan gedaan om zoveel mogelijk wensen in het project te verwerken. Helaas kunnen zij het niet voor iedereen “maximaal naar de zin maken”, maar door hoor-en-wederhoor zijn de plannen behoorlijk bijgesteld en zijn diverse -soms cruciale- wensen in de plannen verwerkt. Niet ieder individueel belang kon meegenomen worden, maar inmiddels is vooral het algemeen belang gediend: volop betaalbare woningen en een oplossing voor de huidige anti-kraak situatie. Dorpsraad Lieshout komt dan ook graag in contact met (eventuele) individuele bezwaarmakers om samen met hen te kijken naar oplossingen voor hun individuele bezwaren en geen verder oponthoud voor het project zouden willen hebben. Contact leggen met de Dorpsraad kan heel eenvoudig door een berichtje te zenden naar info@dorpsraad-lieshout.nl

Stroomversnelling gewenst

Dorpsraad Lieshout komt óók graag in contact met potentiële bewoners. Wilt u ook graag uw intrek nemen in een van de vele nieuw geprojecteerde huizen ? Graag hoort de Dorpsraad uw verhaal om zo inzicht te krijgen in de woonwensen (ook dit contact kan via info@dorpsraad-lieshout.nl).  Overigens is de Dorpsraad tevreden over de gelopen procedures en blij dat velen hun input hebben kunnen geven. Daartegenover staat dat ieder plan altijd wel bezwaren met zich mee brengt en nooit iedereen tevreden gesteld kan worden. Belangrijk is vooral het algemene belang en dus wil de Dorpsraad dat verder oponthoud voorkomen wordt: de belangen voor velen zijn immers groot.

Dorpsraad Lieshout blij met nieuwe sportschool

De herontwikkeling van de Lieshoutse Heuvel draagt eigenlijk nú al bij aan een positieve ontwikkeling van de voorzieningen in het dorp. Omdat panden moeten wachten op de daadwerkelijke aanpak worden ze nu gebruikt om (onder andere) ondernemingen aan de gang te krijgen. Binnenkort opent dan ook een nieuwe sportschool in het dorp: een compleet nieuwe voorziening die met open armen ontvangen wordt.

Jarenlang is het aantal voorzieningen in Lieshout stap voor stap afgenomen. Zo zijn er bakkers verdwenen, is de groentezaak gesloten, is een van de fietsenwinkels verdwenen en is ook de slijterij al jaren geleden gesloten. Ook de recent gesloten bloemenwinkel draagt bij aan langzaam -maar wel gestaag- afnemende voorzieningen. “Een zorgelijke ontwikkeling” vindt de Dorpsraad die juist graag méér voorzieningen in het dorp wil zien om zo de leefbaarheid te stimuleren.

Nieuwe voorziening

Tegenover die terugloop staat nu een mooie toename. Door het (voorlopig tijdelijk) leegkomen van de bedrijfsgebouwen van de voormalige fietsenwinkel en werkplaats van “de Concurrent” is er ruimte ontstaan voor nieuwe initiatieven. Voor het winkelgedeelte worden diverse initiatieven opgezet en lijkt er bijvoorbeeld een heuse fotoclub te gaan komen. Verderop in het gebouw vestigt zich nu een sportschool. Hiermee komt er een écht nieuwe voorziening in het dorp waardoor de inwoners voor hun “sportieve uitjes” niet meer naar de buurdorpen hoeven.

Leefbaarheid verbeteren

Dorpsraad Lieshout juicht dit initiatief toe. Aan hun doelstelling om “de leefbaarheid in het dorp zo veel mogelijk te optimaliseren” wordt zo immers een mooie bijdrage geleverd. Graag zouden zij meer van dit soort ondernemers willen zien die door hun inspanningen de leefbaarheid in het dorp kunnen verbeteren. Meer voorzieningen in het dorp betekent immers dat het wonen in het dorp makkelijker en dus aantrekkelijker wordt omdat de voorzieningen dan “lekker dichtbij” aanwezig zijn. Dorpsraad Lieshout hoopt dan ook dat deze mooie “stap voorwaarts” voor inspiratie zal zorgen en gevolgd zal worden door meerdere ondernemers.

Dorpsraad Lieshout blij met aandacht voor “80 jaar bevrijding”

18 september 1944 -dit jaar dus exact 80 jaar geleden- is Lieshout bevrijd uit de handen van de Duitse bezettingsmacht. Deze datum is “officieus”, omdat die datum genoemd wordt in een brief van de toenmalige burgemeester Mostermans, maar er daarna zeker nog schermutselingen waren. “Officieus”, maar wél een héél belangrijk moment in de Lieshoutse geschiedenis. Zeker dit jaar zal dit moment herdacht worden met een stemmige bijeenkomst. Op vrijdagmiddag 20 september (vanaf 13:30 uur) is er een herdenking in het Prinsenhof in Lieshout in samenwerking met de kinderen van basisschool de Sprankel.

Herdenking 80 jaar bevrijding

Ondanks dat het exact 80 jaar geleden is, is de bevrijding van Lieshout nog steeds uiterst actueel. Oorlog en andere brandhaarden zijn immers dagelijks te zien en niet echt ver weg. De gruwelen van oorlog en conflicten in Oost-Europa en het Midden-Oosten zijn dagelijks te zien. Om die reden is het stilstaan bij de bevrijding -en de vrijheid die wij daardoor hebben- erg belangrijk. Een werkgroep bestaande uit Louis Doomernik, Ton van den Baar, Miryam van de Biggelaar en Cees Dingemans heeft samen met Mies van Berlo ook dit jaar weer een passende herdenking in elkaar gezet. Vrijheid is immers iets wat écht gekoesterd mag worden.

Tentoonstelling

Voorafgaand aan de herdenking op 20 september is er -sinds 6 september- een tentoonstelling ingericht in het Dorpshuis in Lieshout waarin aandacht besteed wordt aan de bevrijding van Lieshout en Mariahout, dit jaar dus exact 80 jaar geleden. De tentoonstelling is geopend door wethouder Monika Slaets en gebaseerd op het boek “Lieshout buiten schot”. De Lieshoutse heemkundekring “’t Hof van Liessent” heeft veel informatie en foto’s voor deze tentoonstelling aangedragen. Ook is er informatie en foto’s van particulieren gebruikt om een zo compleet mogelijk beeld van die bevrijding te krijgen.

Vrijheid niet vanzelfsprekend

Vrijheid is -nu nog steeds- niet iets dat vanzelfsprekends is. Door met een tentoonstelling en een officiële viering stil te staan bij deze bevrijding wordt duidelijk gemaakt dat de bevrijding een heel belangrijke gebeurtenis uit het verleden is geweest, die na 80 jaar nog steeds gekoesterd moet worden. Hier even -gepast- bij stil staan zorgt voor de nodigde bezinning en brengt de mensen dichter bij elkaar. Deze viering past dan ook goed in het versterken van de sociale banden in het dorp. Dorpsraad Lieshout is dan ook blij dat er -in dit jubileumjaar- extra veel aandacht is voor deze bevrijding.

Dorpsraad Lieshout ondersteunt renovatie clubhuis ELI

Op 25 augustus heeft voetbalvereniging ELI haar clubhuis officieel heropent. Na een uitgebreide renovatie is het clubhuis van binnen en van buiten helemaal opgeknapt én verduurzaamt. Bij die renovatie zijn veel vrijwilligers betrokken geweest die bij de opening in het zonnetje zijn gezet. Dorpsraad Lieshout heeft hier een behoorlijke financiële ondersteuning voor vrijgemaakt, zodat die vrijwilligers extra bedankt konden worden voor hun inspanningen: een passende (sport)kantine/clubhuis is immers van grote waarde voor de sociale samenhang in het dorp.

Een kantine of clubhuis is als de huiskamer van een vereniging. In die kantine komen de leden samen als ze bij hun (sport)vereniging zijn. Vóór het sporten verzamelen ze daar en ná het sporten evalueren ze daar. Kortom, de kantine van een vereniging heeft een heel belangrijke sociale functie en brengt de mensen samen. Een kantine verstrekt dus de “sociale cohesie” en draagt nadrukkelijk bij aan het versterken van de onderlinge banden.

Sociale functie belangrijkste

Een kantine is nadrukkelijk geen commerciële horeca die winst moet maken om te kunnen blijven bestaan. De sociale functie van een kantine of clubhuis is véél belangrijker. Kantines en clubhuizen zijn er niet om winst te maken of verbouwingen bij elkaar te verdienen. Dat de kantine of het clubhuis er is: dat is het meest belangrijke. Als dit soort bedragen bij een vereniging nodig zijn moeten deze elders gegenereerd worden: uit (overheids)ondersteuning of uit (verhoging van) de contributie of op een andere wijze: in dit geval door “zelf de handen uit de mouwen te steken”..

Weinig middelen

Voor een vereniging is het dus lastig om geld vrij te spelen voor (noodzakelijke) renovaties, zeker als de vereniging de drempels laag wil houden en de contributie niet wil verhogen. Om tóch te kunnen realiseren is écht een creatieve oplossing nodig. Bij ELI hebben de leden er daarom samen de schouders onder gezet, waardoor ze er in geslaagd zijn om het clubhuis op een betaalbare manier flink op te knappen en ook te verduurzamen. Een knap staaltje samenwerking, waardoor de vereniging nu weer over een clubhuis beschikt dat “helemaal bij de tijd is”.

Dorpsraad draagt bij om sociale samenhang te versterken

Dorpsraad Lieshout is blij dat ze óók een steentje bij heeft kunnen dragen aan de renovatie van “de huiskamer van deze vereniging”. De vrijwilligers hebben immers aangetoond dat samenwerken en elkaar helpen tot mooie resultaten kan leiden: dat is op zich al een beloning waard. Daarnaast is het belang van een goede, passende kantine voor iedere vereniging sowieso een must. Die “huiskamer” is immers de basis voor de sociale samenhang binnen die vereniging. Dorpsraad Lieshout wil juist die sociale samenhang versterken en is dus blij dat ze hier aan heeft bij kunnen dragen.

Dorpsraad Lieshout via belangentafel betrokken bij renovatie N279

Het plan voor de grote herziening/renovatie van de N279 -de weg van Veghel naar Asten- begint langzaamaan vorm te krijgen. De provincie heeft voor dit project een compleet projectteam opgericht en diverse partijen gevraagd om te adviseren. Die verschillende partijen hebben ze samengebracht aan een “belangentafel”. Brian Kersten, lid van verkeerswerkgroep van de Dorpsraad Lieshout, brengt hier de Lieshoutse belangen in. Dorpsraad Lieshout is dan ook blij dat ze op deze wijze betrokken worden en dus invloed kunnen uitoefenen.

De herontwikkeling van de N279 begint stap-voor-stap vorm te krijgen. Deze provinciale weg van Veghel naar Asten heeft vooral aan de randen raakvlakken met Laarbeek en dus ook met Lieshout. Om die reden is Brian Kersten aangeschoven bij de belangentafel, die samen met de andere vertegenwoordigers advies mag geven en mee mag denken over het tracé en de uitwerking van deze weg bij de komende renovatie. Vanwege zijn ervaring en kennis van dit soort grote infrastructurele projecten is hij de vertegenwoordiger van de Dorpsraad Lieshout. Naast Brian zijn ook Henk Peters (namens Beek en Donk) en Vincent Kuijpers (namens Aarle-Rixtel) aangesloten aan deze belangentafel waar ze gezamenlijk de afvaardiging vormen van de bewoners van alle kernen van Laarbeek en tevens ook van Boerdonk.

Groot project, veel belangen
De renovatie van de N279 is een groot project, waar heel veel belangen een rol spelen. Zo zijn er de bewoners en omwonenden, zo zijn er bedrijven en zo zijn er agrarische ondernemers die allemaal iets vinden van deze weg. Ook zijn er “groene partijen” die ook meegewogen moeten worden. Vanwege die vele belangen heeft de provincie een complete structuur voor de advisering opgezet, waarin de belangentafel een belangrijke -adviserende- rol speelt. Omdat de provincie eigenaar van deze weg is, is deze provincie uiteindelijk wél dé beslisser in dit proces: de deelnemers aan de belangentafel hebben dan ook nadrukkelijk gevraagd om de uiteindelijke beslissingen zodanig te nemen, dat deze goed uitlegbaar zijn voor de achterban.

Verkeersknoop “Beekse brug” belangrijk voor Laarbeek en ook voor Lieshout
Naast de ontwikkeling van de N279 zelf, speelt lokaal de problematiek bij de Beekse brug, waar de N615 even verderop aansluit op deze N279. Omdat er directe invloed is bij keuzes die gemaakt worden voor de N279 op de doorstroming bij de “Beekse brug”, is aan de provincie Noord-Brabant geadviseerd om de verkeersknoop “Beekse brug” op te nemen in het project N279. Vanuit bestuurlijke redenen is dit niet mogelijk, maar de provincie Noord-Brabant heeft wél aangegeven er zoveel mogelijk rekening met elkaar gehouden zal worden. Uiteraard wordt scherp gevolgd hoe de provincie met deze raakvlakken rekening gaat houden om daarmee de belangen voor Laarbeek en Lieshout te borgen.

Dorpsraad Lieshout vraagt aandacht voor “vulling buurtkastje”

Het initiatief voor een “buurtkastje” is behoorlijk succesvol. Uit het kastje -dat in de Dorpsstraat bij huisnummer 50 staat- worden volop levensmiddelen meegenomen. Zo veel zelfs, dat de initiatiefnemers behoefte hebben aan meer “vulling”.  Heeft u levensmiddelen (of andere levensbehoeften) over ? Zet ze dan in het kastje zodat anderen ermee geholpen kunnen worden.  Dorpsraad Lieshout ondersteunt dit kleinschalige initiatief graag en wil dan ook een oproep plaatsen voor méér “vulling voor het buurtkastje”.

 Buurtkastje

“Neem wat u nodig hebt en geef wat je kunt missen” staat er op het briefje dat op het deurtje van het kastje is geplakt. “Zonder verplichtingen, zomaar, voor elkaar” geeft ook meteen het doel aan van het buurtkastje dat inmiddels alweer enkele jaren in gebruik is. Het neerzetten van zo’n buurtkastje heeft een tweeledig doel. Eerste doel is om mensen die in armoede leven een klein steuntje in de rug te geven en een klein beetje bij te dragen aan het verbeteren van hun leefomstandigheden. Ook Lieshout kent immers nog behoorlijk wat (verborgen) armoede. Aan de andere kant -het tweede doel- draagt het op deze wijze delen van wat je kunt missen bij aan het voorkomen van voedselverspilling. Veel voedsel wordt immers weggegooid omdat iemand het “over” heeft, terwijl het best een nieuw leven zou kunnen krijgen.

Samen leven

Initiatiefnemers Nathalie en Rob hebben enige tijd geleden de daad bij het woord gevoegd en zo’n buurtkastje in hun voortuin geplaatst. Graag willen zij zo een bijdrage leveren aan het letterlijk samen-leven. “Als iedereen op hun eigen manier dit doet hebben we een échte samen-leving” weten te melden. “Samen leven is voor ons dan ook delen en geven en niet alleen binnen één huis of gezin” maken ze duidelijk. “De wereld wordt een stuk mooier als we de scheidingslijn van onze muren af en toe even vergeten”. Dorpsraad Lieshout vind dit zo’n mooi initiatief dat zij (een deel) van de kosten voor het maken van het kastje op zich hebben genomen.

Vulling nodig !

Het buurtkastje is helemaal anoniem. Er worden geen vragen gesteld als iemand iets uit het kastje haalt, je hoeft niks te laten zien of iets uit te leggen. Dat geldt óók voor degene die iets kunnen missen: donaties zijn ook anoniem en zéér welkom. Inmiddels blijkt immers dat het “buurtkastje” in een behoefte voorziet. Dus is er óók behoefte aan vulling van het kastje. Wie -niet bederfelijke- boodschappen kan missen kan ze zelf in het kastje zetten of afgeven bij de organisatie, op Dorpsstraat 50. Alle voedselproducten -niet bederfelijk en met uitzondering van alcohol- zijn welkom. Daarnaast zijn ook zaken als verzorgingsproducten, shampoo en zeep welkom.

Dorpsraad Lieshout vraagt aandacht voor fietsende scholieren

De scholen zijn weer begonnen. Om die reden fietsen de scholieren weer volop door het dorp. Dorpsraad Lieshout wil graag aandacht vragen voor de verkeersveiligheid van deze groep “jongste verkeersdeelnemers”. Om die reden heeft ze de taak om weggebruikers te attenderen op deze jonge fietsers op zich genomen en zelf de aandacht trekkende spandoeken geplaatst. Hopelijk dragen ze bij aan een “verkeersveiliger Lieshout”.

Jarenlang heeft de gemeente Laarbeek steeds bij aanvang van het schooljaar opvallende spandoeken geplaatst om medeweggebruikers te attenderen op het feit dat scholieren weer op de fiets zitten en er dus rekening gehouden moet worden met deze jonge -en soms onbezonnen- weggebruikers. Vanwege kostenbeheersing bleek het plaatsen van deze spandoeken niet meer haalbaar voor de gemeente; om die reden heeft de Dorpsraad (in overleg met de Sprankel) deze klus overgenomen: zij vinden het immers belangrijk dat -vooral automobilisten- hierop geattendeerd worden.

Verkeer is gevaarlijk
Recent metingsonderzoek van de werkgroep “Verkeer en Verkeersveiligheid” van de Dorpsraad Lieshout heeft aangetoond dat er (veel) te hard gereden wordt over de Lieshoutse Molenstraat. Sommige automobilisten halen daar een snelheid van meer dan 100 km./uur (!), terwijl er een maximum snelheid geldt van 30 km./uur. Dat hier door gevaarlijke situaties ontstaan mag duidelijk zijn. Nu de kinderen weer naar school gaan wordt het alleen maar gevaarlijker. Niet alleen hard rijden is een gevaar, ook het niet rekenen op de onverwachtse beweging van de jonge fietsers is een groot gevaar. Vanwege die gevaren wil de Dorpsraad graag dat het verkeer extra gewaarschuwd wordt is deze periode: in de eerste schoolweken moeten de weggebruikers immers weer even “aan elkaar wennen”.

Attenderen werkt
Omdat de gemeente de spandoeken niet meer plaatst heeft de werkgroep Verkeer en Verkeersveiligheid de keuze gemaakt om dit “dan maar zelf te gaan doen”. Graag wil zij immers geen enkele mogelijke bijdrage aan een (verkeers)veiliger dorp missen en daar hoort ook bij dat weggebruikers even geattendeerd worden dat er weer (vaak jonge) scholieren fietsend de weg op komen. De werkgroep heeft besloten de spandoeken bij de ingangen van het dorp te hangen, zodat iedereen die het dorp in komt nét even geattendeerd wordt. Ook hebben ze besloten ze niet meer “op hoogte” over de weg te plaatsen, maar langs de weg “op oog-hoogte”. De verwachting is immers dat ze op de die lagere positie nét wat meer aandacht van de passerende weggebruiker pakken.